RETRO RÁDIÓ

Müller Cecília az orosz vakcináról: biztonságos, hatékony és hatásos





A tisztifőorvos az Operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján azt is elmondta, Németország is támogatja az orosz vakcina használatát.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.01.22.
operatív törzs

Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt 181 személy ellen intézkedett a rendőrség, ezzel együtt már összesen 20 ezer 799 esetben kellett intézkedniük. 155 alkalommal kellett nagyvárosokban a hatályos jogszabályban leírt közterületi maszkviselési szabály megszegése miatt intézkedni a rendőrségnek. Ebből 35 személy figyelmeztetést kapott, 68-an bírságot, és 52 esetben feljelentés történt. Tömegközlekedési eszközön 14 ember ellen, míg kereskedelmi üzletekben 12 személy ellen kellett intézkedni. A vendéglátó egységekben 751 rendőri intézkedés történt, ebből 201 esetben a tulajdonos 550 meg az üzletek nyitva tartásával, vagy a bent tartózkodás miatt kellett a rendőröknek intézkednie. 387 esetben szegték meg a kijárási korlátozás idejét, ezzel együtt már összesen 28 ezer 32 személy szegte meg az éjszakai korlátozást.

A rendőrség az elmúlt 24 órában 8 569 esetben tartott ellenőrzést a házikaranténokkal kapcsolatban, jelenleg összesen 19 ezer 8-an vannak karanténban, tegnap óta 2 560 embernek rendelték el.

Müller Cecília: „A gyógyultak száma napról napra növekszik.„

Gyógyultak száma jelenleg 237 362 fő. Az aktív fertőzöttek száma is folyamatosan csökken. A kórházban ápoltak száma 4 ezer alá csökkent, 3959 szorul kórházi kezelésre. 274-en vannak még lélegeztetőgépen.

„A járvány zajlik, ezért a korlátozó intézkedéseket indokolt fent tartani, valamint a halottak száma napok hetek óta száz körül van, 98 beteget veszítettünk el. Volt köztük egy 51 éves is, a legidősebb 99 éves volt.” - részletezte a tisztifőorvos.

„Szépen növekszik a beoltottak száma is, azok az egészségügyi dolgozók akik még nem regisztráltak az oltásra, pótolják.”

Kérem, hogy tegyék meg, hogy a leginkább kockázatos frontvonalban dolgozók minél nagyobb számban legyenek védettek.” - mondta el Müller Cecília.

138 983 beoltott főt tartunk nyilván. 5813 fő már a második oltását is megkapta. Ezt követően 7-10 nap alatt alakul ki a teljes védettség. Azonban ez a szám még mindig alacsony a társadalom többi tagjához képest, minden óvintézkedést a beoltottaknak is fent kell tartani.„

Járványügyi adatok

”A szennyvízminták is kedvező tendenciát mutatnak, még mindig, Európa néhány országában ismét megindult a fertőzöttek számának növekedése, sokan a 3. hullámról beszélnek. Egyelőre kedvező képet látunk a szennyvíz mintákból, jellemzően stagnálnak az adatok, azonban néhány város van ahol Győr Pécsett és Szombathelyen, és csökken Szekszárdon, Szolnokon, és Veszprémben. Budapest és agglomerációjában stagnál jellemzően és alacsony mennyiségben.„ - fejtette ki.

Kiderült, az orosz vakcina egyfajta Vektor vakcina, egy ártalmatlan vírus, amely már szaporodásra nem képes, ennek a segítségével visszük be a szervezetbe azt az üzenetet, hogy termeljen vírus fehérjét, ami ellen a szervezetünk ellenanyagokat termel. Szintén két oltást kell belőle megkapni 21 nap különbséggel, és nem egyforma a két oltóanyag, az egyik az 5-ös típusú, a másik vakcina 26-os típus.

Angela Merkel bejelentette, hogy Németország támogatja a Szputnyik vakcinának mielőbbi engedélyeztetését.

Nincs oltás a kismamáknak

Müller Cecília szerint jelen pillanatban nincs olyan oltóanyag, amelyekkel kismamákat is be lehetne oltani. Ez azért van, mert a vakcinafejlesztők és -gyártók még nem vizsgálták a várandós nők és a kismamák csoportját a klinikai vizsgálatok során - húzta alá.

Müller Cecília üdvözölte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentős mennyiségű Szputnyik V vakcina megvásárlásáról állapodott meg Moszkvában. Az országos tisztifőorvos szerint a vakcina hatásos, hatékony és megbízható, erről az OGYÉI szakemberei is megbizonyosodtak a helyszínen.

Nincs dublőröm

”Én nagyon örülök, hogy megkaphattam a vakcinát! Nincsen dublőröm, megvan már a második időpontom is!„ - mondta Müller Cecília.





Ezeket olvastad már?
Betörte a medve az emberekkel teli autó szélvédőjét, döbbenet, ami utána történt – Videó

Betörte a medve az emberekkel teli autó szélvédőjét, döbbenet, ami utána történt – Videó

Gyurcsány, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

Gyurcsány, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

Kapuzárási pánik? Karácsony Gergely elismerte, hibázott

Kapuzárási pánik? Karácsony Gergely elismerte, hibázott

Brutális baleset a Határ úton: taxisba csapódott egy kocsi a felüljárón, ez történt az utassal

Brutális baleset a Határ úton: taxisba csapódott egy kocsi a felüljárón, ez történt az utassal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás