RETRO RÁDIÓ

Milyen bort válasszunk a karácsonyi menühöz? Segítünk!





Fehér húshoz fehérbor, vörös húshoz vörösbor - ez a bevett szokás, ha a borválasztásról van szó. A hagyomány azonban nincs kőbe vésve, ennél ugyanis sokkal fontosabb, hogy a bor aromája tökéletesen harmonizáljon a felszolgált étel ízeivel. Na, de akkor hogyan válasszuk ki az ünnepi menühöz legjobban passzoló bort? A Hajópincér iskola sommelier oktatói segítségével összegyűjtöttük a legjobb párosításokat. (X)



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.12.07.
finom bor

Halhoz csak fehérbort? Nem minden esetben!

Hazánkban a karácsonyi menüsorban szinte mindig szerepel valamilyen halétel. A halászlé a hagyományos menü alappillére, amit sokszor valamilyen rántott hal, általában ponty követ. Manapság viszont az is egyre gyakoribb, hogy a magyaros ételek helyett valamilyen különlegesség, például fogasfilé vagy lazac kerül az asztalra.

Képek forrása: freepik.com

Az ételhez passzoló bor kiválasztásánál a hal fajtáján kívül mindig vegyük figyelembe az elkészítési módot is. A fűszeres, pirospaprikás halászléhez sokkal jobban illik egy pohár gyümölcsös, könnyebb vörösbor, mint valamilyen fehérbor. Tökéletes választás például a kadarka vagy a portugieser. A rántott ponty szintén formabontó a bor tekintetében. Ehhez a fogáshoz is remekül passzol akár a halászléhez választott vörösbor, de a változatosság kedvéért tölthetünk egy pohár pinot noirt is.

És most lássuk a kevésbé hagyományos halételeket is! A fűszeres sült keszeg íze fantasztikusan harmonizál a kékfrankos rozéval, a lazachoz pedig kínálhatunk rosé pezsgőt, ami igazán ünnepivé teszi a hangulatot. A fogasfilé vagy a süllő mellé mártástól és körettől függően párosíthatunk valamilyen friss, gyümölcsös fehérbort, például sauvignon blanc-t, de egy hordóban érlelt testesebb fehérbor, például a badacsonyi kéknyelű is jó döntés lehet.

A szárnyasoknál is az elkészítési mód a mérvadó

Az ünnepi asztalra gyakran kerül kacsa vagy liba, ilyenkor mindig a köret határozza meg a borválasztást. Ha a köret lila káposzta, akkor ebben az esetben is választhatunk vörösbort: egy pohár pinot noir-val vagy kadarkával nem lőhetünk mellé. Ugyanakkor ha valamilyen burgonyás köretet tálalunk gyümölcsös mártással, akkor már inkább a fehérbor a megfelelő: például az irsai olivér, tramini, vagy szürkebarát.

Képek forrása: freepik.com

Ami a pulykából készült ételeket illeti, a fűszeresebb fogásokhoz egy testesebb fehérbor lehet a megfelelő, például az olaszrizling, míg az aszalt szilvás vagy gesztenyés töltelékhez egy érett chardonnay illik jobban.

Milyen bort válasszunk a vörös húsból és vadból készült ételhez?

Folytassuk mindjárt egy klasszikussal! Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a csodás töltött káposzta, amelyhez, attól függetlenül, hogy sertésből készült, nem a vörösbor illik legjobban. A káposzta savanyúsága miatt kínáljunk inkább savasabb fűszeres fehérbort: a juhfark például kitűnően kiemeli mind a sertés, mind a káposzta ízét.

A magyaros ételek között a következő a sorban a marhapörkölt és a vadas marha, amelyek viszont tökéletesen illeszkednek a hagyományos irányelvekhez. Egy testes villányi vagy szekszárdi cabernet franc pompásan harmonizál ezekkel a fogásokkal. Az említett borok egyébként nemcsak a marhához, de bizonyos vadból készült ételekhez is nagyszerűen illenek, így kínálhatjuk őket őzpörkölt vagy vaddisznópörkölt mellé is.

Ha a vadat steaknek készítjük el, és esetleg valamilyen gyümölcsös mártással tálaljuk, akkor pedig a legjobb döntés a cabernet sauvignon, amiben a feketeribizli jellegű primer gyümölcssavak dominálnak.

A desszert legyen igazán ünnepi!

A desszert az ünnepi menü megkoronázása, főleg ha bontunk hozzá egy üveg elsőrangú pezsgőt! De választhatunk valamilyen édes bort is, például tokaji aszút vagy szamorodnit is, amit majd a következő napokon meg-meg kóstolunk még. A mákos bejglihez ugyanakkor a testesebb vörösborok is mennyeiek, csakúgy mint a csokoládés desszertekhez: egy pohár portói, syrah vagy cabernet franc szenzációsan illik hozzájuk.

Összességében elmondható, hogy érdemes eltérni a vörös hús-vörösbor, fehér hús-fehérbor hagyománytól, sőt még azt sem kell feltétlenül betartani, hogy előbb jöjjön a fehérbor és csak utána a vörös.

Ha pedig a karácsonyi párosítás jól sikerült és szeretnénk még többet megtudni a borok világáról, vagy van valaki a családban, aki rajong a borokért és még nem tudjuk, mit ajándékozzunk neki, akkor érdemes elgondolkodnunk egy sommelier képzésen. A Hajópincér iskolában tapasztalt oktatóktól és remek hangulatban sajátíthatjuk el a sommelier szakma csínját-bínját. (X)





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás