Dr. Luis A. Diaz Jr. és csapata előrehaladott végbélrákkal küzdő betegeket kezelt az új eljárással, akiknél a daganat még nem terjedt át más szervekre. A betegséget jellemzően kemoterápiával és sugárkezeléssel kezelik, majd a tumort sebészi úton távolítják el. A kísérleti kezelés azonban egy „pajzsot” céloz meg, amely megvédi a daganatot az immunrendszertől. A siker látványos, a kezelt betegek mindegyikénél eltűnt a rák.

Az eredmények meggyőzőek, ezért nagyobb számú mintán is elvégzik a gyógykezelést. (Képünk illusztráció / Pixabay)

Az orvosok a pácienseket dosztarlimabbal (anti PD-1) kezelték, ami egy úgynevezett immunellenőrzőpont-gátló gyógyszer. A PD-1 fehérjereceptor a daganat felszínén képződő PD-L1-gyel alkot komplexet, csökkentve a tumorsejtek megjelenésére adott immunválaszt – írja az iflscience.com. A mechanizmus kikapcsolásával a szervezet képes felismerni a rákos sejtek bizonyos fajtáit, így el is tudja pusztítani azokat.

A kísérletben részt vevők hat hónapon keresztül háromhetente kaptak kezelést és a dosztarlimab nem okozott náluk komplikációt. Az eredmények egyéves utánkövetés után azt mutatják, hogy a 16 résztvevőből 12-nél egyáltalán nem újult ki a betegség, négyen ekkor még kezelés alatt álltak. Ez azért is jelent nagy előrelépést, meg a rákbetegség alakulása egyéni, így eddig a kezelés módját az érintett személyhez kellett igazítani.

Az orvosok hangsúlyozzák, bár az eredmények meggyőzőek, további megfigyelések szükségesek, mert a minta túl kicsi ahhoz, hogy komoly következtetéseket lehessen levonni. Ugyanakkor a megfigyelések meggyőző alapot adnak a jövőbeni, nagyobb kísérletekhez.