RETRO RÁDIÓ

Mutatjuk, hogyan kezeld a nyár tipikus betegségeit





Dr. Mangó Gabriella nagyon jó tanácsokkal látta a el a követőit abban az esetben ha, hasmenésük, csípésük, strandbalesetük vagy kullancscsípésük lenne.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.07.22.
biztonságos nyaralás

Nagyon hasznos tippekkel látta el a követőit dr. Mangó Gabriella, aki egy posztban szedte csokorba a tipikus nyári betegségeket. A doktornő még tippeket is adott a különböző problémák kezelésére, esetleges eltávolítására (kullancs).

Hasmenés

A hasmenést adta meg első lehetőségnek, ami nem is véletlen, hiszen most több okból is veszélyt jelenthet ez a gyakori probléma.

„Legtöbbször nem ételmérgezés az ok, hanem valamilyen vírus okozza. A pikantériáját a dolognak az adja, hogy a delta variáns is hasmenést, hányást okoz, ezért ha az orvos azt kérdezi, hogy hasmenés, hányás közben van-e nehézlégzése, vagy mennyi az oxigénszintje, vagy PCR-tesztet javasol, akkor senki nem idióta...” – hívja fel a figyelmet a a jogos óvatosságra Gabriella, aki a poszt alapján nemegyszer találkozott azzal, hogy valakit idiótának néztek a jogos elővigyázatossága miatt. Természetesen az írás hiányos lenne a megoldások nélkül, így azt is felsorolja, hogy mit kell tenni, hogy ne váljon súlyossá a helyzet.

„FONTOS! A nyomelem és a folyadékpótlás: izotóniás sóoldat, ropi, sós leves, és víz, víz, víz. Káliumpótlásra nagyon jó a banán” – tanácsolja.

Csípések

Képünkön éppen áldozatát „kiszipolyozó” tigrisszúnyog látható Forrás: Pixabay/Illusztráció

„Némely csípésnél, a vakarás, vagy a csípő rovar/bogár szúrcsatornájának a fertőzöttsége miatt olyan kórokozók kerülnek be a szervezetünkbe, amelyek lázat, nagy piros, csípés körüli udvart, vagy megduzzadt bőrt okoznak. Ezek egy részére antibiotikumos kezelés szükséges. Borogatáskor vigyázni, hogy a bőr ne ázzon fel, így ne terjedjenek beljebb a bőr felszínén amúgy is jelenlévő bacik!” – írja a doktornő a csípésekkel kapcsolatban.

Vízparti baleset: kagyló, sulyom...

Egy kisebb sérülés is lehet súlyos, így arra is óriási figyelmet kell fordítani, hogy nehogy elfertőződjön a sérülés.

„Jól fertőtlenítse ki a sebesült felületet, minél több idegen anyagot próbáljon meg a sebből eltávolítani, ha esetleg felmerül állati ürülékes földdel való szennyeződés lehetősége, akkor tetanuszoltás válhat szükségessé, akkor is igaz ez, ha a seb nagyon mély!” – árulta el.

Kullancscsípés

Képünk illusztráció / Pixabay

A kullancsokról a Metropol is írt nemrégiben, de dr. Mangó Gabriella tanácsokkal segíti a biztonságos eltávolításukat.

Eltávolítás egyszerűen: gyufafejet vizezzen be! Tegye a kullancs potroha mellé, ne rá, hogy a kullancsban lévő megbetegítő kórokozókat ne a sebbe nyomja, és a potrohot kezdje el az óramutatóval azonos irányba tekerni 3, 4, 5, 6 egész körön keresztül. Ha nem jött ki a kullancs, akkor ugyanez fordítva, az óramutatóval ellentétes irányba 3-4-5-6 kör. Ha kicsi a kullancs akkor nehezebb így kiszedni, de ha nagyobb... néha a kiszedést követően még mászik is a kullancs... gyorsan intézkedni! Nehogy másik gazdaszervezetet keressen!” – magyarázta el a szakember a jó kullancseltávolítás technikáját.





Ezeket olvastad már?
Megtörte a csendet: őszintén mesél a milliárdos lottónyertes felesége

Megtörte a csendet: őszintén mesél a milliárdos lottónyertes felesége

Tizenhárom éves lányt molesztált a baranyai szexragadozó

Tizenhárom éves lányt molesztált a baranyai szexragadozó

Veszélyben a budapestiek: júniusig nem lesz nyugtunk!

Veszélyben a budapestiek: júniusig nem lesz nyugtunk!

Sokkoló, amit a bölcsődei dolgozók kapnak az újpesti városvezetéstől!

Sokkoló, amit a bölcsődei dolgozók kapnak az újpesti városvezetéstől!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás