Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 870 222 fő, közülük 1 822 655 fő már a második oltását is megkapta. 2584 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 776 983 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 186 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 27 358 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 503 697 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 245 928 főre csökkent. 5554 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen.

Hétfőn kezdődnek az érettségik

Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdjük az írásbeli vizsgákat – jelentette ki Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Magyar nyelv és irodalommal kezdenek a vizsgázók hétfőn, kedden pedig matematikával folytatódnak az érettségik. 1159 helyszínen több mint 111 ezer diák érettségizik majd.

Biztonságos lesz az érettségi (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Az érettségin is első a biztonság

Egészségvédelmi intézkedések keretében egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó tartózkodhat a távolságot betartva. A felügyelő tanároknak a maszk kötelező, míg a vizsgázóknak ajánlott. Maszkot, kézfertőtlenítőt mindenkinek biztosítanak.

Hamarosan az összes intézményt megnyitják

Április 19-én az óvodákban és az alsó tagozatos iskolákban végett ért a digitális munkarend. Május 10-től a felső tagozatos és felsőoktatási intézmények is kinyithatnak.

Ekkora volt a részvételi arány az intézményekben

A tegnapi napon óvodákban 68, az iskolákban 78 százalékos volt a részvételi arány – közölte az államtitkár.

Fontos, hogy mindenki az iskolában fejezze be az évet

Öt teljes tanítási hét fontos lehet, hogy a tanévet sikeresen zárják az érintettek.

Sikeresek voltak a felvételik

Több mint 100 ezer diák felvételizett a középiskolákba.

551 személy szegte meg a maszkviselési szabályokat

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt 551 személlyel szemben történt intézkedés, míg a kijárási korlátozások megszegése miatt az elmúlt napon 126 rendőri intézkedés történt.

Jól halad az oltási program

Magyarország lakosainak 39 százaléka beoltott, ez rendkívüli mértékben segít minket a pandémiából való mielőbbi kilábalás és a járványügyi adatok javulásában – mondta Müller Cecília.

Folyamatosak a vakcinaszállítmányok

Fontosak a második körös oltások. A teljes védettséghez szükséges felvenni a második dózist is, amelynek birtokában sokkal hosszabb védettséget nyújt a két dózis egyben.

Javulnak a járványügyi adatok

Az aktív fertőzöttek száma 250 ezer fő alá esett, a gyógyultak száma pedig 500 ezer fő fölé emelkedett. A harmadik hullámnak a leszálló ágában vagyunk.

Éljünk a védőoltásokkal

Az tiszti főorvos felhívta a figyelmet a regisztrációra. Az oltásra időpontot is lehet már foglalni a Sinopharm és az AstraZeneca oltóanyagára. Néhány napon belül felvehetjük az időpontfoglalás után a védőoltásunkat.

Oltáshoz előkészített az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Május 3-tól visszatér az egynapos sebészet

Csakis időpontfoglalást követően történhetnek meg ezek a beavatkozások. Továbbra is a szigorú járványügyi intézkedések betartásával.

Újra látogathatóak az egészségügyi és szociális intézmények

Szigorú járványügyi szabályok mellett újra látogathatjuk védettségi igazolvánnyal az intézményben lakókat – jelentette ki Müller Cecília. Hozzátette, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkező intézményben élő személyek is elhagyhatják az intézményt. Ha nincs igazolvány, akkor csak negatív tesz esetén térhet vissza. Majd köszönetet mondott minden ápolónak és hozzátartozónak.