RETRO RÁDIÓ

Segítünk a számolásban! Ennyivel kap többet jövőre egy átlagnyugdíjas





5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak januárban a korábban tervezett 3 százalék helyett – jelentette be Orbán Viktor hétfőn. De mennyit is jelent ez a 13. havi nyugdíjjal együtt?



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.12.08.
kalkulátor

A Metropol kiszámolta, összesen mennyivel kap többet jövőre egy magyar nyugdíjas. A kormány azután döntött az újabb nyugdíjemelésről, hogy a jegybank a jövő évre éves átlagban 5 százalékos inflációt jelzett előre. A miniszterelnök az Idősügyi Tanács tagjaival történt egyeztetés után aláírta a rendeletet, amely tartalmazza azt is, hogy az emelésen felül februárban kézbesítik a 13. havi nyugdíjakat. A novemberi 1,2 százalékos emelés utáni 153 ezer forintos átlagnyugdíjat alapul véve ez azt jelenti, hogy körülbelül 92 ezer forinttal kap többet jövőre egy átlagnyugdíjas. Ha ehhez hozzáadjuk még a 13. havi nyugdíjat is, akkor láthatjuk, hogy egy nyugdíjas jövőre átlagosan 245 ezer forinttal kap többet.

Örülhetnek a nyugdíjasok, megnövelt nyugdíjjal ér véget az év Fotó: Shutterstock

Ennyivel kap többet jövőre egy nyugdíjas az 5 százalékos emeléssel és a 13. havi nyugdíjjal együtt:

Átlagosan ennyivel kapnak többet a nyugdíjasok Fotó: Metropol

Orbán Viktor: Visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is

Idős honfitársainkat különösen megviselte az elmúlt másfél év, ezért a kormány áttekintette, hogy mit tehetne értük. Erről Orbán Viktor beszélt kedden a közösségi oldalán. A kormányfő szerint a gazdaságot sikerült visszaterelni arra a növekedési pályára, ahol a koronavírus-járvány előtt jártunk, és a gazdaság jól teljesít.

Idén novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentette be a miniszterelnök.

Orbán Viktor megígérte, és teljesítette is a nyugdíjemelést Fotó: Facebook

A 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot már kézbesítették

A nyugdíjasok novemberben már kézhez vehették nyugdíjprémium törvényi maximumát, azaz 80 ezer forintot. Az összeget a nyugdíjban és a kéttucatnyi egyéb jogosító ellátásban részesülők kapták meg, összesen két és fél millió ember. Azok sem maradnak ki, akiknek 80 ezer forintnál is kevesebb a havi nyugdíjuk. Ők egyszeri juttatást kaptak, és ugyancsak 80 ezer forintot vehettek át a postástól. A nyugdíjprémium 200 milliárd forintos kiadást jelentett Magyarország költségvetése számára, amely 146 milliárd forinttal volt több, mint az eredetileg előirányzott összeg. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter ez alkalomból elmondta: a kormány azért tudott minden eddiginél nagyobb nyugdíjprémiumot adni, mert a gazdaság és a magyar emberek teljesítménye ezt lehetővé tette.





Ezeket olvastad már?
Csak az igazán profik szúrják ki – meg tudod találni az elveszett iránytűt?

Csak az igazán profik szúrják ki – meg tudod találni az elveszett iránytűt?

Brutális baleset a Hegyalja úton: döbbenetes, kik ültek a felborult kocsiban

Brutális baleset a Hegyalja úton: döbbenetes, kik ültek a felborult kocsiban

Óriási a baj: az iskolából még elindult, de nem ért haza a 12 éves magyar kisfiú

Óriási a baj: az iskolából még elindult, de nem ért haza a 12 éves magyar kisfiú

Ha eddig rosszul érezted magadat az időtől, most egyenesen szenvedni fogsz

Ha eddig rosszul érezted magadat az időtől, most egyenesen szenvedni fogsz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás