RETRO RÁDIÓ

Nincs kifogás, megalakulhat az új Országgyűlés





Lejárt az a határidő, ameddig az április 3-i országgyűlési választás eredményeit meg lehetett volna támadni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.14.
választás 2022

A Magyar Nemzet értesülései szerint sem az egyéni, sem a listás választási eredmények ellen nem élt senki kifogással, így rekordgyorsasággal alakulhat meg az új Országgyűlés, azt követően, hogy csütörtök délután a Nemzeti Választási Bizottság bejelenti a 2022-es országgyűlési választások immár hivatalos listás végeredményét is.

Az új Országgyűlés alakuló ülését a választásokon kialakult erőviszonyoknak megfelelően Áder János leköszönő államfő az előzetes konzultációk alapján hívja össze. Az alkotmányos rendelkezések szerint az Országgyűlés alakuló ülését a választást követő 30 napon belül kell összehívnia az államfőnek, aki egyúttal javaslatot tehet a kormányfő személyére.

A képviselők több mint felének szavazatával Orbán Viktort az új parlament megalakulását követően ötödszörre is miniszterelnöknek választhatják. A Fidesz–KDNP történelmi választási sikere után a kormánypártok kétharmadot is meghaladó erővel, 135 képviselővel lesznek jelen az Országgyűlésben. A baloldali koalíciót alkotó pártoknak – DK, Jobbik, Momentum, MSZP, Párbeszéd és LMP – összesen 57 mandátuma lesz. A Mi Hazánk hat fővel képviselteti magát az újonnan megalakuló Országgyűlésben. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a 2022-2026-os ciklusban is egy fővel lesz jelen a Tisztelt Házban.

A Momentum politikusai továbbra is kitartanak amellett, hogy nem vesznek részt az alakuló ülésén, mivel szerintük szűk a jogkörük a nem kormánypárti képviselőknek.

Az alkotmányos rendelkezések szerint az Országgyűlés alakuló ülését a választást követő 30 napon belül kell összehívnia az államfőnek, aki egyúttal javaslatot tehet a kormányfő személyére, akit az Országgyűlés választ meg a képviselők több mint felének szavazatával. Orbán Viktort május 2-án ötödszörre is miniszterelnöknek választhatják. A Fidesz–KDNP történelmi választási sikere után a kétharmadot is meghaladó, 135 képviselővel lesznek jelen az Országgyűlésben.

Eközben a választásokon vereséget szenvedő baloldalon egyesek az alakuló ülésből is megpróbálnak politikai hasznot húzni. A múlt héten Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője jelentette be, hogy pártja nem vesz részt az ülésen.

A bojkott szószólója Hadházy Ákos, aki a Momentum támogatásával nyert Zuglóban országgyűlési mandátumot, az új parlamentben pedig a Momentum frakcióját fogja erősíteni. Hadházy még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a képviselők ne vegyék fel a parlamenti mandátumukat.

Nem vesznek részt az Országgyűlés alakuló ülésén a Momentum Mozgalom képviselői, de a mandátumukat felveszik – erősítette meg pártja döntését Hajnal Miklós, a párt Budapest 3. számú választókerületének megválasztott országgyűlési képviselője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.





Ezeket olvastad már?
 Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás