RETRO RÁDIÓ

Ezeket mindenképp tudnod kell a rezsicsökkentés új szabályairól





Magyarországon is eljött a pillanat, amikor a kormány – több más országhoz hasonlóan – energia-veszélyhelyzetet hirdetett. Az elfogadott intézkedési terv egyik pontja szerint az átlagnál több energiát fogyasztók augusztustól az átlagfogyasztásig a rezsicsökkentett árat fizetik, a többletért azonban már a piaci díjszabást. Sokan számolgatják most, hogy több gázt és áramot fogyasztanak-e az átlagnál. A Metropol összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.14.
hasznos tudnivalók

A kormány a családok és a gazdaság védelme érdekében energia-veszélyhelyzetet hirdetett, és egy 7 pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amely augusztus 1-jétől lép életbe – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. Az elhúzódó orosz–ukrán háború és az Oroszország ellen bevezetett, elhibázott brüsszeli szankciók miatt Európában energiaválság alakult ki, és világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban. A helyzetet tovább súlyosbítja az elszabadult háborús infláció. „A 7 pontos terv megerősíti hazánk energiabiztonságát a kialakuló válságban, a folyamatosan emelkedő árak mellett segíteni fogja a rezsicsökkentés fenntarthatóságát, valamint azt, hogy legyen elég energia Magyarországon” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely a 7 pontos akciótervet a kormányinfón jelentette be – MTI/Kovács Tamás

Mennyi az átlagfogyasztás? Eddig érvényes a rezsicsökkentés

Áram

210 kW/hónap

2523 kW/év

Gáz

144 m³/hónap

1729 m³/év

Ennyit takarítunk meg a rezsicsökkentésen

Összefoglaltuk, hogy egy átlagos magyar fogyasztó jelenleg mennyit fizet a rezsicsökkentett energiáért havonta, mennyit kéne fizetnie, ha nem lenne rezsicsökkentés, illetve hogy mennyi megtakarítás marad így meg neki hó végén.

Rezsicsökkentett ár

Rezsicsökkentés nélküli ár

Megtakarítás

Villany

7750 Ft

50 833 Ft

43 083 Ft

Gáz

15 833 Ft

131 441 Ft

115 608 Ft

A háztartások háromnegyedét nem érinti a változás

Mivel a háztartások háromnegyede az átlag alatt fogyaszt, ezért azokat nem érinti a változás. Az egynegyed számára is marad a csökkentett ár az átlagos fogyasztás mértékéig, de az afölötti részért piaci árat kell fizessenek.

A nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kapják a gázt

A nagycsaládosok kedvezményes gázfogyasztása megmarad a jövőben is. Egy háromgyerekes család ezentúl évente nem 1729 m³-ig, hanem 2329 m³-ig veheti igénybe a kedvezményt, ami minden további gyerek után 300 m³-rel emelkedik. Az áramfogyasztásnál ilyen kedvezmény nincs.

A nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kapják a gázt – Fotó: Getty Images

Ezekkel az intézkedésekkel segíti az embereket a kormány a háborús infláció alatt

A kormány továbbra is érvényben tartja a magyar embereket segítő intézkedéseket. Egyebek mellett továbbra is érvényben van:

  • A rezsicsökkentés az átlagfogyasztás határáig.
  • A benzinárstop (480 forintos literenkénti felső határ).
  • Az élelmiszerárstop (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, 2,8%-os tehéntej).
  • A banki hitelmoratórium és a kamatstop.
  • A 25 év alatti fiatalok szja-mentessége.
  • A négygyermekes anyák szja-mentessége.
  • A nyugdíjasokat védő intézkedések (13. havi nyugdíj, nyugdíjprémium, „Nők 40” kedvezmény).
  • Az otthonteremtési kedvezmények (vissza nem térítendő támogatások, családi otthonteremtési kedvezmény, falusi csok, kamattámogatott lakáshitel, babaváró hitel, áfa-visszaigénylés, lakásfelújítási támogatás, lakásfelújítási hitel).
  • Nyugat-Európában korlátoznák a zuhanyzást, a mosást, a fűtést, a porszívózást

    Míg a magyar kormány évek óta rezsicsökkentéssel, az élelmiszer- és üzemanyagárstoppal, illetve a multik extraprofit-elvonásával enyhít a lakosság terhein, addig az EU országaiban egészen más megoldások születtek. A holland kormány ajánlást adott ki, hogy senki ne zuhanyozzon 5 percnél többet, és ne fűtse lakását nappal 19, éjjel 15 foknál többre. Az osztrák sajtó eközben a várható áramkimaradások esetére ad tippeket. A német gazdasági miniszter nem zárta ki, hogy törvényben rögzítik a lakások 18 fokos maximum-hőmérsékletét, a svéd kormány arra kérte a lakosságot, hogy a hidegben ne használják a „sokat fogyasztó” porszívót, az Ipsos közvélemény-kutató szerint pedig a britek negyede kénytelen kihagyni napi egy étkezést az emelkedő élelmiszerárak miatt. Az Európai Unió is konkrét javaslatokkal állt elő polgárainak: fürödjenek kevesebbet, használják ritkábban és klíma nélkül az autóikat, repülő helyett utazzanak vonattal, kapcsolják ki otthon a légkondicionálást, legfeljebb 18 fokra fűtsék fel az épületeket, és olyan „jótanács” is elhangzott, hogy ne mossanak annyit, mert bőven elég, ha „kiszellőztetik” a piszkos ruhákat.

    Sokan számolgatják most az energiafogyasztásukat – Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

    Ön mennyi áramot és gázt fogyaszt, többet-e, mint az átlag?

    Ágnes: „Én keveset fogyasztok, kisnyugdíjas vagyok. Villannyal fűtök, mert infrafűtőpaneleim vannak, és így kevesebbet fogyaszt. Minden áramról megy, de azért néha kevés gázt is használok. De nekem nem megy 210 watt fölé a fogyasztásom. Most maximum azt csinálom, hogy nem mosok kétnaponta, hanem kéthetente, meg majd nem nézek egész éjszaka tévét...”

    Frigyes: „Nem kell annyi klímát használni, egyszerű. Meg a medencefűtés, az miért szükséges? Akinek van pénze, az engedheti csak meg magának. Az csináljon azt, amit akar, és a túlfogyasztást kifizeti pluszba.”

    Edit: „Én ugyanannyit fogok fizetni, mint eddig. Aki túl sokat fogyaszt, az meg tudja fizetni. Én örülök a rezsicsökkentés mostani formájának is. 15 ezret szoktam fizetni téli viszonylatban, de az átlagfogyasztás alatt fogyasztok, egyedül élek, nyugdíjas vagyok, így nem kell pluszba fizetnem majd mostantól sem.”

    Réka: „Még nem tudtuk kiszámolni, hogy mi a határérték alatt fogyasztunk-e, a gyerek miatt még erre nem volt időnk. Én örülnék neki, hogy ha mindenkire vonatkozna továbbra is a rezsicsökkentés. De azért figyelünk rá, hogy ha elmegyünk valahova, akkor kihúzzuk a fogyasztókat, nem égetjük a lámpákat feleslegesen.”

    Sándor: „Minket nem nagyon érint, nyugdíjasok vagyunk. A főzést ilyenkor kevésbé erőltetjük, hideget eszünk sokszor. Már lassan 90 éves vagyok, mindenre vigyázok. ’45-ben és ’56-ban is átéltünk hasonló helyzetet, amikor nem volt villany, gáz, víz, azt is át tudtuk vészelni. Mi az átlagfogyasztás alatt vagyunk… Akinek van pénze medencére, azt kell jobban megadóztatni.”

    Ki fizet majd többet a gázért és az áramért?

    A Ripost is megkérdezte az embereket az új szabályozásról, és arról, hogy nekik kell-e majd többet fizetniük augusztustól.

    Jázmin 34 éves történelemtanár, egy budapesti belvárosi, másfél szobás lakást bérel. Átalányt fizet, jelenleg 4500 forint a villanyszámlája és 13.600 forint a gázszámlája. Télen napközben, amikor nincs otthon, 16 fokra állítja a fűtést, este veszi fel 22 fokra, és úgy számol, hogy biztonságosan az átlag alatt van.

    Marcellék panellakásban laknak, náluk távfűtés van és villannyal főznek, gázt egyáltalán nem használnak. Miután a távfűtést tudomása szerint az intézkedések egyáltalán nem érintik, a villanyszámla átalánya pedig havi 7400 forint, ő is azt reméli, hogy jövőre sem kell többet fizetnie. Igaz, idén nyáron sokat használták a klímát...

    Ádám már bánja, hogy csak egy mérőórát szerelt fel, amikor kétlakásos családi házat építettek a szüleivel, mert így egy háztartásnak számítanak. Gázzal fűtenek, és bár igyekeznek takarékoskodni, a 170 négyzetméter kifűtése így is havi 21 ezer forintba kerül. Úgy számol, hogy mivel az átlagos fogyasztásig rezsicsökkentett áron kapják az energiát, havonta 25-30 ezer forinttal fog többet fizetni.

    Margitéknak 100 négyzetméteres családi házuk van. A kétgyermekes édesanya kicsit nehezményezi, hogy csak három vagy több gyerekre számolnak el plusz fogyasztást. „A két gyerekkel is nehezebb spórolni, mintha csak magunk lennénk” – mondja. „Van viszont egy kemencénk a nappaliban, úgyhogy idén több fát rendelünk. Úgy számoltam, hogy ha egy kis rásegítéssel oldjuk meg a fűtést, pont beleférünk a gázkeretbe.”





    Ezeket olvastad már?
    Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

    Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

    Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

    Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

    Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

    Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

    Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

    Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás