RETRO RÁDIÓ

Ez téged is érinthet – hogyan mehetnek kedvezményesen nyugdíjba a nők?





Sok hölgyben felmerül a kérdés, hogy mikortól érdemes élni a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulási lehetőségével, illetve hogy előnyös-e megigényelni ezt a típusú nyugdíjat?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.13.
metropol kisokos

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin

Az esetek többségében az érintett nem kap részletes, személyre szabott tájékoztatást a nyugdíjba vonulás előtt például arról, hogy mennyi lesz a nyugdíja, ha ezt a típusú ellátást igényli, de az időpontról sem, hogy mikortól igényelheti, és hogy a jelenlegi jogviszonyát meg kell-e szüntetni a nyugdíjigényléshez.

Érdemes tájékozódni a nyugdíj igénylés előtt (Fotó: Shutterstock)

 

Mindenkinél más a helyzet

A nyugdíjba vonulás szinte mindig az adott személy élethelyzetétől, munkahelyi körülményeitől, jövedelmi viszonyaitól, valamint egészségi állapotától függ. Ennek a típusú ellátásnak az igénylése nem korhatárhoz kötött, kizárólag Magyarországon igényelhető, és nem feltétele a biztosítási jogviszony megszűnése, csak abban az esetben, ha valaki közszolgálati jogviszonyban áll.

Az igényléshez nem kell megszüntetni a munkaviszonyt!

Ha valaki munkaviszonyban dolgozik, nem kell megszüntetnie a munkaviszonyát a nyugdíjigénylést megelőzően!

Nem lesz kisebb a nyugdíj, ha 40 év után megigényli valaki

Amikor megállapítják a nők nyugdíját a kedvezményes eljárásban, az összes szolgálati idő alapján számolják ki a kezdő nyugdíj összegét, így semmilyen hátrányt nem szenved az igénylő ahhoz képest, mintha a korhatár elérését követően vonulna nyugdíjba.

Vigyázat, életre szóló döntés!

Fontos és egy életre szóló döntés, hogy él-e valaki a lehetőséggel, mert ha a nyugdíjjogosult ezt a típusú ellátást választotta, a korhatár elérését követően már nincs lehetősége újraszámoltatni a nyugdíját!

Megnézik a szolgálati időt és a keresetet

A korkedvezményes nyugdíjhoz is jogerős adategyeztetési határozatban ismerik el a szolgálati időt és az éves nyugdíjjárulék-köteles keresetet. Ha ön rendelkezik szolgálati időt megállapító határozattal, már lehetősége nyílik, hogy előzetesen kiszámoltassa nyugdíját, szaktanácsadással egybekötött szolgáltatás igénybevételével!

Előre kiszámoltatható a nyugdíj

Ha valaki előzetesen kiszámoltatja az adategyeztetési határozat alapján a nyugdíját, meghozhatja azt a nagy horderejű döntést, hogy a nők kedvezményes öregségi nyugdíját válassza, vagy pedig a korhatár elérése után járó öregségi nyugdíjat – attól függően, melyik a kedvezőbb. Az a hölgy, aki igénybe veszi a kedvezményes nyugdíjat, jelenleg kereseti korlát nélküli munkaviszonyban dolgozhat tovább nyugdíjasként is, és ezt járulék levonása nélkül megteheti, mivel kizárólag a 15 százalékos személyi jövedelemadót vonják le a jövedelméből.

Kérje szakember tanácsát!

Ha úgy dönt, hogy saját döntés alapján fut neki ennek a cseppet sem könnyű, szövevényes jogszabályokra épülő nyugdíjigénylési folyamatnak, számos nehézségbe ütközhet, arról nem is beszélve, hogy kisebb lehet a nyugdíja , mint amennyi megilletné. Ezt megelőzheti, ha szakember közreműködését kéri: így könnyebben el tudja dönteni, hogy mely az ön számára a legkedvezőbb nyugdíjba vonulási időpont, mekkora a várható nyugdíj összege, arról nem is beszélve, hogy mentesül a nyugdíjigénylési folyamat nehézségeitől is. Budapesti irodánkban, előjegyzett időpontban személyre szabottan kaphat választ nyugdíjhoz kapcsolódó valamennyi kérdésére.

Kérjük szakember tanácsát (Fotó: Shutterstock)

Mit számítanak bele a szolgálati időbe?

A nők kedvezményes öregségi nyugdíjához az elismert szolgálati időbe beszámít minden, ami munkavégzéssel egyenértékű biztosítási jogviszonyú, keresőtevékenységgel jár, továbbá a gyermekneveléssel kapcsolatos ellátások is. Ilyenek például: munkaviszony, egyéni és társas vállalkozó, kisiparos, magánkereskedő, alkalmi fizikai munka, ipari szövetkezeti tag, gazdasági munkaközösség tagja, mezőgazdasági szövetkezeti tagság, közjegyző, önálló bírósági végrehajtó előadó művészi tevékenység. A szakközépiskolában, illetve a szakmunkásképzőben végzett nyári gyakorlat akkor számítható be, ha a hivatal nyilvántartásában van erről adat. Gyermekneveléssel kapcsolatos ellátások: gyas, gyed, gyes, gyod, csed, ápolási díj vér szerinti és örökbefogadott gyermek után.

És aki külföldön is dolgozott vagy dolgozik?

A külföldi munkaviszony is jogosultsági időként vehető figyelembe, ha az adott ország nyugdíjmegállapító szerve igazolja a magyar hatóság felé a külföldön szerzett szolgálati időt és kereseti adatokat.

Mi nem számít bele a szolgálati időbe?

Nem számít bele az igénylés szempontjából a felsőfokú tanulmányok ideje (egyetem, főiskola) a szakmunkásképzés ideje, a fizetés nélküli szabadság időtartama, a munkanélküli ellátás vagy álláskeresési járadék, passzív táppénz időtartama, NYES, (nyugdíj előtti segély) időtartama. Amennyiben ön rendelkezik szolgálati időt megállapító határozattal, úgy lehetősége van előzetes nyugdíjszámításra, szaktanácsadásra, teljes körű szakszerű teljes körű hazai és nemzetközi nyugdíj ügyintézésre.

40 év elismert szolgálati idő és 32 év keresőtevékenység kell hozzá

A nők kedvezményes nyugdíjigénylésének feltétele továbbra is, hogy meglegyen a 40 év határozatban elismert szolgálati idő, és ebből 32 év keresőtevékenység legyen.Öregségi nyugdíj nem állapítható meg, ha nem éri el a 32 évet a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő. Azoknak a nőknek, akiknek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat folyósítottak, 30 évet kell igazolniuk előírt keresőtevékenységnek. További 1-1 évvel csökken a 32, illetve 30 év keresőtevékenységgel járó szolgálati idő, ha az igénylő saját háztartásában 5 gyermeket nevelt. A csökkenés legfeljebb hét év lehet.

 





Ezeket olvastad már?
Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás