A Pokol kútja Jemen keleti részén található a sivatag közepén. Kútnak becézik, de igazából egy hatalmas természetes üreg, amelynek a szája 30 méter átmérőjű, a mélysége pedig körülbelül 112 méter.

Fotó: AFP

Eddig maximum 60 méterig ereszkedtek le benne kalandorok, azonban a furcsa szag miatt, ami a levegőben terjengett, eddig nem mertek mélyebbre menni. Most azonban először egy bátor kutatócsoport egészen a barlang mélyéig jutott, ahol meglepődve tapasztalták, hogy madártetemek és rengeteg kígyó található mindenhol. Emellett pedig gyönyörű cseppkövek, illetve különböző színű barlanggyöngyök keletkeztek itt az évek alatt. A tetemekről, illetve a kőzetekből és a talajból mintákat vettek, ezeket továbbítják a laboratóriumba, és az eredményről tájékoztatni fogják a nyilvánosságot – írja a Daily Star.

Rengeteg legenda terjeng a helyszínről

A helyi lakosok a Pokol kútját természetfeletti átjárónak tartják, ahol démonok lakoznak, sőt egyesek szerint ez az átjáró a mitológiai pokolba. Vallási hiedelmek szerint ez a hely volt a dzsinnek börtöne. Megint más állítások szerint balszerencsét okoz lemenni a lyukba, és átok kerül annak a fejére, aki megpróbálja.

30 méter átmérőjű a lyuk bejárata, hatalmas bátorság kellett hozzá, hogy leereszkedjen valaki bele Fotó: AFP