RETRO RÁDIÓ

Örök kérdés! Most megtudjuk, volt-e élet a Marson





Csütörtök este 9 órakor érkezik meg a vörös bolygóhoz az amerikai űrszonda, az „Állhatatosság”.



Megosztás
Szerző: Komáromi Bence
Létrehozva: 2021.02.18.
elképesztő felfedezések

Az elmúlt fél év során két hasonlót is indítottak a bolygó felfedezésére. Az Egyesült Arab-Emírségek „Remény” és a Kínai „Kérdések az éghez” nevű társa jelenleg is a Mars közelében vannak, ők ugyan hamarabb érkeztek, azonban a NASA gépe ért földet először. A küldetés a marsi élet nyomait kutatja.

A megérkezés pillanatait élőben tekinthetik meg az érdeklődők a Svábhegyi Csillagvizsgáló Facebookon-oldalán, ahol az eseményt nem csupán közvetítik, de szakértők is kommentálják. Az egyikük Boldog Ádám csillagász a Metropol számára elmagyarázta, milyen különleges eseménynek lehetünk szemtanúi.

Volt-e valaha élet a Marson?

Évek óta parázs viták tárgyát képezi, hogy létezhetett-e élővilág régebben a Marson.

- A jelenlegi akció azért nagyon fontos, mert végre választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy volt-e valaha élet a Marson. A NASA gépe a Jezero-kráterben fog vizsgálódni, ahol régen egy tó torkolata volt feltehetően. Itt az üledékes kőzeteket fogják analizálni és abban hogyha kitudják mutatni az élet nyomát, az fantasztikus felfedezés lenne - fejtette ki a lapunk számára Boldog Ádám.

Önellátó űrhajó?

A most zajló kutatás során nem csak az élővilág létezésének nyomait keresik, több eszköz most vizsgázik először éles bevetésen.

- Nem csak ebben a tekintetben egyedülálló a mostani Marsra szállás, hanem most tesztelnek először Űrhelikoptert. Ennek segítségével helyezik el a Marsjárót a bolygó felszínén. Ráadásul tesztelik azt is, hogy az űrhajók mennyi oxigént képesek előállítani a légkörben található szén-dioxidból, ami később nagy segítség lehet mind az emberek számára, mind rakéta üzemanyagként.

Fotó: NASA/JPL-Caltech

„A rettegés 7 perce”

A csillagászok szerint a bolygók feltérképezésének egyik legveszélyesebb része a landolás és annak a körülményei. A fő problémát ugyanis az jelenti, hogy a távolság miatt, nincs valós idejű kommunikáció az eszközök és a földi irányítás között.

- A Mars 11 és fél fénypercnyire van tőlünk körülbelül, tehát a rádióhullámok percekkel később érnek oda, mint ahogy kiadjuk az utasítást. Ha bármi balul sülne el, mire megkapnánk róla az értesítést és reagálnánk rá, addigra már rég megtörtént. Mire mi megtudjuk, hogy az űrhajó földet ért, addigra már 11 perce is landolt - magyarázta el a csillagász.

- Ráadásul nehezíti a körülményeket, hogy a Földön tesztelik a gépeket, ahol teljesen mások a légköri viszonyok. Az amerikai marsjárót hőpajzs védi a pokoli forróságtól, de ejtőernyő és több rakéta is a segítségére volt a leszállás során - fejtette ki a csillagász.

- A NASA szondája elsősorban a helikoptert teszteli, a kínaiak most először helyeznek el Rovert a bolygó felszínén, az arab szonda pedig nem is száll le a felszínre, hanem a Mars körül keringve vizsgálja annak légterét és más kémiai folyamatokat - mondta a Metropolnak Boldog Ádám.

Fotó: NASA/JPL-Caltech

Koronavírus gyógyszer fejlesztés az űrben

Magyar szakemberek a Nemzetközi Űrállomáson tesztelték a Remdesivir nevű Covid vírus elleni gyógyszert az ottani körülmények között. - A koronavírus kapcsán használt Remdesivir gyógyszer hatékonyságát, koncentrációjának növelési lehetőségeit vizsgálták a kutatók a súlytalanság körülményei között. Ennek a kísérletnek az eredményét hamarosan publikálják a szakértők - mondta el lapunknak Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

 





Ezeket olvastad már?
Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás