RETRO RÁDIÓ

Egy Béla miatt hívják a cukorkát Negrónak





Sokan keresik, sokan szeretik. Nem mai darab, szinte már retró, a színe fekete és édesség. Ne találgassanak, a Negro cukorról van szó, amely nevét a színéről kapta. Nem olasz feltalálójáról. Nem, mert az spanyol. Mielőtt teljesen elkeverednek, elmeséljük honnét is származik a Negro.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.19.
Az édesség születése

Annál is inkább ráfér e népszerű cukorra, hogy leporoljuk róla a történelem ragacsát, mert ha ellátogatunk a cukor honlapjára, kiderül, hogy bizony ott is csupán a ködbe vesző városi legendák vannak leírva, mégpedig tényként. A honlap szerint az ánizsos cukor receptjét Pietro Negro találta fel 1925-ben. 1958-ban hívták először a torok kéményseprőjének és javasolták köhögés és rekedtség ellen.

Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Fekete Péter a nem létező cukrász

Eddig a kurta történet, amivel az a baj, hogy nem igaz. Azt javaslom, haladjunk szépen sorban, így tudunk rendet tenni a sok csillogó, ám hamis történet között. Kezdjük a legismertebbel: 1922-ben a Dreher Antal Serfőző Részvénytársaság Kőbányán, a sörgyár mellett Csokoládé- és Cukorkagyárat alapított. A történet egyébként eddig valóság. A Dreher-Maul néven bejegyzett vállalat négy évvel később számos európai országból felvett munkással indította el a kemény cukorka gyártását. A külföldi cukrászok között Pietro Negro a savanyú cukorka gyártása, formázása közben keletkezett felesleg újrahasznosításán dolgozott, amikor kitalálta a Negrót, amikor mentollal és ánizzsal ízesítette a „selejtet”. A rejtélyes Pietróról azonban szinte semmit nem jegyeztek fel a szakkönyvek, ami nem is csoda, hiszen soha nem is létezett. Érdekesség, hogy a legtöbb magyar újság ezt a történetet ismételgeti. De akkor mi az igazság?

Már a 30-as években a torok kéményseprője volt

Fotó: Fortepan Lissák Tivadar

Egger Leó és testvére, Egger Izidor 1933-ban több újságban is hirdetést tett közzé, melyben értesítik vásárlóikat, hogy a saját gyártású Negro gyógycukorkájuk olyannyira népszerű lett, hogy képtelenek eleget gyártani belőle. Mindenkit megnyugtattak azonban, mert éjjel-nappali termelésre álltak át, így sikerült biztosítaniuk az igények folyamatos kielégítését. A cukrot hosszú Ó betűvel a végén már 1933-ban (nem 1958-ban!) mint a torok kéményseprőjét hirdetik. Nem kerülheti el a figyelmünket, hogy 1927-ben az egyik cukorkagyár, a Magyar Kakaó és Csokoládégyár Részvénytársaság igazgatósági tagjai között bukkan fel egy Negró Béla nevű úr. És ezzel már közeledünk a valósághoz. A cukorka ugyanis nem színéről, hanem egy Magyarországra származott, eredetileg spanyol családról, a Negrókról kapta a nevét. A család Zaragózából származott, hugenották voltak és menekülniük kellett. Ám büszkék voltak és bármerre vetette is őket a sors, a nevüket – Negro – mindig megőrizték és Magyarországon sem lett belőlük Fekete.

Károly, a feltaláló

Az egyik ős, Karl Fridrich August Negro Cinfalván (ma: Siegendorf) telepedett le, ahol cukorfőzdét létesített, ami hamarosan tönkrement. Augusta Kunsttal kötött házasságából sok gyermek született, egyikük, Adalbert Győrben telepedett le. Fia Albert (1871–1946) nevét Bélaként kezdte használni, így lett Negro Béla, és a cukorka szakmában helyezkedett el, olyannyira, hogy Szerencsen volt igazgató, onnét is ment nyugdíjba. A házaspár egy másik fia Karl Negro vagy magyarosan Negro Károly (1841–1919), aki Fűzfőn volt vegyész és a családi legendárium szerint a cukorka feltalálása az ő nevéhez köthető. Tény, hogy a fűzfői gyár cukorka melléktermékének elnevezéséhez Negro Károlytól kért és kapott névhasználati jogot. Aztán eltűnnek a nyomok, de Negró Béla cukorkagyári igazgató neve még olvasható az 1943-as telefonkönyvben, aki akkor a mai Hegyalja úton lakott. Ezentúl ha a cukorkát szopogatjuk, tudni fogjuk, hogy egy spanyol eredetű család szövevényes története olvad a szánkban.

A félreértés

Tíz évvel ezelőtt a híres amerikai rapsztár, 50 Cent kiakadt a cukor csomagolásán, amit Instagram-oldalára is feltöltött, mert egy félreértés miatt azt hitte, a rajzon egy fekete férfi látható kötéllel a nyakában.

Fotó: AFP

Ma már Törökországban gyártják

2018-ban felszámolták a Győri Keksz Kft. által üzemeltetett győri gyárat, és a Negro gyártását a törökországi Gebzébe költöztették. Többfajta cukorka is készül az egyiken csupán azért olvasható az a felirat, hogy „Eredeti”, mert az a klasszikus, mindenki által ismert íz. Kedvenc cukrunkhoz hasonlót azonos névvel és kéményseprős rajzzal Szerbiában is gyártanak, de a két édességnek semmi köze egymáshoz. A magyar a korábbi és az eredeti.

Fotó: Metropol/Máté Krisztián

 





Ezeket olvastad már?
Összeveszett a barátnőjével, ennek köszönheti az életét

Összeveszett a barátnőjével, ennek köszönheti az életét

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás