RETRO RÁDIÓ

1700 éve élt római gyerek sírját találták meg Óbudán





Nyolcéves lehetett az a kisgyermek, akinek a sírját az egész világ elől el akarták rejteni, de most magyar régészek rábukkantak Óbudán, az egykori Aquincum területén. A gyermek, akinek egyelőre nem tudják a nemét, 1700 évvel ezelőtt élhetett.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.06.
ásatás

A mai Óbuda területén egykor virágzó római város állt. Nem csoda, hogy akárhol ásni kezdenek, valami előbukkan a földből, ami a Római Birodalom öröksége. Különleges szerencse azonban, ha egy olyan jó állapotban megmaradt csontvázat találnak, mint most a Bécsi úton, egy építkezés előtti feltáráson. A Ripost7-et dr. Vámos Péter, az Aquincumi Múzeum régésze kalauzolta el a történelmi rejtélyek világába.

Nyolcéves lehetett az a kisgyermek, akinek a sírját az egész világ elől el akarták rejteni, de most magyar régészek rábukkantak Óbudán (Fotó: Facebook)

A IV. században temethették el Aquincum egyik temetőjében a vélhetően 8 év körüli gyermeket. Csontvázát a mai Bécsi út egyik telkén találták meg. Mellette bronz pénzérmék és üvegedények is voltak, amiből a szakemberek arra következtetnek, hogy jobb módú család sarja lehetett. „A leletek segítségével bővebben rálátunk, hogyan éltek a korabeli emberek, és miként gondolkodtak a túlvilágról” – nyilatkozta a Ripost7-nek dr. Vámos Péter. „Az utolsó pillanatban, területátadás előtt egy nappal került elő a kőládasír a Bécsi út 68–80-as szám alatti telken, bennünket is meglepett a lelet. A római kori sírok 30 százalékát sírrablók fosztották ki, vagy rátemettek. A gyermeket viszont egy olyan kősírban helyezték el annak idején, amin sem az idő, sem a rongálás nem foghatott. A temetőben követ is bányásztak, nagyobb mészkőtömböket is kiszedtek a földből. Akkoriban már kevésbé használták ezt a temetőt, ezért vélhetően tudatosan ebbe a mélyebb pontba temették el ezt a gyermeket, hogy a sírrablók sose találhassanak rá” – mondta lapunknak a régész.

Folyamatosan dolgoznak a régészek Óbudán (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Több mint száz éve kutatják az egykori Aquincum területét, már rengeteg részletet tudnak. A múlt században fedezték fel a régi házakat, az elbontott „régi Óbudát”. „Irdatlan területeket tártunk már fel. Ha a mostani, Bécsi úti leleteket elemezzük, akkor újabb információk derülhetnek ki az egykor itt élő emberekről. A gyermek nemét, pontos korát és ami még izgalmasabb: halálának az okát az antropológiai vizsgálatok fogják feltárni. Valamilyen betegség vagy erőszakos cselekmény végezhetett vele – véli a szakember.





Ezeket olvastad már?
Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Brutális erővel csap le ránk a tél

Brutális erővel csap le ránk a tél

 Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás