RETRO RÁDIÓ

Áttörés: egy évvel Európa után engedélyezték a Novavax-vakcinát





A nemzetközi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság független, szakértői tanácsadóiból álló bizottság túlnyomó többséggel megszavazta a kétadagos Novavax Covid-19 vakcina engedélyezését az Egyesült Államokban. A kétadagos oltást csak azok vehetik fel, akik még egyáltalán nem kaptak oltást.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.12.
fontos az oltás

A vakcina nem lesz alkalmas azoknak, akiknek csak emlékeztető oltásra lesz szükségük, a kétadagos Novavaxot ugyanis csak azok vehetik fel, akik még egyáltalán nem kaptak oltást. A szakemberek azt remélik, hogy azok is beoltatják majd magukat ezzel, akik eddig bizalmatlanok voltak a két mRNS-alapú Covid–19-vakcina vagy a Johnson & Johnson adenovírus vektoros megoldásával szemben. A Novavax ugyanis jóval hagyományosabb elven fejti ki a hatását: ez egy fehérjealapú vakcina, amely közvetlenül juttatja el a SARS-CoV-2 tüskeproteint a sejtekhez egy serkentő anyaggal együtt, amely fokozza a vakcinára adott immunválaszt. Ebben az esetben ez a chilei szappankéregfában található szaponinvegyületekből származik.

Elhanyagolható mellékhatása van az oltásnak

A wired.com írása alapján a szakemberek azt remélik, hogy az oltási kedvet kicsit felpörgeti a Novavax-vakcina, hiszen ezt talán azok is felveszik, akik óvakodtak a legyengített vírustól vagy az innovatívabbnak tűnő mRNS-oltóanyagoktól. Olyanok is akadnak, akik nem kaphatnak mRNS-oltást annak esetleges mellékhatásai miatt.

A 29 ezer résztvevővel végzett kísérlet során a Novavax-vakcina 90,4 százalékban hatásos volt Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

A Novavax hatékonyságát klinikai vizsgálat keretében tesztelték: a 29 ezer résztvevővel végzett kísérletben a vakcina 90,4 százalékban hatásos volt a koronavírus ellen. Az oltóanyagot a résztvevők szervezete jól tolerálta, de azt elismerték, hogy a Novavax esetében is összefüggés lehet az mRNS-oltások során észlelt ritka szívgyulladásos esetekkel.

Könnyebb tárolni, mint az mRNS vakcinákat

A Novavax-vakcinának nagy előnye az mRNS vakcinákkal szemben, hogy a vakcinát nem kell fagyasztva tárolni, elég ha hűtőszekrényben tartják.

Mindezek ellenére a Novavaxot csak lassan tudják majd bevezetni a piacon, amelynek az az oka, hogy tavaly nyáron a texasi székhelyű Fujifilm Diosynth Biotechnologies leállította a vakcina gyártását, miután a hatóság problémákat talált a gyárban. A Novavax ezután az indiai Serum Institute-tal kötött szerződést, akiknek most elölről kell kidolgozniuk a gyártási folyamatot.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) feltételes forgalomba hozatali engedély kiadását javasolta hétfőn az Európai Unióban a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett Nuvaxovid nevű oltóanyagnak.

Szlávik János szerint a Novavax hatékony az összes covid–19 mutáns ellen Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Matey István

Novavax Magyarországon: már egy évvel ezelőtt zöld utat kapott

A Novavax-vakcina már jóval korábban engedélyt kapott arra, hogy feltételesen forgalomba hozzák az Európai Unióban. Magyarországon Szlávik János még tavaly áprilisban jelentette be, hogy megérkezik hazánkba a Novavax, ami szerinte valamennyi mutáns ellen csaknem 100 százalékban hatékony.





Ezeket olvastad már?
Brutális baleset a Hegyalja úton: döbbenetes, kik ültek a felborult kocsiban

Brutális baleset a Hegyalja úton: döbbenetes, kik ültek a felborult kocsiban

Óriási a baj: az iskolából még elindult, de nem ért haza a 12 éves magyar kisfiú

Óriási a baj: az iskolából még elindult, de nem ért haza a 12 éves magyar kisfiú

Ha eddig rosszul érezted magadat az időtől, most egyenesen szenvedni fogsz

Ha eddig rosszul érezted magadat az időtől, most egyenesen szenvedni fogsz

Most jött: motoros és autós karambolozott a XVII. kerületben

Most jött: motoros és autós karambolozott a XVII. kerületben

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás