RETRO RÁDIÓ

20-25%-ot is spórolhatsz a rezsiszámlán, ha klímával fűtesz! Mutatjuk, hogyan





Kiderült, hogy egy energiatakarékos, jól karbantartott berendezéssel sokkal gazdaságosabban lehet fűteni a lakást, mint gázzal.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.09.
Metropol tippjei

A klímacégek régóta sulykolják, hogy olyan gépet vegyünk, ha már elszántuk magunkat a beruházásra, amelyik nemcsak hűt, de fűt is. Sokan csak reklámfogásként fogadták a tanácsot, de úgy fest, mégsem nekik volt igazuk. Egy jól szigetelt lakást egy megfelelő klímával a szakemberek szerint ugyanis 20-25 százalékkal kevesebb energiával fel lehet fűteni, mint például egy gázkazánnal. Mutatjuk, mit érdemes tudni erről a fűtési lehetőségről.

Egy split klíma beszerzésével hűthetjük és fűthetjük is a lakásunkat Fotó: Észak-Magyarország/Kozma István

A kormány javaslatokkal ösztönöz

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus 23-án, a kormányülés után tartott Kormányinfón arról beszélt, hogy a split klíma alapú fűtés olcsóbb és hatékonyabb, mint a gázzal való fűtés, és hogy a kormány szeptember első felében konkrét javaslatokkal fogja ösztönözni az embereket az ilyen módon történő spórolásra.

Nem minden klímával lehet fűteni

A kifejezetten erre a célra gyártott split klímával lehet hatékonyan fűteni. Minél hidegebb van odakint, annál nehezebb dolga van egy klímának, ezért olyan berendezést érdemes venni, amelyik akár a –20, –25 fokban is zavartalan működésre képes, így a hazai időjárási viszonyok között biztosan olcsón fűthetünk vele.

Elbírja a terhelést a hálózat?

Egy normál, 2,5–3,5 kW közötti teljesítményű klímát minden szabványos hálózatnak el kell bírnia. Ezzel egy 40 négyzetméteres szobát könnyedén le lehet hűteni vagy fel lehet fűteni. Vagyis ha egy porszívót elbír az otthoni hálózat, akkor nagy valószínűséggel egy klímát is el fog.

Mennyibe kerül klímával fűteni?

Egy villanyradiátor 1 kW elektromos energiából 1 kW hőenergiát állít elő. Ezzel szemben egy klíma 1 kWh elektromos áram felhasználásával akár 4-5 kWh hőenergiát is elő tud állítani. Ehhez az kell, hogy a berendezés SCOP-értéke legalább 4 legyen. Forintban kifejezve ez azt jelenti, hogy 70 forintból lehet 4-5 kWh-nyi hőenergiát előállítani. Ha a berendezés H tarifával is működtethető, akkor 1 kWh hőenergia mindössze 6 forintba fog kerülni. Ezzel szemben 1 m³ gáz fűtőértéke nagyjából 9 kWh a fűtőberendezés hatásfokát is figyelembe véve. 1 köbméter gáz ára pedig rezsicsökkentett áron 102 Ft, efelett pedig 747 Ft.

Ha okosak vagyunk, szinte ingyen is fűthetünk

Ha magunk termeljük meg napelemekkel a készülék működtetéséhez szükséges energiát, gyakorlatilag ingyen fűthetjük, hűthetjük a lakást. Ennek a kiépítéséhez pedig támogatást igényelhetünk a novembertől újra induló állami napelempályázaton.

A kiépített napelemes rendszer a klímával párosítva szinte ingyen tudja szolgáltatni a fűtést Fotó: Tolnai Népújság

Ennyibe kerül a rendszer kiépítése

  • Egy beltéri és egy kültéri egységből álló, fűtésre alkalmas klíma, amivel egy 40 négyzetméteres lakást hatékonyan és olcsón ki lehet fűteni, 250 000–400 000 forint között mozog.
  • Egy három beltéri és egy kültéri egységből álló rendszer nagyjából 800–1 000 000 Ft.
  • A H tarifa kiépítése 3-400 ezer forint.
  • A H tarifát ekkor igényelhetjük

    A már említett SCOP (szezonális fűtési jósági fok) egy olyan mérőszám, ami az egész fűtési szezonra vetítve mutatja meg, hogy egy adott készülék hány kW fűtési energiát állít elő 1 kW elektromos energiából. Ha ez az érték eléri vagy meghaladja a 3,4-et, akkor a készülékre kedvezményes áramtarifa, vagyis H tarifa igényelhető, ami jóval olcsóbb, mint a sima áram. Ehhez viszont külön mérőórát kell telepíteni, ami október 15. és április 15. között kedvezményes tarifával számol, az április 16. és október 14. közötti időszakban pedig a normál A1 tarifával – olvasható a Portfolio.hu-n.





    Ezeket olvastad már?
    „Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

    „Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás