RETRO RÁDIÓ

Mi fog történni ma? Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit!





Ma indul az illegális szeméthegyek felszámolása, a csoportkörért küzd a Fehérvár, ma van az idősek világnapja. A Metropol összegyűjtötte, mire érdemes ma odafigyelni.



Megosztás
Szerző: Beringer Roland
Létrehozva: 2020.10.01.
ez lesz ma

Ma indul az illegális szeméthegyek felszámolása

Ma indul a „Tisztítsuk meg az országot” program részeként az illegális hulladéklerakók felszámolása az országban. Tegnap zárult a pilot program települési önkormányzatokat érintő szakasza, ez után kezdődik az ország megtisztítása. A kormány az év elején hirdette meg a klímavédelmi akciótervet ennek része az illegális szeméthegyek megszüntetése. A Magyar Közút nyári közlése szerint körülbelül 6000 köbméternyi szemét található Magyarországon csak az utak mentén. Június végéig 1420 tonnányi szabálytalanul kihelyezett szemetet gyűjtöttek össze a szervezet munkatársai, erre 631 millió forintot költöttek. A szemétlerakók megszüntetéséhez a lakosság közreműködésére is számítanak, ehhez nyújthat segítséget az ingyenesen letölthető a HulladékRadar nevű mobiltefonos alkalmazás. Az appról ma add bővebb tájékoztatást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Itt töltheti le: Play Áruház vagy, App Store/HulladékRadar

Fotó: Metropol

Vigyázzunk a nagyszüleinkre!

1991-ben az ENSZ nyilvánította október 1-ét az idősek világnapjává. Ennek kapcsán Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt tegnap, hogy a járvány idején még jobban vigyázni kell az idősekre. A szakember néhány jó tanáccsal is ellátta az időseket.

  • Tudatosan, célirányosan menjenek vásárolni!
  • Rövid időt töltsenek a forgalmas, zsúfolt helyeken!
  • Gyakran szellőztessenek!
  • Alaposan mossanak kezet!
  • Takarítsanak rendszeresen fertőtlenítőszerrel, kesztyűben!
  • Bátran kérjenek segítséget a gyógyszerek, élelmiszerek beszerzésében akár családtagoktól, akár az önkormányzattól.
  • Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

     

    Mától megszűnik az éves autópályamatrica

    Az eddigi évekhez hasonlóan idén sem lehet már október 1-től éves országos autópályamatricát venni, ugyanis a fizetős úton közlekedők havi matricákkal már jobban járnak az utolsó negyedévben. Az autósok 2020-ra eddig közel 490 ezer darab országos éves e-matricát vásároltak, ami több mint bruttó 21 milliárd forintos bevételt jelentett a magyar költségvetésnek – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

     

    Folytatódik a fociláz!

    A Ferencváros keddi BL-diadala után, ma a Fehérváron a sor, hogy bejusson az Európa-liga csoportkörébe. Ma az is kiderül, hogy a Fradi kikkel mérkőzhet meg a Bajnokok Ligájában.

    Bajnokok Ligája-sorsolás

    TV: M4 Sport, 17 óra

    Európa-liga, rájátszás

    Standard Liege-Mol Fehérvár FC

    TV: M4 Sport, 20 óra

    Fotó: molfehérvárfc.hu

    Közlekedési kisokos

    Pótlóbusz az 52-es villamos helyett

    Holnaptól az 52-es villamos a Nagysándor József utca és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótlóbusz jár. A villamos a Határ út és a Nagysándor József utca között jár. A 151-es busz Török Flóris utca megállójától Pesterzsébet, Pacsirtatelep felé az 52-es pótlóbusszal lehet utazni.

    Elkerülik a Tarack utcát a buszok

    Október 30-ig a 176E autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a IV. utca, a Hősök tere, a XVII. utca, a Tarack utca és a Gyöngytyúk utca megállót. Utóbbit a 276E és a 998-as éjszakai járat sem érinti. A 276E és a 998-as éjszakai járat Cinkotai út megállója a 46-os járat Gyöngytyúk utca megállójához kerül áthelyezésre.

    Alig áll meg pár helyen az M3-as metró

    Az M3-as metró a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak. November 6-ig az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák megállókon nem áll meg. A 9-es és az M30-as autóbuszt, illetve a 72-es és a 73-as trolibuszt ajánljuk.

    Itt nem áll meg a 36-os és a 135-ös busz

    Október 11-ig a 36-os busz nem érinti az Előd utcai és a Vörösmarty utcai megállókat. A 135-ös busz szintén nem áll meg a Vörösmarty utcai megállóban. A buszok az Ábrahám Géza utcán át közlekednek Pestszentlőrinc, illetve a Soroksár, IKEA áruház felé. Ideiglenes megállók az Ábrahám Géza és a Vörösmarty utcákban.

    Máshol jár a 199-es és a 219-es busz

    Október 30-ig terelve közlekedik a 199-es autóbusz, nem érinti a Kossuth Lajos utca, a Pincér utca, az Áchim András utca és az Ady Endre út megállót. Építkezés miatt vasárnapig a 219-es autóbusz közlekedése módosul, így a buszjárat nem közlekedik az Iglice utca / Jutas utca és az Ürömhegyi út / Jutas utca között.





    Ezeket olvastad már?
    Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

    Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

    Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

    Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

    Álmai tortáját rendelte meg egy nő: durván félreértették – Videó

    Álmai tortáját rendelte meg egy nő: durván félreértették – Videó

    „Azt hittem, egy pattanás” – Görögdinnye méretű daganat tette pokollá a férfi életét

    „Azt hittem, egy pattanás” – Görögdinnye méretű daganat tette pokollá a férfi életét

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás