RETRO RÁDIÓ

Káprázatos látványt nyújt a Néprajzi Múzeum új otthona az Ötvenhatosok terén – Videó!





Célegyenesbe fordult a Liget Budapest Projekt keretében épülő új Néprajzi Múzeum megépítése: elkészült az épület impozáns üveghomlokzata, hamarosan befejeződnek a szakipari munkálatok és szépül a múzeum tetőkertje is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.01.
XIV. kerület méltó otthon

Angolkert és múzeum lesz egyben az egykori Felvonulási tér helyén. Elkészült az épület ívesen emelkedő „domboldalait” körülölelő, impozáns üveghomlokzat, amelyre egy egyedi, közel félmillió pixelből álló, a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből válogatott néprajzi motívumokon alapuló, raszterszerkezetű fémrács hálót feszítettek körbe. A pixeleket egy speciális robot helyezte a lézervágott alumíniumrácsokba, melyekből több mint 2000 darabot rögzítettek fel az épületre. A kis kockákból 20 magyar és 20 nemzetközi (többek között venezuelai, kongói, kameruni, mongol, kínai és melanéz) néprajzi motívum kortárs újraértelmezéseként megszülető formák álltak össze. Ez a különleges megoldás nemcsak esztétikailag egyedi és formabontó, hanem műszakilag is fontos eleme a homlokzatnak, hiszen az épület árnyékolását is biztosítja, hozzájárulva az energiatakarékos működéshez.

Az épület másik jellegzetességének, a hatalmas, gyakorlatilag a Városliget zöld kiterjesztéseként funkcionáló tetőkertnek a kialakítása is hamarosan befejeződik: több mint 3000 köbméter, speciális tápanyagokkal dúsított termőtalajt terítettek el az épület domboldalain, melyekbe mintegy 1500 virágos és hagymás évelőt, hét lombos cserjét, közel száz örökzöldet és hétszáz tő díszfüvet ültettek el. Összességében 7300 négyzetméternyi parkfelületet alakítanak ki az épület tetőívén. A szabadon bejárható park hangulatos közösségi térként várja majd a Városliget látogatóit, legmagasabb pontjain különleges panorámát nyújtva a Városligetre és a Hősök terére.

Fotó: Metropol/NZ

Az épület mintegy 60 százaléka a térszint alatt kapott helyet, itt is a befejezéshez közelítenek a szakipari munkálatok. A világszínvonalú kiállítóterek építése is hamarosan elkészül, a Néprajzi Múzeumnak a korábbi Kossuth téri bemutatóhelyhez képest több mint háromszor nagyobb, összességében közel 7000 m²-es alapterület áll majd rendelkezésére.

Jövő tavasszal a múzeum látványos időszaki kiállítással nyit több mint ezer négyzetméteren „Megérkeztünk” címmel, amely a gyűjtemény legjelesebb, emblematikus tárgyaiból mutat be egy különleges válogatást. Ugyancsak az épülettel egy időben nyílik meg több mint félezer négyzetméteren az interaktív és látványos ZOOM tér, amelyben az értelmezés helyett elsősorban a látvány kap hangsúlyos szerepet. Itt állítják ki a világon fellelhető legrégebbi, 1673-as székelykaput és az egyetlen fatörzsből faragott, 7 méteres bödönhajót. A ZOOM tér másik impozáns eleme az Ősrobbanás elnevezésű monumentális (7×3 méteres) vitrin lesz, melyben 170-nél is több tárgy kap helyet. Különleges élményt nyújt majd az épület főlépcsője mellett 40-40 méter hosszan és több méteres magasságban elhelyezkedő, mintegy 3000 műtárgyat felvonultató Kerámiatér is.

Fotó: Metropol/NZ

Számos díjat nyert

A rangos nemzetközi ingatlanszakmai versenyen, az International Property Awardson 2018-ban tervei alapján a világ legjobb középületének választott, s egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntetett új Néprajzi Múzeum 2022 tavaszán nyitja meg a kapuit. Az épületbejáráson Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója és Ferencz Marcel, az épület vezető tervezője meséltek az építkezés, az épület, a tervezés különlegességeiről és az új kiállításokról.

Hazatér a múzeum

A múzeum számára a Városligetbe költözés lényegében a hazatérést jelenti, hiszen a világ minden tájáról származó, mára 250 ezer darabot számláló gyűjtemény sokat vándorolt a múzeum 1872-es alapítása óta. A nagyközönség számára 1896-ban itt, a Millenniumi Kiállítás Néprajzi Falujában mutatkozott be először, majd hosszú évekig a Városligetben álló nagy Iparcsarnok adott teret a néprajzi gyűjteménynek. Az intézmény most egy olyan épületben talál végleges otthonra, amelyet kifejezetten a gyűjtemény igényei szerint terveztek.

Fotó: Metropol/NZ

Új kiállításokkal nyitnak

A múzeum megnyitása után két lépcsőben, külön-külön attrakcióként nyílik meg a gyűjteményi állandó tárlat és az ifjúsági kiállítás.

Az intézmény 150 éves gazdag, sokrétű gyűjteményére épülő, több mint háromezer műtárgyat, fotót, kéziratot, zenei anyagot felvonultató, jövő ősszel megnyíló gyűjteményi kiállítás elmeséli, mi is maga a Néprajzi Múzeum, tárgyai miként álltak össze az idők során gyűjteménnyé, majd múzeummá.

Fotó: Metropol/NZ

Az Ifjúsági kiállítás a múzeum eszközeit a játékos és élményszerű tanulás szolgálatába állítja, és a megszólított korosztályok számára legalkalmasabb befogadási és megismerési módszereket kínálja. Múzeumi műtárgyak mesélnek a világot működtető emberek, dolgok és tárgyak hétköznapjairól. Témáját olyan általános aktivitásokon keresztül mutatja be, mint az alvás, az evés, a játék és a munka, a történetmondás vagy a zenélés. A kiállítás kiváló elfoglaltságot kínál majd a családoknak, gyerekcsoportoknak, kamaszoknak, szülőknek és kisbabáiknak: a játék, a tanulás, az eszmecsere, a közös gondolkodás, kikapcsolódás és bekapcsolódás helye lesz egyszerre.





Ezeket olvastad már?
Frontális ütközés történt: két kisgyerek sérült meg a kedd reggeli balesetben

Frontális ütközés történt: két kisgyerek sérült meg a kedd reggeli balesetben

Iszonyú pusztítás történt a Deák téren, lehangoló a látvány

Iszonyú pusztítás történt a Deák téren, lehangoló a látvány

Hihetetlen kutatás: a terhesség után fiatalabbnak néznek ki a nők

Hihetetlen kutatás: a terhesség után fiatalabbnak néznek ki a nők

Exkluzív fotók az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásáról - galériával

Exkluzív fotók az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásáról - galériával

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás