RETRO RÁDIÓ

Figyelmeztet a virológus: rettegett vírusok térhetnek vissza a korlátozások után





A világjárvány miatt a hagyományos megfázásos időszakok elmaradtak, a populáció általános védelmi szintje lecsökkenhetett. A következő szezon ezért várhatóan súlyosabb influenzavírus járványokat hozhat, ezért különösen fontos lesz a vakcináció-mondja dr. Kemenesi Gábor.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.27.
fertőzésveszély

A világjárványt megelőző időben a megfázásos szezonok segítették a náthavírusok ellen fenntartani a nyájimmunitást, ez azonban háttérbe szorult a pandémia kezdetét követően. A korlátozások megszüntetésével azonban újra egyre nagyobb teret nyernek a járvány közben háttérbe szorult légúti fertőzések. Az egyelőre azonban még nem tudható, hogy miként és milyen hatással térnek vissza a megszokott, szezonális, hullámszerű terjedési mintázatukhoz. És bár mindegyik vírust külön érdemes kezelni, annyi azonban biztos, hogy többszezonnyi természetes immunizáció kihagyása után, várhatóan komolyabb „megfázásokra” lehet számítani. Erről írt friss posztjában dr. Kemenesi Gábor. A virológus bejegyzésében kitért arra is, hogy mire számíthatunk.

Együtt kell élnünk a vírusokkal Fotó: pixabay

Az RSV (respiratorikus szinciciális vírus)

„A gyermekosztályok rémálma ez a vírus. Maga a vírus az akut légúti fertőzések egyik vezető kórokozója gyermekek (5 év alatt) és idősek körében. Már tavaly ősszel hallhattuk, hogy komolyabb esetszámokkal tért vissza a korábbi szezonokhoz képest” – hívta fel a figyelmet a szakember, aki kitért egy egészségügyi cikk kapcsán arra is, hogy „várhatóan a korábbiakhoz képest súlyosabb RSV-járványokra kell számítani a következő szezonokban. A számok nyelvén beszélve egy átlagos szezon során 100 ezer főre 355 megbetegedés jutott, míg ez a szám 2021–2022-ben 707-re emelkedett”.

Az influenzavírus

A szakember szerint az influenzavírusok terjedésében a nemzetközi utazásoknak van nagy szerepe, ami „repíti világszerte, mozgatja és terjeszti a különféle influenzavírus-törzseket”. Ezekből válik aztán évről évre némelyik törzs dominánssá, meghatározva „az adott évi szezonális vakcina komponensét”. Példaként említi a virológus a B/Yamagata influenzatörzset, amely a világméretű lezárásoknak köszönhetően kihalt, 2020 április óta nem mutatható ki. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a többi vírustörzs jól körülhatárolható földrajzi régiókban, lokális gócpontokba szorult és csökkent genetikai változatosságuk is, ami – szerinte – érdekes tanulság és fontos üzenet a mostani pandémiára vonatkozóan is.
Az elmúlt szezonok kihagyásával a populáció általános védelmi szintje lecsökkenhetett. Az említett gócpontokból kiindulva pedig a következő szezon várhatóan súlyosabb influenzavírus-járványaival számolhatunk majd, így a vakcináció különösen fontos lesz” – emelte ki dr. Kemensi Gábor.

Tanulságok

A következő szezonokban tehát a légúti vírusok és fertőzések visszatérése várható, különösen fontos lesz – talán új normaként is értelmezhetően – a beltéri maszkhasználat. Nagyon fontos, hogy nem célszerű hirtelen visszaengedni ezeket a vírusokat a társadalomba, a fokozatosság elve és az egymásra figyelés nagyon fontos tanulságok. Eközben pedig érkeznek a több kórokozó együttes kimutatására alkalmas gyorstesztek, mint előhírnökei a következő megfázásos szezonoknak” – zárta bejegyzését .

 





Ezeket olvastad már?
„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás