RETRO RÁDIÓ

Ezt az illatot szagolták már a rómaiak is, izgalmas titkok derültek ki a pannonhalmi Illatmúzeumban





Vajon melyik királyné volt rozmaringillatú? Tényleg büdös a pacsuli? Miért lengte körbe a levendula illata a római kort? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kap az, aki ellátogat a nemrég nyílt Illatmúzeumba, a Pannonhalmi Főapátságba. Ottjártunkkor a Metropol „illatkalauza” Márton testvér volt, aki azt is elárulta, hogy őt melyik illat repíti vissza a saját gyerekkorába.



Megosztás
Szerző: Urmai Gabriella
Létrehozva: 2021.07.16.
Szagolj bele!

Az első parfümőr egy nő volt, Tapputi, aki Kr.e 1200 körül élt Mezopotámiában. Az illatszerek azonban ennél sokkal régebbiek: az egyiptomi kultúrkörben a fáraók temetkezésekor illóolajokat és illattégelyeket helyeztek el. A zsidó-keresztény kultúrkörben pedig Mózes hagyományozta ránk az illatos szent olajakat, ezek bázisa olívaolaj volt, ehhez keverték a tömjént és a fahéjat – valamint a balzsamokat, amelyekhez gyulladáscsökkentő hatású illóolajat kevertek. Ezt használták gyógyító és ápoló kenőcsként” – magyarázta Márton testvér a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjéhez tartozó Illatmúzeumban.

Márton testvér, az illatok tudója (Fotó: Metropol/Dombóvári Tamás)

A gyógyítás és az illatok

Az Illatmúzeum az itt termesztett öt legfontosabb gyógynövényt, a levendulát, a zsályát, a citromfüvet, a borsmentát és a kakukkfüvet állítja középpontba. Azt is megtudhatják a látogatók, hogy az elmúlt évszázadok során miként használták fel ezeket. „A gyógyítás Szent Benedek Regulájához kapcsolódó rendelkezésből származik: „úgy bánjatok a beteg zarándokokkal és szerzetesekkel, mintha magát Krisztust ápolnátok”. Így indult el az európai intézményesített gyógyítás, ezt a hagyományt viszik végig a szerzetesek Pannonhalmán is az 1201-es évtől. Ekkor még az illatnak nincs jelentősége, a gyógyászati szempont a lényeges annak ellenére, hogy az alapanyagokat a gyógynövényekből kinyert illóolajakkal keverik össze.

Így nézett ki egy korabeli parfümőr ”boszorkánykonyhája„ (Fotó: Metropol/Dombóvári Tamás)

Az illatok szerepe a középkortól jelentős annak a társadalmi rétegnek, amelynek hozzáférhetőek voltak a drága alapanyagok” – tartott egy rövid illattörténelmet Márton testvér, és elmesélte azt is, hogy az ipari forradalom után lettek az illatszerek a társadalom hétköznapi életének a részei. „A korabeli időkben a nagy terek és csarnokok illatosítása kettős funkcióval bírt: amikor tömjént égettek, a térben szakrális áldozatot mutattak be, vagyis az értékes tömjén értékes mivoltát visszaadták Istennek. Mellette fertőtlenítő hatással is bír, hiszen elnyomja a sok ember együttlétéből származó szagokat.”

Illatország eszközei (Fotó: Metropol/Dombóvári Tamás)

Hét illatoltárt is végigszagolhatunk

Pannonhalma legjellegzetesebb gyógynövénye a levendula, amelynek történetéről és felhasználásáról mindent megtudhatnak a múzeum látogatói. Kiderül az is, hogy a növényt a római korban a frissen kimosott ruhák illatosítására használták, a levendula szó a latin lavare, „mosni” kifejezésből ered. „A levendula egyébként a viktoriánus korban került be a szekrényekbe, mint illatélmény. A kiállítótérben hét illatoltár mutatja meg a parfüméria hét különleges és jelentős illatát, azoknak történetét és felhasználását. - árulta el Márton testvér. Az Illatmúzeum a gyógynövények eredetéről, történetéről és felhasználásáról is mesél, emellett bemutatja a helyi gyógynövényfeldolgozó technológiákat is.

A parfümkészítés 7 alapillata (Fotó: Metropol/Dombóvári Tamás)
Ilyen kis illattölcsérekkel lehet megszagolni az alapillatokat (Fotó: Metropol/Dombóvári Tamás)

Márton testvér fűszeres nyarai

”Az illatok emlékeket is behívnak – magyarázta Márton testvér. – „Ha az egyik nagyanyámra gondolok, akkor a gyöngyvirágos szappan illata kúszik be az orromba, amit a törölközők között tartott. A másik nagymamámnál pedig a nyári szünetek illatemléke a tálalószekreterben tartott kávé, fahéj, vaníliás cukor, szegfűszeg, szemes bors vegyes illata. Ez a fűszeres, karakteres levegő csapott meg, amikor megérkeztem hozzá. Most, hogy beszélek róla, ismét az orromban érzem.”

Feldolgozásra váró virágok és gyógynövények (Fotó: Metropol/Dombóvári Tamás)
250 kg levendula kerül az üstbe (Fotó: Metropol/Dombóvári Tamás)
Levendulamező (Fotó: Metropol/Dombóvári Tamás)
Ez csupán a gazdasági terület egynyolcada (Fotó: Metropol/Dombóvári Tamás)
Pannonhalmán megnyitotta kapuit Magyarország első illatmúzeuma (Fotó: Metropol/Dombóvári Tamás)

 





Ezeket olvastad már?
Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Brutális erővel csap le ránk a tél

Brutális erővel csap le ránk a tél

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás