A szakértők egyetértenek abban, hogy nagyon kevés az esélye annak, hogy 3. oltás után súlyos lefolyású legyen a fertőzés. Ezt támasztják alá az elmúlt időszakban nyilatkozók tapasztalatai is.

Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának főorvosa az ATV híradójában mondta el, hogy a hatvani kórházban lévők közül minden tizedik oltatlanra jut egy oltott, azaz 90 százalékuk nincs beoltva.
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa ugyancsak az ATV-ben, az intenzív osztályuk tele van, és az ott kezelt koronavírusos betegek 80-90 százaléka oltatlan.
Nemény András, Szombathely ellenzéki polgármestere a Nyugat.hu-nak számolt be arról, hogy a Markusovszky Kórház intenzív osztályán fekvő betegek 75 százaléka oltatlan, és az oltott betegek is mindannyian régen kapták meg a vakcinát.
Varga Zoltán Péter, Dunakeszi jobbikos önkormányzati képviselője jelenleg egy budapesti koronavírus-ellátó központban dolgozik ápolóként. A képviselő a közösségi oldalán beszámolt róla, hogy az ő intenzív osztályán fekvők 92–94 százalékban oltatlan, és sokan közülük tényként kezeli az oltásellenes álhíreket.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szomszédainknál hasonlóak az adatok
Ausztriában az átoltottság szintje, 63 százalék. Az osztrák hírügynökség szerint az intenzíven ápoltak 76 százaléka vagy oltatlan, vagy csak részben oltott.
Szlovákiában jelenleg a lakosság 42 százaléka van teljesen beoltva. Itt a kórházban ápoltak 79 százaléka egyáltalán nem, vagy csak részben kapott oltást.
Szerbiában, ahol a szintén alacsony a beoltottak aránya, a hivatalos adatok szerint az intenzív osztályra és lélegeztetőgépre kerülők 94 százaléka oltatlan.
Ujrajnában, ahol vészesen alacsony a beoltottak száma (18%), a friss adatok szerint a kórházban ápoltak több mint 93 százaléka nincs beoltva.
Romániában, a 33 százalékos átoltottság mellett a kórházban kezelt betegek 90 százaléka, és az elhunytak 92 százaléka nem volt beoltva. A hivatalos novemberi jelentés szerint a mindkét dózist megkapók mindössze 0,02 százaléka hunyt el a betegségben.