RETRO RÁDIÓ

Most jelentette a NASA! Mikrometeoroid ütközött a James Webb űrteleszkópnak





Porszemnyi űrszikla - mikrometeoroid - csapódott a tavaly decemberben felbocsátott James Webb űrteleszkópnak, egy kissé elfordítva tükörrendszerének egyik darabját, de az incidens ellenére a 10 milliárd dolláros égi csillagvizsgáló a terveknek megfelelően hamarosan teljes kapacitással megkezdi működését - közölte az amerikai űrkutatási hivatal.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.09.
Űrkutatás

A NASA szerdai közleménye szerint a parányi kőzetrészecske valamikor május végén ütközött a valaha épített legerősebb űrteleszkóp aranyozott tükörszegmensei egyikének, és hagyott maga után „alig észlelhető hatást az adatokban”. Az incidens ellenére a berendezés továbbra is az elvártnál magasabb teljesítménnyel működik.

A tükörrendszert úgy tervezték, hogy ellenálljon az extrém sebességgel száguldó apró kőzetrészecskék „bombázásának”, mindazonáltal számítottak arra, hogy az alkalmankénti mikrometeoroid-becsapódások idővel enyhén rontják a kozmikus környezet hatásainak kitett teleszkóp teljesítményét - tudatta a űrkutatási hivatal.

A NASA közlése szerint a decemberi felbocsátás óta ez volt az ötödik mérhető mikrometeoroid-becsapódás, de ez erősebb volt, mint amilyenekkel a prognosztizált teljesítményromlás földi kalkulációjakor számítottak. Az űrkutatási hivatal mérnökei most tanulmányozzák, hogy a jövőben miként lehet kivédeni az ütközéseket hasonló űrsziklákkal.

A tudósok azt remélik, hogy a NASA második igazgatójáról elnevezett teleszkóp képei betekintést nyújtanak majd az ősrobbanás utáni, mintegy 13,8 milliárd évvel ezelőtti időkbe. A tudományos megfigyeléseket júniusban kezdi meg a Föld és a Nap közötti L2 Lagrange-pontból. Innen vizsgálja a Naprendszer objektumait, és öt-tíz éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket.

A James Webb űrteleszkóp kifejlesztése mintegy 30 évig tartott, és körülbelül 10 milliárd dollárba került, 6,5 méter átmérőjű főtükörrel és különösen terjedelmes - 21-szer 14 méteres - hővédő pajzzsal rendelkezik. A Hubble teleszkópot fogja helyettesíteni, amely már több mint 30 éve működik.





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás