RETRO RÁDIÓ

Rizsavi Tamás: a vonatok és fotózás szerelmese – Videó





Elöl ül a masiniszta – csendül fel a fülünkben a közismert nóta, amikor Rizsavi Tamás mozdonyvezető behozza a MÁV zöld mozdonyát a Keletibe. A fiatalember még nincs 30 éves, de máris óriási népszerűségnek örvend mint vasutas, ugyanakkor fotóművész „fenegyerekként” tartják számon. Képei felbukkantak már a The New York Times és a Daily Mail oldalain is.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.04.12.
I. kerület II. kerület III. kerület VI. kerület VIII. kerület XI. kerület XXI. kerület Rizsavi masiniszta fotós

Ezt nézze meg!

Rizsavi Tamás Csepelen nőtt fel, most Óbudán él egy toronyházban, aminek a tetejéről nekünk is megmutatta a magasból a várost.

Óbudai toronyház tetején (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

„Az állomáson nőttem fel”

Most éppen a Keletiben a szolgálat végén (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

– Kiskoromban még a papáék vittek el a Közlekedési Múzeumba meg a Gyermekvasúthoz – kezdi történetét a masiniszta, akinek bár nem volt egyetlen vasutas felmenője sem a családban, mégis, mióta az eszét tudja, oda van a vonatokért.

– Kétéves koromtól az volt az állandó program, hogy a szüleimnek vinni kellett valamilyen vasutas eseményre. Egész gyerekkoromat a Rákosrendezőn, a Gyermekvasútnál vagy a gödöllői HÉV-végállomáson töltöttem, és csodáltam, ahogy mozognak a vonatok! Természetesen egy percig nem volt kérdés, hogy Tamás mozdonyvezető lesz, azt azonban talán ő maga sem remélte, hogy mindössze 8 év alatt elismert és népszerű masinisztája lesz a MÁV-nak.

Tériszony kizárva! (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

A másik szenvedély

Az egyik szerelem hozta a másikat. Tamás amerre járt, fotózta a vonatokat, állomásokat, az útjába kerülő érdekes témákat.

– Még srác koromban kaptam egy fényképezőgépet, és ezzel elkezdődött ez a szenvedély is. 2006-ban lett meg az első „belépő szintű” fényképezőm. Azzal kimentem a pályaudvarra, és ahogy esik-úgy puffan, tipikus turistaképeket csináltam. 2009-ben vettem egy DSLR-fényképezőgépet, és azzal már – autodidakta módon képezve magam – komolyabb felvételeket készítettem. Elkezdtem figyelni arra, hogy igényesebben fotózzak – tudjuk meg a masinisztától, aki időközben a fotográfus- és fotótermékkereskedő-képzést is elvégezte, és láttuk már képét a The New York Times és a Daily Mail hasábjain, de közösségi oldalán (facebook rizsavi tamás fénykép) keresztül is megcsodálhatjuk ezeket.

Két hivatás = két hobbi

Rizsavi Tamás a zöld masiniszta (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

– A fő hobbi az a mozdonyvezetés, de ha választanom kellene a két hivatásom közül, nem tudnék – mondja. Szerencsére neki nem is kell, mert jól megfér egymás mellett a kettő.

Lencsevégen a főváros mélységei és magaslatai (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

– Úgy jövök be dolgozni kötött munkaidőben, hogy nem munkaként veszem, mert nagyon szeretem ezt csinálni. Pont úgy, mint a fotózást, ami csak annyiban kötött, hogy akkor megyek, ha nem vagyok szolgálatban.

Budapestet nem lehet megunni!

Tamás a fővárosban az összes híd tetején megfordult már, és felmászott a legmagasabb toronyházakra is.

– Budapestet nem lehet megunni! Ezeken a helyszíneken, ahol már egyszer-egyszer voltam, el lehetne tölteni egy hetet is fotózás szempontjából. A közelmúltban pedig lejutottam a 2-es metró alagútjába. A magasság mellett már megvan a mélység is.

Csak légy boldog!

„A szüleimnek is köszönöm, hogy nem mondták meg, hogy melyik népszerű szakmát válasszam, hanem azt mondták: a te életed, azt csinálsz vele, amit akarsz, csak legyél boldog!”

20 metrós kép

Rizsavi Tamás a 2-es metróban is készített néhány fotót, ezek a közösségi oldalán keresztül elérhetőek. „A metrós képek sorszámozott nyomtatásban lesznek. Csak 20 darabot adok el belőlük, hogy ne legyenek tömegtermékek!”

 

 





Ezeket olvastad már?
Nyárból a télbe: ijesztő, ami a hét további részében ránk vár

Nyárból a télbe: ijesztő, ami a hét további részében ránk vár

Kis híján egy fiatal életébe került a papírsárkány-reptetés Maroskeresztúron

Kis híján egy fiatal életébe került a papírsárkány-reptetés Maroskeresztúron

Kaszásdűlő: Bús Balázs felszámolná a "csőerdőt!"

Kaszásdűlő: Bús Balázs felszámolná a "csőerdőt!"

Borzalom: súlyosan bántalmazott csecsemőt vittek a szombathelyi kórházba, az édesanyja tehette

Borzalom: súlyosan bántalmazott csecsemőt vittek a szombathelyi kórházba, az édesanyja tehette

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás