RETRO RÁDIÓ

Német kórházakba kerülhetnek a cseh betegek





Európa koronavírus szempontból egyre változatosabb képet mutat. Egyes országok már a nyitással próbálkoznak, míg mások, köztünk mi, épp most kényszerülünk szigorítani a szabályokat, mert rohamosan nő az új esetek száma.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.06.
koronavírus

Belgiumban a kormányfő pénteken jelentette be, hogy habár a statisztika valamelyest romlott az elmúlt héten, feloldanak néhány korlátozást. De külföldre utazni továbbra is csak indokolt esetben lehet, és május elsejéig a vendéglátók sem nyithatnak ki. Hogy mi lesz azután, az a fejleményektől függ. Alexander de Croo azzal indokolta a lazítást, hogy muszáj egy kis reményt adni az embereknek. A már öt hónapja tartó szigorúság és a járvány ellen folytatott küzdelem megviselt mindenkit, de végig kell csinálnunk - tette hozzá a belga kormányfő.

A kontinens keleti felén, Szlovákia után Csehországban is elérte teljesítőképessége határát az egészségügyi ellátórendszer. Olyan sok a fertőzött és a súlyos állapotban lévő beteg, hogy már nem tudják megfelelő színvonalon ellátni őket. A cseh kormány a szomszédos országokhoz fordult segítségért. Németország máris felajánlotta, hogy átvesz kórházi ápolásra szoruló betegeket. A német külügyminiszter, Heiko Maas közölte, hogy folyamatosan egyeztet a cseh illetékesekkel és azokkal a német tartományokkal is, amelyeknek lehet szabad kórházi kapacitásuk. Nagyon szeretnének könnyíteni a Csehországban kialakult súlyos helyzeten azzal, hogy német kórházak befogadnak olyan betegeket, akikről a cseh kórházak már nem tudnak gondoskodni.

Tábori kórház Prága elővárosában.
MTI/EPA/Martin Divisek

Olaszországban Lombardia lezárása után további három régióban emelték a járványügyi készültséget. Veneto és Friuli-Venezia Giulia besorolása sárgából narancsra, a déli Campaniáé pedig narancsról vörösre váltott. A 24 óra alatt regisztrált új esetek száma országosan már harmadik napja meghaladja a húszezret, miközben a járvány kezdete óta nyilvántartásba vett fertőzötteké elérte a hárommilliót pénteken.

Franciaországban növekszik az elégedetlenség, folyamatosak a demonstrációk, amelyek hatékonyabb állami segítséget követelnek a járvány miatt veszteglő szektoroknak. A művészek és a kulturális szférában dolgozók péntekre is szerveztek akciót. Bevették magukat egy párizsi színházba, onnan üzenték transzparenseiken, hogy szerintük a kormány feláldozza őket, hisz tízből hatan semmiféle támogatást nem kapnak.

 

 





Ezeket olvastad már?
Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Két halott Ferihegynél: Hét nepáli menekült el a rommá tört autóból

Két halott Ferihegynél: Hét nepáli menekült el a rommá tört autóból

Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás