RETRO RÁDIÓ

„Kihúzzuk a fogyasztókat, nem égetjük a lámpákat feleslegesen” – Megkérdeztük a budapestieket, több lesz-e a rezsijük - Videó!





A kormány szerdán energia-veszélyhelyzetet hirdetett ki, amely hét pontból áll. Az utca emberének a rezsije így fog változni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.15.
Rezsivédelem

Gulyás Gergely közölte a szerdai Kormányinfón energia-veszélyhelyzetet hirdet ki, ami hét pontból áll össze. Az utca embere így vélekedett arról, hogy fog-e nőnie a rezsije vagy sem.

Ágnes keveset fogyaszt, mivel kisnyugdíjas, ezért a fogyasztása sem megy 210 watt fölé Fotó: Metropol

Ágnes: „Én keveset fogyasztok, kisnyugdíjas vagyok. Villannyal fűtök, mert infrafűtőpaneleim vannak, és így kevesebbet fogyaszt. Minden áramról megy, de azért néha kevés gázt is használok. De nekem nem megy 210 watt fölé a fogyasztásom. Most maximum azt csinálom, hogy nem mosok kétnaponta, hanem kéthetente, meg majd nem nézek egész éjszaka tévét...”

Frigyes:Nem kell annyi klímát használni, egyszerű. Meg a medencefűtés, az miért szükséges? Akinek van pénze, az engedheti csak meg magának. Az csináljon azt, amit akar, és a túlfogyasztást kifizeti pluszba.”

Edit: „Én ugyanannyit fogok fizetni, mint eddig. Aki túl sokat fogyaszt, az meg tudja fizetni. Én örülök a rezsicsökkentés mostani formájának is. 15 ezret szoktam fizetni téli viszonylatban, de az átlagfogyasztás alatt fogyasztok, egyedül élek, nyugdíjas vagyok, így nem kell pluszba fizetnem majd mostantól sem.”

Réka: „Még nem tudtuk kiszámolni, hogy mi a határérték alatt fogyasztunk-e, a gyerek miatt még erre nem volt időnk. Én örülnék neki, hogy ha mindenkire vonatkozna továbbra is a rezsicsökkentés. De azért figyelünk rá, hogy ha elmegyünk valahova, akkor kihúzzuk a fogyasztókat, nem égetjük a lámpákat feleslegesen.”

Sándor:Minket nem nagyon érint, nyugdíjasok vagyunk. A főzést ilyenkor kevésbé erőltetjük, hideget eszünk sokszor. Már lassan 90 éves vagyok, mindenre vigyázok. ’45-ben és ’56-ban is átéltünk hasonló helyzetet, amikor nem volt villany, gáz, víz, azt is át tudtuk vészelni. Mi az átlagfogyasztás alatt vagyunk… Akinek van pénze medencére, azt kell jobban megadóztatni.”

A Ripost is megkérdezte az embereket az új szabályozásról, és arról, hogy nekik kell-e majd többet fizetniük augusztustól.

Jázmin 34 éves történelemtanár, egy budapesti belvárosi, másfél szobás lakást bérel. Átalányt fizet, jelenleg 4500 forint a villanyszámlája és 13 600 forint a gázszámlája. Télen napközben, amikor nincs otthon, 16 fokra állítja a fűtést, este veszi fel 22 fokra, és úgy számol, hogy biztonságosan az átlag alatt van.

Marcellék panellakásban laknak, náluk távfűtés van és villannyal főznek, gázt egyáltalán nem használnak. Miután a távfűtést tudomása szerint az intézkedések egyáltalán nem érintik, a villanyszámla átalánya pedig havi 7400 forint, ő is azt reméli, hogy jövőre sem kell többet fizetnie. Igaz, idén nyáron sokat használták a klímát...

Ádám már bánja, hogy csak egy mérőórát szerelt fel, amikor kétlakásos családi házat építettek a szüleivel, mert így egy háztartásnak számítanak. Gázzal fűtenek, és bár igyekeznek takarékoskodni, a 170 négyzetméter kifűtése így is havi 21 ezer forintba kerül. Úgy számol, hogy mivel az átlagos fogyasztásig rezsicsökkentett áron kapják az energiát, havonta 25-30 ezer forinttal fog többet fizetni.

Margitéknak 100 négyzetméteres családi házuk van. A kétgyermekes édesanya kicsit nehezményezi, hogy csak három vagy több gyerekre számolnak el pluszfogyasztást. „A két gyerekkel is nehezebb spórolni, mintha csak magunk lennénk” – mondja. „Van viszont egy kemencénk a nappaliban, úgyhogy idén több fát rendelünk. Úgy számoltam, hogy ha egy kis rásegítéssel oldjuk meg a fűtést, pont beleférünk a gázkeretbe.”

Fotó: Shutterstock

 





Ezeket olvastad már?
Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

„Félelmetes, ami itt történik” - évek óta szedi áldozatait az elátkozott budapesti horrorpanel

„Félelmetes, ami itt történik” - évek óta szedi áldozatait az elátkozott budapesti horrorpanel

Frontális karambol történt Herceghalomnál, óriási dugóra kell számítani

Frontális karambol történt Herceghalomnál, óriási dugóra kell számítani

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás