A XXIII. kerületben folytatódik a lomtalanítás

Ma kezdődik és október 28-ig tart a lomtalanítás Soroksáron. Az elszállítandó nagydarabos szemeteket este 6 óra után úgy kell kihelyezni, hogy az ne akadályozza se az autós, se a gyalogos forgalmat. Fontos, hogy a lomok közé nem kerülhet kommunális hulladék. Az FKF a lomok elszállításáról a kihelyezést követő napon gondoskodik.

Ezekben a kerületekben lesz még lomtalanítás:

  • November 5-6. – VII. kerület
  • November 8-21. – XVII. kerület
  • November 24-29. – IX. kerület

Újabb járművön lép életbe az első ajtós felszállás

Mától az Újpesten közlekedő 220-as autóbuszokra a hétvégék mellett, hétköznapokon is csak az első ajtónál szállhatnak fel az utasok. Akinek nincs jegye vagy bérlete, az a járművezetőnél vásárolhat. A BKK tapasztalatai alapján az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően javult az utasok biztonságérzete, illetve az intézkedésnek köszönhetően könnyebben ki lehet szűrni a szabálytalanul utazókat, hiszen a járművezető már a felszállásnál ellenőrizni tudja a jegyeket és a bérleteket. A BKK továbbra is folytatja az első ajtós felszállási rend kiterjesztését, azokon a vonalakon, ahol az nem okoz fennakadásokat vagy menetidő növekedéseket.

A hónap végéig nem jár a gödöllői és a csömöri HÉV

Mától karbantartás miatt változik a H8-as és a H9-es hévek közlekedése. Október 29-ig (hétfőtől-péntekig) a vonatok helyett, az Örs vezér tere és Cinkota között pótlóbuszok járnak. Október 30-31 között a H9-es HÉV rövidített útvonalon csak Cinkota és Csömör között közlekedik; a kimaradó szakaszon a H8-as HÉV-vel lehet utazni, melyhez Cinkotánál mindkét irányban csatlakozik H9-es HÉV.

Mindenszentek előtt razziázik a NAV

Mától október 29-ig a NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai ellenőrzik a koszorú-, virág- és ajándék árusokat és kereskedőket. A revizorok a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgépek használatát vizsgálják.

Német érettségivel indítják a hetet a diákok

Ma megkezdődik az őszi érettségi időszak második hete. Ma reggel 8 órakor a vizsgázók német nyelvvel kezdenek, délután 2 órától belügyi rendészeti ismeretek, dráma, mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyakkal folytatják.Az érettségi vizsgák a hét közepéig október 28-ig tartanak.

Ma nyílik meg az Eiffel Műhelyház

Több mint két és fél éves próbaüzem után, ma hivatalosan is átadják a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát. Az Újjászületésnap című gálakoncerten többek közt Beethoven István király nyitányával, Lukács András Örvény című koreográfiájával, Puccini Bohémélet című operájának II. felvonásával és Kodály Budavári Te Deumával veszik jelképesen is birtokukba az Eiffel Műhelyházat az Opera művészei. Az októberi hétvégéken új kamarasorozat indul a gyerekek és a felnőttek számára.

Isten éltesse Kovács Katit!

Ma ünnepli 77. születésnapját Kovács Kati Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, énekesnő, színésznő. 1965-ben, a Ki mit tud?-ban tűnt fel, amit meg is nyert, majd egy évvel később az első Táncdalfesztivált is megnyerte a „Nem leszek a játékszered!” című dalával. Kovács Katinak olyan slágereket köszönhetünk, mint a Most kéne abbahagyni, a Ha legközelebb látlak vagy az Úgy szeretném meghálálni.

30 éve jegyezték be az első magyar webcímet

1991-ben, ezen a napon jegyezték be az első magyar weblapcímet, amely a sztaki.hu. Ez volt az első olyan magyar honlap, amelynek .hu-ra végződött az internetes címe. Az első felület csak 1993-ban indult el, mely az www.fsz.bme.hu volt.