Akik rutinos favásárlók, már tudhatják, hogy nem minden évben ugyanazon az áron juthatunk hozzá a karácsonyfához. Az időjárás évről évre nehezebbé teszi a fenyőtermelők dolgát: az aszályos tavasz az elültetett csemeték akár 60–70 százalékát megsemmisíti, a szárazság lassítja a növekedést. De hogyan alakulnak az árak az idei évben?

„A fenyő árát több tényező is befolyásolja. Idén a magas infláció, a szállítási díjak növekedése és a munkabérek emelkedése hatott rá leginkább. Drágultak emellett a permetező szerek és a műtrágya is” – mondja fenyőfaszakértő.

„A luc ára méterenként 3500–4000, az ezüsté 5000–6000, a nordmanné 7500–8500 forint között várható, méterenként. Egy 3 méter feletti nordmann már sokszor egyedi áras, amit az eladó határoz meg.

Kiderült, melyik típus a magyarok kedvence:

Évről évre megfigyelhető, hogy a nordmann fenyő iránt nő a leginkább a kereslet, ez várhatóan idén sem lesz másképp. Az ezüstfenyő a második helyen szerepel az eladásainkban, és a lucból adjuk el a legkevesebbet.”

A lucfenyők esetében árfelhajtó tényező, hogy az utóbbi években kevés csemetét ültettek, mert visszaesett a kereslet irántuk. Mostanra viszont hiány alakult ki belőlük, főleg a 2 méternél magasabb fákból.

Más a helyzet az ezüstfenyőnél, ami kényes a különféle betegségekre: itt elsődlegesen a gombásodás az, ami az árát felfelé hajtja. A nordmann fenyő esetében inkább a nagy kereslet támaszt igényeket. A vevők egyre szebb, formásabb fákat keresnek, amelyek több odafigyelést, kétkezi munkát igényelnek.

Idén is a nordmann fenyő a karácsony sztárja! Fotó: MTI/Varga György