RETRO RÁDIÓ

Nem bírta a lelki terheket, inkább a halálba menekült a diáklány





A Bristoli egyetemen 18 hónap alatt tíz hirtelen haláleset és öngyilkosság történt a diákok körében. Legutóbb a 20 éves Natasha Abrahart vetett véget az életének.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.21.
tragédia

Csillogó tudományos eredményeivel és éjszakai életével a Bristoli Egyetem jól megérdemelt hírnevet szerzett Nagy-Britanniában, ahol az egyik legjobb egyetemként tartják nyilván a több mint 23 ezer egyetemistát tömörítő iskola.

Ám megváltozhat a helyzet köszönhetően annak, hogy mindössze 18 hónap alatt tíz hirtelen haláleset és öngyilkosság következett be a diákseregben. A 2016 óta legalább 10-en haltak meg az egyetemisták közül, ezek egyike volt a 20 éves Natasha Abrahart volt, akit öngyilkossága előtt két hónappal krónikus szociális szorongásos zavarral diagnosztizáltak, és akinek ennek ellenére meg kellett volna tartania előadását egy mintegy 330 férőhelyes eladóteremben.

Natasha végül nem bírta az emiatt ránehezedő lelki terhet és előadásának napján inkább öngyilkos lett az előadás megtartása helyett.

Nem is olyan könnyű az egyetemisták élete, mint amilyen kép a szüleikben él az intézményről Fotó: Metropol

Mi lehetett az öngyilkosságok oka

Sok elképzelés kering a halálesetek körül, így vannak, akik ezek okát a nem megfelelő lelkigondozással, az alacsony színvonalú egyetemi elhelyezéssel, valamint azzal magyarázzák, hogy az idősebb oktatók egyre távolabb kerülnek a mai diákságtól, nem értik meg őket.

Mások ugyanakkor a közösségi médiát is hibáztatják azért, mert arra készteti a fiatalokat, hogy tökéletes képet mutassanak be életükről. Emiatt aztán a barátok sem veszik észre, hogy egyre rosszabb mentális állapotba kerül egy-egy társuk.

Szintén aggodalomra ad okot, hogy az egyetem azt a látszatot kelti az érettségizők között, hogy laza egyetemi évek várnak rájuk az évi több mint 4 millió forintos (9000 font) tandíj befizetését követően. Így a fiatalok közül sokan nincsenek felkészülve az egyetemen feléjük támasztott követelményekkel.

Fel kell nyílnia a szülők szemének is

Az egyik áldozat édesanyja a diákok szüleinek is üzent.

Nem hiszem, hogy a szülők tudják, hogyan változtak az egyetemek az elmúlt tíz-tizenöt évben„- mondta Diana Thomson, akinek fia, James 20 évesen dobta el magától az életet.

Úgy tűnik, most mindenkit betolnak az egyetemre, akár akar, akár nem”- tette hozzá. Kiemelte azt is:

„Nincs megfelelő kapcsolatuk felnőttekkel. Jamesnek csak annyit kellett tennie, hogy évente háromszor e-mailt küld a tanárának”.

Senki sem tudhatná, ha egy gyerek nem bírja el magát”- figyelmeztetett a nő utalva arra, hogy Nagy-Britanniában az elmúlt 20 évben drámaian nőtt – és változott – a hallgatói létszám, így több lelkileg nem eléggé felkészült gyerek is bekerülhet az egyetemekre, akik aztán elveszítik lábuk alatt a talajt.

Precedens értékű bírósági ítélet született

Mivel az egyetem nem érezte felelősnek magát a történtekért, Natasha szülei a 2018-ban történteket követően a bíróságon keresték igazukat. Sikerrel jártak, egy vezető bíró most megállapította, hogy a Bristoli Egyetem felelős a másodéves fizikus hallgatóval szembeni kötelezettségeinek „többszöri megsértéséért”. Alex Ralton bíró írásos ítéletében megállapította, hogy közvetett hátrányos megkülönböztetést alkalmaztak az egyetemen Natasha ellen. A bíró megállapította, hogy „az orvosi szakértők szerint is Natasha depressziós betegségének elsődleges stressztényezője és oka a szóbeli értékelés”volt.

Natasha édesapja, Robert, nyugdíjas egyetemi oktató az ítélet után beszédében azt mondta: „Végre megvan az igazság„.

A Bristoli Egyetem megsértette a törvényt, és hónapokig tartó, teljesen felesleges lelki traumának tette ki a lányunkat„- emelte ki a gyászoló apa.

A precedens értékű a lányuk elvesztését felfoghatatlan traumaként megélő szülőknek mintegy 23 millió forint (50 ezer font) kártérítést ítélt meg a bíróság, , ám ez természetesen nem jelent igazán vigaszt a lányuk elvesztése felett érzett gyászukban- tudósított a felkavaró perről a The Sun.





Ezeket olvastad már?
Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás