RETRO RÁDIÓ

Mi a különbség az álmentős és az igazi mentős között? Mutatjuk





Sokakat felháborít, hogy Budapest utcáit ellepték az álmentősök, működésük felér egy maffia bandáéhoz is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.09.
óriási a különbség

Mint arról korábban a Metropol is beszámolt már nem csak egy álmentős cég veszélyezteti a betegeket a fővárosban. Nagyon oda kell figyelni, hogy miben különbözik egy igazi mentős és miben egy álmentős, a Ripost összeszedte ezeket a fontos információkat.

Aki ránéz egy mentőautóra és nem tudja, mit kell figyelnie, azt könnyen becsaphatják egy kék villogóval, “esetkocsi” vagy “mentőszolgálat”, esetleg “betegszállítás” felirattal. Akkor van nagy baj, ha balesetnél derül ki, hogy képtelenek a segítségnyújtásra és a betegellátásra, vagy akkor, amikor a szállított beteg szorul segítségre.

Ingyen is elviszik a beteget

Először is, jó tudni, hogy a betegszállítást fizeti a társadalombiztosítás, vagyis aki dolgozik, nyugdíjas vagy fizeti maga után a biztosítást, annak nem kell érte fizetnie. Ha indokolt, akkor a háziorvos vagy a kórházi orvos kiírja és a betegszállító ingyenesen szállít. A nem mentési céllal történő betegszállítás viszont 24 órás, tehát előfordulhat az, hogy órákat kell várni vagy más betegekkel kell osztozni. Ezért döntenek sokan inkább a fizetős betegszállítás mellett.

Szigorú szabályoknak kell megfelelni

Aki hirdetések alapján keres magán betegszállítót, jobban teszi, ha utánanéz, hogy a cég egyáltalán létezik-e és van-e szerződése az Országos Mentőszolgálattal.

A betegszállítás tárgyi feltételeit kormányrendelet határozza meg, ami részletesen előír mindent, amit a fizetős betegszállítónak is be kell tartania. Rendelkeznie kell ÁNTSZ engedéllyel, ami kőkemény vizsga, ahol tételesen átnéznek mindent a szakemberek. Egy mentőautó évente vizsgázik, évente kell megújítani a megkülönböztető jelzés használatára vonatkozó engedélyt is, ami szintén feltételekhez van kötve, szerződéseket és teljesítési igazolásokat kell hozzácsatolni és az autót is be kell mutatni.

Ezekre rá lehet kérdezni, amikor megrendeljük a szolgáltatást.

Így szúrhatjuk ki az álmentőt

Az engedély nélkül dolgozó kamu mentők nem szerepelnek semmilyen nyilvántartásban. Ha nincs a fizetős betegszállítással foglalkozó cégnek honlapja, csak a Facebookon hirdeti magát, az is aggodalomra ad okot. A mentő matricázása általában hiányos, ahogyan a felszerelés is. A személyzetnek egészségügyi végzettséggel kell rendelkeznie, erre kérdezzünk rá, akár kérhetjük is ennek a bemutatását.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél vezetnek nyilvántartást a szabályos betegszállítókról, a www.neak.gov.hu oldalon lehet kikeresni, nyilván van-e tartva a cég. Az is nagyon fontos, hogy kérjünk számlát, és ezt már előre közöljük, a mentő megrendelésekor - írja a lap.





Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás