RETRO RÁDIÓ

Müller Cecília: A brit mutánssal fertőzött személy képes akár 3 embert is megfertőzni





A vírusvariánsok miatt egy súlyosabb fertőzéssel nézünk szembe, nemcsak a fertőzések, hanem a súlyos eseteknek a száma is növekszik.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.10.
veszélyes variánsok

A keddi adatokhoz képest mára már 1 107 791 fő a beoltottak száma, ebből 317 906 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek hétfőn léptek életbe. 5653 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 480 860 főre nőtt a beazonosított fertőzötteké. Elhunyt 179 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 325 főre emelkedett. A gyógyultaké folyamatosan nő, jelenleg 340 844 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 123 691 főre emelkedett. 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen.

Egyre súlyosabb a helyzet a variánsok miatt

„A vírusvariánsok miatt egy súlyosabb fertőzéssel nézünk szembe, nemcsak a fertőzések száma, hanem a súlyos eseteknek a növekedése is nehezíti a védekezést. A fiatalok körében is terjed már a vírus. Van olyan, hogy egy egész család megfertőződik, és órákon belül lélegeztetőgépre szorulnak” – mondta el Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Az elmúlt 24 óra halottai között két, 30-as éveiben járó fiatal is volt, akikről még nincs teljes adat, hogy voltak-e esetleg meglévő betegségei, de jelenleg úgy tűnik nem volt alapbetegségük. A járványügyi védekezésről Müller Cecília elmondta, hogy úgy tűnik, kicsit fogy már az ereje az embereknek, de nem adhatjuk még fel. Hozzátette, a kórházba kerülő emberek 10 százaléka szorul lélegeztetőgépre.

A brit mutáns veszélyesebb a sima koronavírusnál

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta: a brit koronavírus-mutánst elkapó személy képes megfertőzni 3–4 másik embert. Így 100 ember tud megfertőzni 130 embert például, de ettől még nem nőtt meg a Covid–19 vírus 1,3-as reprodukciós rátája a higiéniás védekezés miatt.

A héten arra kérik a háziorvosokat, hogy az időseket oltsák elsősorban

Szeretnénk a 80 év felettiek beoltásával végezni. Akik regisztráltak, legyenek beoltva. Ahol ez már megtörtént, ott az idősebb korosztálytól visszafele haladjanak. Arra kérem a háziorvos kollégákat, hogy fejezzék be az idősek oltását, valamint hogy az idősek otthonában is adják be a védőoltást azoknak, akik nem tudnak eljutni az oltópontokra” – nyilatkozta az országos tiszti főorvos.

Elegendő ágy és lélegeztetőgép áll rendelkezésre

Müller Cecília kifejtette, hogy a kórházi felszerelések megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre.

A fiataloknak pedig azt üzente: Bármennyire is nehéz most, mert egy fiatal test élni, mozogni akar, arra kérem őket, hogy most vállaljanak felelősséget, és valamennyi magyar emberrel együtt tartsanak ki. Máskülönben nem tudunk hogy véget vetni a pandémiának”

A kórházi esetek csökkentése érdekében több lépést is tettek

Új részlegeket nyitnak meg, átvezénylések folynak folyamatosan a megfelelő számú ápoló és orvos mozgósításához, valamint most már rendelhető a Favipiravir gyógyszer.

„A Favipiravir gyógyszer most már rendelhető, ha valakinek kiderül a pozitivitása, forduljon telefonon a háziorvosához, és vele meg tudja beszélni, hogy szüksége van-e a szerre” – árulta el a tisztifőorvos.

Megnőtt a vérplazma iránti igény, kérem, aki már átesett a betegségen, és már gyógyult és szívesen segítene, jelentkezzen plazmaadásra” – hangsúlyozta Müller Cecília.

Magyarországon a védőoltások beadása oltási terv alapján történik.

Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet.

 





Ezeket olvastad már?
Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Drasztikusan esett a csatorna nézettsége: melltartó nélküli, szexi híradósokkal növelnék a nézettséget – fotó!

Drasztikusan esett a csatorna nézettsége: melltartó nélküli, szexi híradósokkal növelnék a nézettséget – fotó!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás