RETRO RÁDIÓ

Műhavon készült a jeges futásra a magyar szuperló





Legendás versenyen szerzett két ezüstérmet Arktisz, az ötéves magyar csodaló, aki hóban sem hazudtolta meg önmagát. Az angol telivér edzője, Molnár Orsolya is nagyon büszke „tanítványára”.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.14.
csodaló

Újabb magyar csodaló öregbíti a hazai lovassport hírnevét. Arktisz, a dióspusztai ötéves angol telivér február közepén versenyzett Svájcban, egy nagy múltra visszatekintő nemzetközi versenyen. Ennek különlegessége, hogy egy tó jegén, hóban csapnak össze a lovak, 1700 méter magasan.

– Három versenyt rendeztek a Svájci-Alpokban, St. Moritzban, a város befagyott taván. Mi az első kettőre készültünk, s a másodikat épp Arktisz születésnapján, február 13-án rendezték – kezdte a Bors­nak Molnár Orsolya, a ló idomárja.

A telivér mindkét futamon második lett, de végig csatában volt a győzelemért. A ló szerencsére hamar megbarátkozott a hegyi, kevesebb oxigént tartalmazó levegővel. De, hogyan lehet felkészülni egy havas versenyre, különösen úgy, hogy itthon alig van hó és jég?

Arktisz (balra) felkészült a körülményekre, így nem okozott neki gondot a havas, jeges pálya Fotó: Bild swiss-image.ch/Andy Mettler

– Nem volt nehéz. Dunakeszin egy olyan szintetikus felületet hoztak létre az üzemeltetők, amely hasonlít a hóréteghez, szinte olyan, mint a műhó. Ezt géppel kezelik le, így Arktisz és a többi ló is kiválóan tud rajta gyakorolni – magyarázta az edző. Az edzésmunka nem volt másmilyen, mint versenyidőszakon kívül, igaz, a csődör munkáját egy fertőzés hátráltatta.

– Tavaly januárban egy légúti betegség támadta meg Arktiszt, amiből lézeres kezeléssel sikerült meggyógyítani. Eközben is tréningeztük, de futni a tavaszi hónapok helyett csak augusztus legvégén tudott először – mesélte Orsolya.

Arktisz pályafutása kezdetén, kétévesen már letette a névjegyét, amikor megnyert egy hazai versenyt. Egy évvel később pedig a rangos Alagi Díjat zsebelte be. Molnár Orsolya edzőként még legalább két évre tervez Arktisszal.

– A nagy álom, hogy megnyerjen egy külföldi tenyészversenyt. Ez nagy presztízs lenne a számára, és könnyebben válhatna belőle fedezőmén. De természetesen itthoni megmérettetésekre is készülni fogunk vele – hangsúlyozta az idomár, aki azt is elmondta, Arktisszal nagyon jól tud együtt dolgozni.

Ő egy nagyon ideális versenyló. Nemcsak terhelhető, de jó fej, kedves, és kellően vagány is – zárta Molnár Orsolya.

Molnár Orsolya (balra) álma, hogy egy külföldi tenyészversenyt nyerjen az ötéves ménnel

 





Ezeket olvastad már?
Brutális baleset a Hegyalja úton: döbbenetes, kik ültek a felborult kocsiban

Brutális baleset a Hegyalja úton: döbbenetes, kik ültek a felborult kocsiban

Óriási a baj: az iskolából még elindult, de nem ért haza a 12 éves magyar kisfiú

Óriási a baj: az iskolából még elindult, de nem ért haza a 12 éves magyar kisfiú

Ha eddig rosszul érezted magadat az időtől, most egyenesen szenvedni fogsz

Ha eddig rosszul érezted magadat az időtől, most egyenesen szenvedni fogsz

Most jött: motoros és autós karambolozott a XVII. kerületben

Most jött: motoros és autós karambolozott a XVII. kerületben

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás