RETRO RÁDIÓ

Szereted a paradicsomszószt? Akkor van egy rossz hírünk





Az energiaválság és az aszály óriási nehézséget okoz az olasz gazdaságoknak, a megugró költségek miatt ugyanis ők is egyre nehezebben tudnak termelni, így könnyen előfordulhat, hogy megfogyatkoznak az olasz ételkülönlegességek a boltok polcain.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.18.
hiánycikk

Nagy bajban vannak az olasz gazdálkodók, és a feldolgozóipar szereplőinek sem rózsás a helyzete. A legnagyobb olasz gazdaszervezet, a Coldiretti szerint azonnali intézkedésekre van szükség az agrár-élelmiszeripar megmentéséhez –olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Mint írják, az egész Európát sújtó energiaválság súlyos terhet ró az ágazat szereplőire, az elszálló költségek miatt az olasz gazdaságok 13 százaléka kritikus, bezárásközeli állapotban van, minden harmadik pedig veszteségesen üzemel.

A helyzet a cikk szerint a következő hónapokban tovább romolhat, s előfordulhat az is, hogy az európai háztartásoknak nélkülözniük kell a legkedveltebb olasz élelmiszereket.

Könnyen megeshet, hogy a különböző zöldségkészítményekből, szószokból, gyümölcslevekből, étolajakból, paradicsompüréből és borból is kevesebb készülhet idén a déli országban, a termékek ára pedig meredek emelkedésnek indulhat – teszi hozzá a Magyar Nemzet.

Az energiaválság miatti költségnövekedés ráadásul a hazai konzervipari szereplőknek is komoly kihívást jelent, az idei aszály miatt pedig a feldolgozandó termés mennyisége is jócskán elmaradt a megszokottól – írják, hozzátéve: a terméskiesés miatt annyi kapacitás maradt kihasználatlanul az ágazatban, ami már az üzemek eredményes működését veszélyezteti. – A háború okozta bespájzolási kényszer érezhetően fokozza a keresletet, az aszály miatt azonban sajnos nem tudunk élni ezzel a lehetőséggel – hívta fel korábban a lap figyelmét Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke.

A szakember szerint az áremelések hazánkban is elkerülhetetlenek, a drágulás várhatóan a keresletet is visszafogja majd.

Fotó: Wikipedia

 





Ezeket olvastad már?
A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás