RETRO RÁDIÓ

A magyarok támogatása az első: Mutatjuk a kormány átfogó rezsivédelmi tervének részleteit





Döntött a kormány a rezsi- és honvédelmi alap felállításáról, illetve az azt finanszírozó extraprofitadó kivetéséről, aminek összege 2022-ben meghaladja a 800 milliárd forintot, jövőre pedig eléri az 1000 milliárd forintot. Összefoglaljuk a soproni kihelyezett ülés eredményeit és a baloldal témához kapcsolódó reakcióit.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.06.
hasznos infók

„Az Orbán-kormány ahelyett, hogy a háború és az energiaválság árát az emberekkel fizettetné meg, egy külföldön is jól bevált eszközhöz folyamodott, az extraprofit-különadóhoz. A rezsivédelmi és honvédelmi alap bevételéhez hozzájárulnak egyéb költségvetései bevételek is, így emelkedik az alkohol és dohánytermékek jövedéki adója, a cégautóadó, emelkedik a bányajáradék, egyes, nem a lakosság által fizetett energiatermék jövedéki adója, és a népegészségügyi termékadó - például az energiaitalok és sós snackek esetében –, valamint egyes alkalmi munkák utáni adók – számolt be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Adókat is megváltoztat a kormány Nagy Márton bejelentése szerint Fotó: MTI

Ezek voltak még a fontosabb döntések

- Folyamatosan figyelni fogják, hogy az extraprofitadó által érintett cégek áthárítják-e terheiket a fogyasztókra, majd gyorsan és keményen fellépnek, ha ez esetleg megtörténne.

- A kormány önmagán végzi a legnagyobb spórolást: 10%-kal csökkentették a minisztériumok költségvetését, amivel 2022-ben 2022-2023-ban 1081 milliárd forintot takarítana meg.

- A 2022-2023-as állami beruházások átütemezésével és halasztásával 1150 milliárd forintot takarítanak meg.

- A rezsivédelem újra csak a családok számára elérhető (az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek nem).

- A következő hetekben döntenek az élelmiszerek és üzemanyagok július 1-jén lejáró árstopjáról.

- A kormány a családok érdekében továbbra is megvédi a teljes foglalkoztatottságot, a nyugdíjak vásárlóerejét, a családtámogatásokat, valamint a rezsicsökkentést.

Gyurcsányék megint a multikat védik

„Nem kellene semmit elvonni a nagy energiacégektől és a bankoktól, mi nem értünk egyet ezzel” – mondta egy televíziós műsorban Varju László, a DK alelnöke az extraprofitra kirótt adó kapcsán. Szerinte ezeket az adókat a cégek és vállalkozások át fogják hárítani az emberekre. Fekete-Győr András a Momentum frakcióvezetője pedig kedden a Klubrádióban elárulta,

ha ők lennének kormányon, Magyarország mindenképp csatlakozott volna az olajembargóhoz. „Teljes az egyetértés abban, hogy a gazdasági szankciók a leghatékonyabb eszközök az orosz agresszió leállítására” – írta Facebook-oldalán Gyöngyösi Márton, jobbikos európai parlamenti képviselő az orosz kőolajimport betiltása kapcsán. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese azt mondta, nem támogatják, hogy Magyarország „véres„ olajat vásároljon.

Több baloldali politikus támadta a 480 forintos benzinársapkát is. Dávid Ferenc, a DK új országgyűlési képviselője április végén a Szeged TV-ben azt hangoztatta, hogy nem lenne szabad benzin- és élelmiszerárstopot bevezetni, ehelyett inkább a lakosságnak kellene spórolnia. Márki-Zay Péter pedig a múlt hétvégi videójában javasolta a benzinársapka megszüntetését. Szerinte a benzinárak mindenhol Európában magasabbak, hiszen Orbán befagyasztotta őket. Mégis gazdaságilag ez a többi ország, ez ahhoz képest nagyon jól elvan.

Németh Szilárd: Karácsonyék járuljanak hozzá a rezsicsökkentés védelméhez

Karácsony Gergely a kezdetek óta támadta a rezsicsökkentést. Országgyűlési képviselőként nem szavazta meg a rezsicsökkentési törvényeket. Gyurcsánnyal és Márki-Zay-jal arról beszéltek, hogy a rezsicsökkentés ostobaság, hülyeség, s ebben a formájában meg kell szüntetni, mindent a piac igényei alá kell rendelni” – közölte vasárnap Németh Szilárd. A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerint ha a baloldal lenne kormányon, megszavazták volna az orosz olajembargót is, ami teljes energiaválságot idézett volna elő Magyarországon. Az Orbán-kormány a háborús körülmények és az elhibázott brüsszeli szankciós politika ellenére biztosítani fogja a magyar családok részére a rezsicsökkentés eredményeit. Ezért hozta létre a kormány rezsivédelmi alapot, amelybe azoknak kell befizetniük, akik a háború következményeinek egyértelmű haszonélvezői. „Karácsony Gergelyt, a messze leggazdagabb önkormányzat vezetőjét, no meg a baloldali pártokat is arra biztatjuk, hogy járuljanak hozzá a rezsicsökkentés védelméhez ahelyett, hogy a frakciók alakításával trükköznek, hogy milliárdokat tegyenek zsebre” - zárta közleményét a kormánybiztos.





Ezeket olvastad már?
A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás