RETRO RÁDIÓ

Zöld helyett betondzsungel épülne Zuglóban - Megbukott Karácsony mintaprojektje





Csődöt mondott Karácsony mintaház-építkezése, két éve még a közbeszerzést sem írják ki. A ház helyén továbbra is szeméthalmok állnak. Az önkormányzat nemrég újraterveztette a projektet: 32 lakásos társasházat emelnének a „mintaház” hátsó kertjébe.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.10.15.
XIV. kerület Elkxrták

Másfél milliárdot kaptak rá

A zuglói Gizella utcában áll egy hányatott sorsú önkormányzati telek. Ide kellene felépíteni az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) 1,5 milliárd forintos támogatásából egy öko lakóházat hátrányos helyzetűek számára.

„Olyan házat szeretnénk, amelyben zuglói rászoruló fiatalok, idősebbek, sokféle társadalmi helyzetben élő ember találhat otthonra – mondta Karácsony Gergely még Zugló polgármestereként 2019-ben. Erre kaptak 1,5 milliárd forintot egy uniós pályázaton. Mint arról a Ripost7 beszámolt, lakók helyett egyelőre csak gaz és szemét van a telken, meg csövesek.

Az önkormányzat 2021 elején bejelentette, hogy az építőanyagárak emelkedése és a járvány miatt a projektet újratervezik. Ez azért érthetetlen, mert a támogatás már 2018-ban megérkezett Zuglóba, az önkormányzatnak pedig mindössze 20 százalék önerővel kellene megfinanszíroznia a 27 lakásos öko társasházat, amire állítólag megvolt a pénz.

Értékesítenék a telek hátsó részét (Fotó: Facebook)

Már szó sincs ökoházról

...A módosított tervet az UIA nemrég jóváhagyta. Ez azt jelenti, hogy a közbeszerzést hamarosan kiírhatjuk, az előkészületek már folynak. A Több mint lakóház projekt várhatóan 2022. októberre fejeződik be” – ígérték az önkormányzat honlapján augusztus közepén.

Ehhez képest most előterjesztést nyújtott be az önkormányzat, ami nem az ökoház megépítéséről, hanem annak a kertjében felhúzandó társasházról szól. „A 2220 négyzetméter nagyságú telken az uniós támogatást is felhasználó E-Co Housing beruházás megvalósíthatósága érdekében, az időközben hatályba lépett ZÉSZ (Zuglói Építési Szabályzat) adta lehetőség kihasználásával a telek hátsó részén további többlakásos lakóépület megvalósítása szükséges” – fogalmaz az előterjesztés, ami arról szól, hogy a mintaház hátsó kertjében egy 32 lakásos társasházat akarnak építeni, hogy ebből finanszírozzák az ökoházat.

A gazdasági bizottság nem támogatta a javaslatot, így a döntést a képviselő-testület egyelőre elnapolta, de ezzel aligha tettek le a tervről.

Egyelőre üres a telek (Fotó: Metropol)

Önfenntartó kert helyett betontömb

Az önkormányzat most Karácsony becsődölt pályázati projektjét próbálja mindenáron menteni: újraterveztetéssel, a telek hátsó részének értékesítésével. Miközben az eredeti kiírás egy fenntartható, innovatív házról szól, ahol a lakók közösséget alkotva élnének egy ökoház minden előnyével. Most az önkormányzat egy betontömböt emelne a mintaházuk kertjébe. „Az esővíz és szürke víz hasznosításával, komposztálással, biohulladék újrahasznosításával a ház körül kialakítandó városi kertben a körkörös gazdaság kialakulását segítjük elő” - áll a projekt eredeti kiírásában. Most ehelyett egy 32 lakásos társasházat építenek...





Ezeket olvastad már?
Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre

A lottóötös is kevés lenne Gattyán György Andrássy úti palotájáért

A lottóötös is kevés lenne Gattyán György Andrássy úti palotájáért

Újabb benzinárstop jöhet? A kormány vizsgálja a benzinárat

Újabb benzinárstop jöhet? A kormány vizsgálja a benzinárat

Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósunk is kitöltötte a Zöld-párbeszéd kérdőívet

Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósunk is kitöltötte a Zöld-párbeszéd kérdőívet

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás