RETRO RÁDIÓ

Téged is ért már varjútámadás? Így védekezz a veszélyes madarak ellen





Egy XV. kerületi óvodában varjak támadtak gyerekekre, akikhez mentőt is kellett hívni. A történtek után az interneten több ember is beszámolt arról, hogy átélt ehhez hasonló sokkoló varjútámadást. Szakembert kérdeztünk róla, hogy mit tehetünk egy agresszív madárral szemben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.31.
XV. kerület jó tudni!

A madarak régóta városaink megszokott lakói. Morzsákat szórunk nekik, madáretetőt építünk az erkélyre, hiszen nagyon aranyosak, ahogy csipegetnek, repkednek. Többek között azonban a varjúfélék agresszívak lehetnek, ezért nem árt, ha tudjuk, hogyan kell kivédeni egy esetleges varjútámadást, akár ahhoz hasonlót, ami a napokban történt a XV. kerületi Újpalotai Összevont Óvodában. A varjak támadása után a mentőket is riasztották:

Két mentőegységet is riasztottunk, ahol 6 gyermeket és egy középkorú nőt láttunk el a helyszínen, de nem kellett kórházba szállítanunk őket” – tájékoztatta lapunkat az Országos Mentőszolgálat sajtóosztálya. Az óvodát is felkerestük, de nem nyilatkoztak az esetről.

Leginkább parkokban a padoknál vagy a szemeteskukáknál találkozhatunk fekete rokonait egyre inkább kiszorító dolmányos varjakkal – Fotó: Metropol

„Egy hatalmas ütést éreztem a fejemen”

Az interneten többen is panaszkodnak arról, hogy őket vagy a gyereküket varjak támadták meg. A XV. kerületben élő Márkus Tímea is egy ilyen esetről árult el részleteket a Metropolnak:

Körülbelül 15 éve élek a Tahi utcában, a Rákos-pataknál. Minden évben május környékén fészkelnek a dolmányos varjak, ilyenkor eléggé félelmetes a viselkedésük, mindenkit támadnak, aki a közelükbe megy. Én a kutyámat sétáltattam, amikor egy hatalmas ütést éreztem a fejemen. Egy varjú vágott fejen a lábával. De sosem csíptek meg – mesélte lapunknak Tímea. „Megesett az is, hogy addig követett egy varjú, amíg nem hagytam el a területét, ágról ágra szállt, és jött utánam. Egyszer pedig a kutyám elkapott egy támadó varjút a kutyafuttatóban, mire az összes varjú őt kezdte el üldözni. Alig tudtunk kimenekülni onnan, elég félelmetes volt. De a futtatón kívül már nem jöttek utánunk”.

A madarak a fiókáikat védik

A Madártani Egyesület sajtóközleményt adott ki, hogy figyelmeztesse az embereket az ebben az időszakban várható madártámadásokra. „Lakott területen elsősorban a dolmányos varjak májusi fiókareptetésekor számíthatunk esetleg félelmet keltő madártámadásra. A szülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes fiókáikat védelmezik. Hiperérzékeny párnál a viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember néhány méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét. Ezekből az esetekből születnek aztán a »megmagyarázhatatlan« madártámadásokról beszámoló hírek” – írja a Madártani Egyesület.

Az otthon nevelt varjak a legveszélyesebbek

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője a Metropolnak elmondta: komoly problémát okozhatunk azzal, ha emberhez szoktatunk egy varjúfiókát, majd szabadon engedjük. „A nagyobb gond akkor van, mikor valaki otthon nevelget varjúfiókát, majd elengedi. Az a madár kimondottan az emberre utazik, ételt kunyerál, aztán megtanulja élvezni azt, hogy sikoltozva menekülnek az emberek. Az ilyen elszemtelenedő vadállat komoly problémát jelenthet.” Jó hír azonban, hogy bár egy ilyen varjútámadás bár igen ijesztő, de a köztünk élő varjak állományához képest nagyon kevés hasonló esetről tudunk. Egy ilyen varjútámadás valószínűsége vélhetően annál is alacsonyabb, minthogy egy jégcsap álljon a fejünkbe.

Kezünkben lévő tárggyal védekezhetünk a varjak ellen – Fotó: Shutterstock

Mit tegyünk varjútámadásnál?

„Május végétől június első feléig lehet számítani varjútámadásos esetekre” – tájékoztatott Orbán Zoltán. „Kivédeni ezeket a varjútámadásokat nem lehet, mivel ez egy természetes viselkedése a madaraknak. Nem kell megijedni, szembe kell fordulni a madárral, rá kell kiabálni, ha van a kezünkben valami, oda kell csapni” – tanácsolta. „Közvetlen sérülést nem nagyon szoktak okozni, kivéve, ha elfutunk, mivel ez számukra „felhívás keringőre”. Egy nagyon vérmes madár esetén, ha közel repül hozzánk és a vállunkra, fejünkre akar szállni, véletlenül megkarmolhat, illetve esetleg pici pontszerű vérző sebet tud okozni” – mondta a szakember, aki hangsúlyozta, hogy a pánik nagyobb veszélyt jelenthet ránk, mint a madár.

Halálos madártámadás is történt már

Halálos madártámadásról is beszámoltak már a közelmúltban. Egy 76 éves, Sydney közelében bicikliző férfire támadt egy szarka, aki ezért irányváltásra kényszerült, és egy kerítésbe csapódott. Az ausztrál férfit súlyos fejsérüléssel szállították kórházba, ahol később életét vesztette – számolt be az esetről az MTI.





Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás