RETRO RÁDIÓ

Rájuk különösen veszélyes a koronavírus! Mutatjuk, miért





A koronavírusban elhunytak kétharmada szív-, és érrendszeri problémákkal küzdött, a vírus ugyanis növeli a trombózis kialakulásának kockázatát és károsítja az ereket. A Metropol most dr. Járai Zoltánnal, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkárával járt utána mi ennek az oka.



Megosztás
Szerző: Kiss Nóra
Létrehozva: 2020.10.27.
járvány

A koronavírus második hulláma alatt a fertőzöttek és az elhunytak száma is növekszik. Az áldozatok nagyrésze a járvány mellett krónikus megbetegedésekkel is küzdöttek. – Az elhunytak kétharmadának szív és érrendszerei alapbetegségei voltak, egyharmadának pedig anyagcsere betegsége – hangsúlyozta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Müller Cecília országos tiszti főorvos. (Fotó: Koronavirus.gov.hu)

A fertőzés elősegíti a trombózis kialakulását

– A szívünk az egyik legfontosabb szervünk, ha az nem egészséges a fertőzések is súlyosabb formában jelentkeznek. Ez alól a koronavírus sem kivétel – kezdte a dr. Járai Zoltán, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára.

– A testünk a vírusfertőzés alatt gyulladásos állapotban van, ami a krónikus szív- és érrendszeri betegeknél elősegíti a trombózis, vagyis a vérrög kialakulását. Ez pedig szívinfarktust, szélütést idézhet elő, amelyekkel közül a súlyosabb lefolyásúak halálhoz vezethetnek. A tapasztalatok pedig azt is mutatják, hogy a koronavírus különösen károsítja az erek belső bevonatát, ami tovább növeli a vérrög kialakulásának kockázatát.

dr. Járai Zoltán, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára (Fotó: Metropol)

Az idősebb krónikus betegekre veszélyesebb a járvány

A szív és érrendszeri betegségeknek többféle típusa van és ettől nagyban függ kit mennyire visel meg a vírus. A magasvérnyomás-betegségben szenvedőknél kisebb a kockázat, mint például a szívelégtelenséggel vagy koszorúér problémákkal küzdők esetében. Az idősebb krónikus betegeknél is súlyosabb lefolyású lehet a járvány, mint a fiataloknál.

A járvány alatt is járjunk kontrollra

– Sajnos a járvány kezdete óta megfigyelhető, hogy jóval kevesebben jönnek el a kötelező kontrollokra, mert félnek rendelők vagy kórházak közelébe menni a betegek. Ezzel sokat árthatnak maguknak, hiszen így nem tudjuk nyomon követni a betegek állapotát, és megelőzni az esetleges még nagyobb bajt. A szükséges egészségügyi ellátást a megfelelő higiéniás szabályok betartásával el kell végezni a járvány idején is a betegek érdekében - hívta fel a figyelmet Járai professzor.

Fotó: Shutterstock

Így védekezhetnek a krónikus betegek a vírus ellen

  • Rendszeresen járjanak kontrollra
  • Ha bármilyen koronavírus tünetet észlelnek magukon azonnal hívják a háziorvosukat
  • Tartsák be az óvintézkedéseket (maszk viselése, rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítés, távolságok betartása, zsúfolt, zárt terek kerülése)
  • Oltassák be magukat az influenza elleni védőoltással, mert a két fertőzés együttes jelentkezése még súlyosabb lefolyású lehet
  • Kerüljék a káros szenvedélyeket és folytassanak egészséges életmódot




  • Ezeket olvastad már?
    Ez gyors volt: Magyar Péter mögött Bajnai Gordon és a Datadat

    Ez gyors volt: Magyar Péter mögött Bajnai Gordon és a Datadat

    Rejtély, hogyan tűnt el és halt meg a gyáli Norbert

    Rejtély, hogyan tűnt el és halt meg a gyáli Norbert

    Most érkezett: Döbbenetes baleset történt a Richter Florian Cirkusz halálgömbjében

    Most érkezett: Döbbenetes baleset történt a Richter Florian Cirkusz halálgömbjében

    Péntektől újabb, jelentős árváltozások lesznek a benzinkutakon

    Péntektől újabb, jelentős árváltozások lesznek a benzinkutakon

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás