RETRO RÁDIÓ

Nem jött össze az álomsuli? Itt a rendkívüli felvételi minden részlete





Az oktatás rendszere rendkívüli felvételi eljárás segítségével még azoknak is ad reményt, akiknek valamiért nem úgy sikerült a felvételi, mint ahogy azt előre megtervezték. A Metropol összeszedte a tudnivalókat a rendkívüli felvételihez.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.01.
oktatás felvételi

Akkor sincs veszve semmi, ha a felvételi után a tanuló nem nyer felvételt, vagy felvételt nyer, de nem kíván beiratkozni a számára felvételt biztosító iskolába.

Az ilyen esetekre szerencsére létezik egy úgy nevezett rendkívüli felvételi eljárás, amely során 2022. május 9-től – augusztus 31-ig egyénileg, közvetlenül a tanuló által választott középfokú iskolában való jelentkezéssel, egyeztetéssel kérheti felvételét bármely olyan középfokú iskolába, amelynek az általános felvételi eljárás lezárulása után maradtak üres férőhelyei - derül ki a felveteli.net tájékoztatásából.

Akkor sincs minden veszve, ha a gyermekünk nem került be abba a középiskolába, ahova szeretett volna. Hátra van még a rendkívüli felvételi Fotó: Shutterstock

Felvételi vizsgák eredményei

Az Oktatási Hivatal 2022. április 22-ig elkészíti, illetve kiküldi a középfokú iskoláknak a végeredményt. A Hivatal egy bizonyos szempontrendszer alapján kialakít egy felvételi jegyzéket. A felvételt hirdető középfokú iskola az egyeztetett felvételi jegyzék alapján 2022. április 29 -éig megküldi a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőnek, továbbá az általános iskolának.

Ezek lehetnek a felvételi elutasítás okai

  • a jelentkezőt egy általa magasabbra rangsorolt helyre már felvették;
  • az adott tanulmányi területre a felvehetők létszáma a jelentkezőnél jobb eredményt elért, előrébb rangsorolt tanulókkal már betelt;
  • a jelentkező nem teljesítette a felvétel feltételeit, ezért a középfokú iskola rangsorolás nélkül elutasította a felvételi kérelmét.
  • Az elutasításnak több oka lehet, de a magyar oktatás rendszere egy második lehetőséget is biztosít Fotó: Magyar Nemzet

    A magyar oktatás rendszere külön keresővel segíti a fennmaradt helyek megtalálását

    Amennyiben az április 29-ei eredmények nem megfelelőek, akkor érdemes elkezdeni a felvételi eljárás lezárulása után maradtak üres férőhelyek megtekintését. Az Oktatási Hivatal ebben segít a jelentkezők szüleinek, hiszen egy külön keresőben lehet utána járni a szóba jövő intézményeknek.

    A rendkívüli felvételi eljárásban meghirdetett férőhelyek keresőprogramja gyors és egyszerű keresést biztosít a középfokú iskolák által az általános felvételi eljárásban meghirdetett tanulmányi területek, felvételi tájékoztatók és a rendkívüli felvételi eljárásban meghirdetett férőhelyekre vonatkozó adatok adatbázisában - írja a tájékoztatójában az Oktatási Hivatal. Ezek után pedig az elvárt paraméterek beírása után már el is kezdődhet újra a tökéletes iskola „levadászása”.

    A kért kötelező információk:

  • OM azonosító: A középfokú intézmény OM azonosító számának megadásával a kereső program az intézmény felvételi tájékoztatóját és az összes tanulmányi területét listázza
  • Intézmény neve: Az intézmény/feladatellátási hely nevére, vagy annak egy részletére lehet keresni.
  • Megye/Város: Az intézmény székhelyének vagy feladatellátási helyének megyéjére, vagy városára lehet keresni.
  • Képzéstípus: Ezen szűrőfeltétel megadásával csak az adott típusba (gimnázium, szakgimnázium, technikum, szakképző iskola, szakiskola vagy készségfejlesztő iskola) tartozó tanulmányi területeket listázza a program. A képzéstípus kiválasztása után további keresési feltételek jelennek meg.
  • Tanulmányi terület szövegének egy részlete: A tanulmányi terület szövegében tetszőleges szövegrészletre (pl.: „kollégiumi elhelyezés biztosított”, „matematikából emelt óraszám”) lehet keresni. Szakképzési tanulmányi területek esetén a szakképzési kimenetek (szakács, pék stb.) keresésére is használható.
  • A rendkívüli felvételi eljárásban meghirdetett férőhely: A középfokú intézmények által a rendkívüli felvételi eljárásban meghirdetett férőhelyek keresésére szolgál. Amennyiben ezt a lehetőséget bejelölik, a találati listában kizárólag azok a tanulmányi területek fognak megjelenni, amelyekkel kapcsolatban a középfokú iskola úgy nyilatkozott, hogy a rendkívüli felvételi eljárás során a tanulmányi területre fogad jelentkezéseket.




  • Ezeket olvastad már?
    Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

    Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

    Drasztikusan esett a csatorna nézettsége: melltartó nélküli, szexi híradósokkal növelnék a nézettséget – fotó!

    Drasztikusan esett a csatorna nézettsége: melltartó nélküli, szexi híradósokkal növelnék a nézettséget – fotó!

    „Budapest és köztem ez mindig is egy love story volt” – Szentkirályi Alexandra szenvedélyesen szereti szülővárosát, Budapestet

    „Budapest és köztem ez mindig is egy love story volt” – Szentkirályi Alexandra szenvedélyesen szereti szülővárosát, Budapestet

    Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

    Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás