RETRO RÁDIÓ

Rusvai Miklós rossz hírrel szolgált az oltáselleneseknek: az omikrontól ne várják a megoldást





Karikó Katalin nemrég felvetette annak a lehetőségét, hogy az omikron variánsnak köszönhetően eltűnhet a koronavírus. Rusvai szerint az oltásellenesek ebbe fognak kapaszkodni, de az érvei bebizonyítják, hogy a vakcinák továbbra is elengedhetetlenek a járvány megszüntetéséhez.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.10.
biztonságos vakcinák

Karikó Katalin egyik nyilatkozatában kifejette, hogy az omikron -variánssal esélyünk lehet arra, hogy eltűnik a koronavírus. Ezt azzal magyarázta, hogy ez sokkal fertőzőbb, mint a delta, de enyhébb lefolyású, így ha sokan megkapják, könnyen kialakulhat a nyájimmunitás. Dr. Rusvai Miklós szerint azonban ha ez valóban beigazolódik, akkor az összes oltástagadó ebbe fog kapaszkodni, ezért egyértelműen összefoglalta az oltatlanok számára, hogy miért nem dőlhetnek hátra:

Amennyiben az omikronról kiderülne, hogy az eddigiekhez képest szelídebb változat, az oltásellenesek igazolva érzik majd magukat, hogy milyen jó, hogy nem kérték az oltást, hiszen itt van ez az enyhe változat, csak ki kellett várni. Nyilván azt hangoztatják majd, hogy az a 3 millió ember, aki eddig nem oltatta be magát, az majd most átfertőződik és immunis lesz. ”Akkor minek kellett ez a nagy felhajtás? Az oltás csak a vakcinagyártóknak a malmára hajtotta a vizet és nekik hozott hasznot.” – gondolhatják. Látszólag nekik lesz igazuk. Valójában azonban csakis a vakcina adott azt elmúlt évben védelmet az ellen, hogy még több halálos áldozata legyen a vírusnak„idézte a Ripost a virológus szavait.

 

Rusvai szerint az oltásokkal sikerült eddig is sok életet megmenteni
MTI/Balázs Attila

„Ezt az egy évet a vakcinával vészeltük át!”

Világszerte több százezer ember életét mentette meg a vakcinázás az elmúlt évben.

”Januárban kezdődtek az oltások és egy év alatt eloltottak több millió adagot. Ezzel biztos megmentettünk jó néhány életet. Ez lesz a pozitív hozadéka a vakcina előállításának. Ezt az egy évet a vakcinával vészeltük át, amíg megjelent ez az omikron-variáns, ha ez tényleg enyhébb kórokozó lesz. És a kulcsszó a „ha”!!! Mert ez még egyáltalán nem biztos. Ha mindjárt az elején ilyen lett volna ez a vírus, valóban nem lett volna szükség vakcinára, de nekünk át kellett vészelnünk azt az időszakot, amíg ez a változat kialakult. És nem lehetett tudni, hogy ez egy, öt vagy tíz év alatt alakul ki. Tehát ezért mindent meg kellett tenni, hogy küzdjünk ellene addig is, míg megjelenik a kevésbé kórokozó változat” – véli Rusvai.

Inkább a halált választják

Az oltásellenesek gyakran azt hangoztatják, hogy inkább meghalnak, ha azt írja a sorsuk, de a vakcinát akkor sem adatják be maguknak. Rusvai ezzel nem ért egyet:

Én ezzel nem értek egyet. A koronavírus rengeteg áldozata jóval idő előtt ment el és az immunizálásukkal az ő életük is nagyobb eséllyel megmenthető lett volna. Aki nem oltatja be magát, az sokkal nagyobb veszélyben van” – hangsúlyozza a szakember.

Nem dőlhetünk hátra

A professzor emlékeztet, hogy egyelőre nem igazolódott be az omikronról, hogy szelídebb, mint például a delta-variáns.

„A vakcinázással nem csak az elmúlt egy év alatt mentettünk meg embereket, az oltásra továbbra is, a következő időszakban is szükség van. Mindaddig, amíg beigazolódik, hogy az omikron valóban gyengébb kórokozó képességű, addig folytatni kell az emberek immunizálását, mert továbbra is ez a leghatékonyabb védekezés a vírus ellen és csak így tudunk még több életet megmenteni, és elkerülni a betegség okozta súlyosabb szövődményeket” – mondja Rusvai professzor.

Ez a vakcinatechnológia bebizonyította hatékonyságát és gyorsaságát. Ha valami újabb vírus felüti a fejét és járványt okoz, akkor már jobban és hatékonyabban tudunk védekezni ellene, mert lesz tapasztalatunk, amit a koronavírus-járvány alatt gyűjtöttünk” - tette hozzá.





Ezeket olvastad már?
Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósunk is kitöltötte a Zöld-párbeszéd kérdőívet

Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósunk is kitöltötte a Zöld-párbeszéd kérdőívet

Magyarországra érkezik a latin filmsztár, nem akárhol látható

Magyarországra érkezik a latin filmsztár, nem akárhol látható

Elege lehetett a kutyakakiból egy újbudai lakónak, sajátos módszert vethetett be a négylábúak ellen

Elege lehetett a kutyakakiból egy újbudai lakónak, sajátos módszert vethetett be a négylábúak ellen

Orbán Viktor profilt változtatott a Facebookon

Orbán Viktor profilt változtatott a Facebookon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás