RETRO RÁDIÓ

Egyre többet fizetünk kártyával, de vajon elég biztonságos?





Míg egyesek a készpénzre esküsznek, mások ódákat zengenek a bankkártyás fizetésről, főleg most, hogy koronavírus van. A szakemberek azt kérik, hogy fizessünk kártyával, de vajon mennyire könnyíti meg ez a spórolást? Ennek jártunk utána.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.09.
fizetés

Te hogy fizetsz szívesebben?

A készpénzre esküszöm”

Nehezen viselem a változásokat, és bár tudom, hogy ma már szinte mindenki kártyával fizet, én még mindig a készpénzre esküszöm. Így érzem magam biztonságban, azt ugyanis mindenhol elfogadják, nem úgy mint a kártyát. Többször látom, hogy a boltban kellemetlen helyzetbe kerülnek az emberek amiatt, mert nincs náluk készpénz, csak kártya. Ilyenkor ki kell menniük a boltból, hogy pénzt vegyenek le, vagy ott kell hagyniuk az egészet a fenébe. Ez a macera nekem kicsit sem hiányzik. Ráadásul így sokkal jobban nyomon tudom követni, hogy mennyi pénzem van. A fizetésem egy részét minden hónapban félreteszem egy borítékba, így fixen megspórolok egy kisebb összeget – mondta lapunknak az 56 éves Kálmán.

Inkább a készpénzben bízunk? (Fotó: Metropol)

Sokkal jobb a kártya”

Én szinte alig hordok magamnál készpénzt, mindig kártyával fizetek. Sokkal kisebb helyet foglal, és nem kell cipelnem a sok aprót úgy, mint régen. A mobilbankomon keresztül könnyedén ránézhetek a pénzmozgásra, a telefonom egyébként is mindig kéznél van. Így nem kell attól tartanom, hogy ellopják a pénzzel teli tárcám, sokkal nyugodtabb vagyok. Ráadásul most a vírus idején nem szívesen fogdosom a készpénz, ki tudja kinél volt előtte, nem tartom higiénikus megoldásnak, és úgy látom, hogy a boltosok sem veszik jó néven. Minden szempontból sokkal jobb a kártya – mondta a 32 éves Lilla.

Tudta?

A 2010-es évek elején a készpénzes forgalom még ötvenszer akkora volt, mint a bankkártyás. Ez nem meglepő annak tudatában, hogy a készpénz több száz éves múltra tekint vissza, míg a bankkártyák csupán pár évtizede léteznek. Az elmúlt tíz évben azonban megduplázódott a bankkártyát elfogadó üzletek száma, a bolti vásárlás pedig csak még egyszerűbbé vált az érintéses módszerrel, ráadásul már a mobiltelefonunkkal is tudunk fizetni. Mindeközben az online vásárlás is egyre népszerűbbé vált, ahol szintén előszeretettel fizetünk kártyával. Minden jel arra utal tehát, hogy a készpénz kezd háttérbe szorulni, mégis vannak olyanok, akik csak arra esküsznek.

Pluszköltségek

Manapság egyre ritkább, hogy valaki készpénzben kapja a fizetését, így gyakran kell automatából pénzt kivennünk. Ennek költségei bankonként és ATM-enként változnak, a saját bankunk automatája meglehet, hogy ingyenes, de közel sem biztos, hogy épp van olyan a közelünkben. A szakértők szerint éppen ezért érdemes egyszerre nagyobb összeget felvenni, semmint többször kevesebbet, mert ez hosszú távon komoly pénzkidobást eredményezhet.

Csak készpénzzel lehet fizetni”

Hazánkban harminc évvel ezelőtt jelentek meg az első bankkártya-elfogadó helyek, mégis máig kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a boltban megpakoljuk a kosarunkat, majd a pénztárnál kiderül, hogy csak készpénzzel lehet fizetni. De vannak olyan helyek is, ahol limitet szabnak meg (például csak 500 Ft felett történő vásárlás esetén lehet kártyával fizetni), ami miatt többet kell költenünk vagy keresnünk kell egy másik üzletet, ezért érdemes mindig előre rákérdezni a fizetési módokra.

Egyszerűbb de vajon biztonságos is? (fotó: Fotó: Shutterstock)

Melyik a biztonságosabb?

  • Bankkártya esetén nem kell magunknál nagyobb összegű készpénzt tartanunk, így ha a pénztárcánkat elveszítjük vagy ellopják, akkor kisebb kár ér minket.

  • A kormány a veszélyhelyzeti intézkedések részeként április közepétől 15 ezer forintra emelte a PIN-kód megadása nélkül végrehajtható érintéses tranzakciók általános limitjét, ugyanakkor elképzelhető, hogy ez csak a vírus idején lesz érvényben, hisz így egy elveszett vagy ellopott bankkártyáról tranzakciónként sokkal több pénzt lehet elkölteni, mint a hagyományos ötezer forintos korlát mellett.

  • Online vásárláskor az internetes biztonsági kód segítségével kerülhetjük el a bajt.

  • A szakemberek folyamatosan kutatják, hogy mennyi ideig marad meg a vírus különböző felületeken, például készpénzen. A vizsgálatok alapján mindenképp a kártyás fizetést javasolják.
  • Tanácsok

  • Vannak, akik csak úgy tudnak spórolni, hogyha látják a pénz fizikai fogyását. Ők a vizuális típusok, nekik érdemes a készpénzes fizetésnél maradni.

  • Ha mégis szeretnénk a kártyás fizetésre átállni, akkor eleinte kérhetünk sms-t az egyes tranzakciók után, mellyel könnyedén nyomon követhetjük, hogy mennyit költöttünk, és mekkora összeg maradt a számlánkon. Ráadásul manapság már számos olyan költségvetést követő applikáció létezik, amelyet szinkronizálni tudunk a banki tranzakcióinkkal.




  • Ezeket olvastad már?
    Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

    Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

    Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

    Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

    Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

    Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

    Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

    Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás