RETRO RÁDIÓ

Orbán Viktor: Brüsszel olajembargós javaslata felér egy atombombával





A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában az ukrajnai háborúról és Magyarország energiabiztonságáról beszélt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.06.
interjú

„A bizottság megtámadta az európai egységet”

Orbán Viktor a beszélgetés elején arról beszélt, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik, és a háború az energiabiztonságot közvetlenül is veszélyezteti. Ebben a keretben kell értelmezni a bizottság javaslatát – tette hozzá. „Több baj van a bizottság javaslatával” – mondta a kormányfő. Korábban abban állapodtak meg a kormányfők, hogy minden országnak szuverén joga, hogy milyen energiamixet alkalmaz. A bizottság mindenféle egyeztetés nélkül előállt a javaslatával, és egységes szabályt akarnak – mondta a kormányfő. Ezzel megbomlott a Versailles-ban megkötött európai egységet, a bizottság megtámadta az európai egységet.

„Ez egy atombomba a magyar gazdaság ellen”

„Magyarországra bármilyen olaj csak csővezetéken érkezhet” – mondta a kormányfő. „Olyan javaslatot, ami figyelmen kívül hagyja ezt a körülményt, az egy atombomba a magyar gazdaság ellen” – fogalmazott. „Van lehetőség, hogy más irányból érkezzen olaj ide, de ez Horvátország számára nagy teher lenne. Magyarországon olyan finomító működik, amelyet kizárólag az orosz olajra terveztek” – közölte. Hozzátette: több száz milliárd forint lenne a finomító átalakítása, és utána drágább lenne az ideérkező olaj, mint korábban.

5 év kéne a teljes átalakításra

Ha látjuk, hogy mi az a javaslat, ami megfelel a magyar érdekeknek, akkor örömmel tárgyalunk” –mondta a kormányfő. Az asztalon lévő javaslat semmilyen megoldást nem tesz az asztalra, így teljesen elfogadhatatlan – mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint a bizottság javaslata alapján 700 forint lenne a benzinár és 800 forint lenne a gázolaj. Ahhoz, hogy át tudjunk állni egy másik olajellátási rendszerre, ahhoz alapvető modernizálás kell, ami több ezer milliárd forintba kerülne – tette hozzá. 5 év kell az egész folyamathoz, majd pedig kell pénz a finomítók és az energiarendszer átalakítására. Fotó: MTI/Komka Péter „Érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme ekkora átállásnak?” – tette fel a kérdést a kormányfő. Várjuk az új javaslatokat.

Orbán Viktor: Ez egy harc most a rezsicsökkentés érdekében!

A miniszterelnök kifejtette, az nem működik, hogy a magyar érdekekkel szemben terjesztenek elő javaslatokat, ezt most vissza kell küldeni, dolgozzanak ki új javaslatot. Ha ezt most elfogadtuk volna, akkor a rezsicsökkentésnek vége lett volna. Ha nem oldják meg a magyar kérdést, és bevezették volna az olaj- és gázembargót, akkor vége lenne a rezsicsökkentésnek. Ez egy harc most a rezsicsökkentés érdekében – mondta.
Ez egy harc most a rezsicsökkentés érdekében! Fotó: Shutterstock

„Magyarországnak különvéleménye van a szankciókról, már 2014-ben is más véleményen volt”

„Amiket eddig bevezettünk, azok nagyobb gondot okoznak az európai gazdaságnak, mint az oroszoknak” – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint egy ilyen hatalmas ügyben, amikor a nagy uniós országok szankcionálni akarnak, akkor Magyarországnak a vétóját fenn kell tartani a magyar szempontból legfontosabb kérdésekre. Legjobb meggyőződésem ellenére a szankciók első öt csomagjára igent mondtam, de korábban világossá tettem, hogy lesz egy vörös vonal, ez pedig az energiaembargó. Most kell megálljt parancsolni.

Orbán Viktor: A mi álláspontunk a béke

„A másik vörös vonal, hogy Kirill pátriárkát is a kitiltottak listájára akarjak tenni. Nem támogatjuk, hogy egyházi vezetőket szankciós listára tegyenek” – fejtette ki a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, minden országnak megvannak a saját tapasztalatai. Éppen ezért tisztázni kell, ki háborúzik, ez pedig egy orosz–ukrán háború – tette hozzá. „Az oroszok megtámadták Ukrajnát, ezért ez nem a mi háborúnk” – szögezte le a kormányfő. A háború kitörése óta rengeteg menekült érkezett hazánkba Fotó: Metropol/NZ „Vannak országok, amely ilyenkor oldalt választ, de a magyar történelmi tapasztalatok alapján álláspontot kell választani, ezért meg kell határozni a magyar érdeket. A mi álláspontunk a béke” – mondta a miniszterelnök. „Egyébként sem a francia elnök, sem a német kancellár nem járt sikerrel a moszkvai békemisszióján. Sem amerikai, sem német, sem lengyel érdeket nem fogjuk azonosítani a magyar érdekkel, ezért ki akarunk maradni ebből a háborúból. Lassan 700 ezer ukrajnai menekültet engedtünk be, és 37 millió eurónyi felajánlást tettünk” – mondta.

„Aki fegyvert szállít, az bajt hoz a fejére”

Orbán Viktor kifejtette, hogy amiben tudunk, segítünk az ukránoknak. „Aki fegyvert szállít, az bajt hoz a fejére, így Kárpátalja is lőtávolságon belül került, mert valaki fegyvert szállított” – mondta a kormányfő. „Aki fegyvert szállít be, az az ott élő embereket célponttá teszi”.

Jelentősen átalakul a kormány szerkezete

Orbán Viktor közölte, az erdő közepében van a kormányalakítást illetően. A kormányalakítások esetében úgy terveztünk korábban, hogy milyen kihívásokra kell számítani. A migráció velünk marad, és a migrációs nyomás nőni fog. A pandémia még nem ment el, tehát az is része marad a gondolkodásnak, és itt van a háború. Olyan kormányt kell alakítani, amelyek ezeknek a kihívásoknak megfelel – mondta a kormányfő. Új kormány alakul, és új munka kezdődik. Jelentősen át fog alakulni a kormány szerkezete, sok új embert akarok behozni – tette hozzá. Képviselők esküt tesznek az Országgyűlés alakuló ülésén 2022. május 2-án Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Így néz ki a kormányalakítási menetrend

„Legkésőbb május végére lehet új kormány” – mondta a miniszterelnök. „Valakivel sikerült megállapodnom, valakivel nem. Ez egy olyan munka, ami a legnagyobb felelősséggel jár. Csak a legkiválóbb embereket kérik fel” – közölte a kormányfő. „Magyarország egy tehetségekben rendkívül gazdag ország, két-három kormányt ki lehetne állítani a jobboldali hátországból” – fejtette ki a kormányfő. Május 16-án tesz majd esküt Orbán Viktor a parlamentben, és kell még 7-8 nap, hogy be tudjam mutatni az új kormány tagjait. Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás