RETRO RÁDIÓ

Metropol körkép: Ezt tapasztaltuk a boltokban a nyitás első napján





A nagy vásárlói roham a nyitás első napján ugyan elmaradt, de a szolgáltatók és az üzletek a lehető legnagyobb felkészültséggel és biztonsági intézkedésekkel várták a vevőket. Tapasztalataink szerint a döntő többség betartotta a kormányrendeletben megfogalmazott szabályokat, sőt sajátos eszközöket is bevetettek.



Megosztás
Szerző: Katona Diána
Létrehozva: 2021.04.08.
biztonságos vásárlás

Ahogy arról korábban a Metropol is beszámolt már, Orbán Viktor bejelentését követően az üzletek és szolgáltatók többsége kitárta kapuit a vásárlóik előtt. A Metropol plázákban járt, ahol többféle ötlettel találkozott , hogy az üzletek a lehető legnagyobb biztonságot nyújtsák a vásárlóknak és az alkalmazottaknak is.

Van, ahol sorszámot kell húzni a boltba

Az üzletek jelentős része papíron jelzi a kirakatban, hogy összesen hány fő tartózkodhat az üzlethelyiségben. A Desigual egyik pesti üzletében például csak 11 vevő tartózkodhat, amit egy igazán találékony módszerrel igyekeznek kordában tartani.

- Azt találtuk ki, hogy sorszámokat fogunk osztogatni és ha a dobozkából elfogynak a számok, akkor több ember nem jöhet már be. Szerintem ezt nem kell annyira túlgondolni. Mi nem vagyunk túl nagy bolt, de hogy a nagyobbak hogyan tudják ezt betartatni, még nem látom át - mondta el az üzletvezető, aki hozzátette, hogy már jó előre írt beosztást a hétre, hátha ki tudnak majd nyitni.

(Fotó: Metropol/NZ)

Zárt kapuk: szűkített ki- és beléptetés

A vevők könnyebb nyomon követése érdekében több helyen szűkített ki és beléptetéssel várják a vásárlókat, így nem szokatlan látvány a bejáratok részleges vagy teljes lezárása. A földön mindenhol ragasztott csíkok figyelmeztetnek a pénztár előtt a távolságtartásra.

Az egyik nagy ruházati üzletlánc üzletének két nagy kapujából most egyet használ, amit felosztottak ki- és bemenő sávra. A belépésre biztonsági őr vigyáz. Az egyik elektronikai üzletlánc biztonsági őrökkel figyeli még a pénztáraknál sorban állókat is, így figyelve a biztonságos vásárlásra. Amikor az egyik üzletükben jártunk, egy férfi nem tartotta be az üzlet által kiragasztott állóhelyes szabályokat és a távolságtartást sem, így az egyik biztonsági őr azonnal figyelmeztette a megfelelő magatartásra.

A fodrászatban online sorban állási lehetőség is van

- 3 telefon van, amin folyamatosan érdeklődnek a vendégek a nyitással kapcsolatban, ráadásul sokan kopogtatnak, hogy már ma szeretnének jönni hajvágásra – mondta a fodrász, aki szerint ez az egész olyan, mint a zárás előtti időszak, amikor mindenki megrohamozta őket.

Egy másik fodrászszalonban Jáki Gergő, az egyik franchise üzletvezetője elmondta, hogy náluk online sorbanállási rendszer is van, így még kevesebb ember tartózkodik egyszerre a helyiségben.

(Fotó: Metropol/NZ)

Ezek az újranyitási szabályok, ami alapján megnyitottak az üzletek és a szolgáltatók:

  • Az este 8 órai kijárási tilalom kezdete 10 órára változik.
  • Az üzletek 21.30-ig nyitva lehetnek minden nap, de 10 négyzetméterenként csak egyetlenegy vevő számára.
  • Nyithatnak a fodrászok, a kozmetikák és más szolgáltatók, de a vendéglátóhelyek és a szállodák nem.
  • Az iskolák április 19-ei kinyitását már korábban bejelentették.
  • Így nyitnak a nagyobbak:

  • Korlátozzák a kosarak számát is

  • Az ALDI Magyarország többek között gyakori fertőtlenítéssel gondoskodik a biztonságról. Az áruházlánc a bevásárlókocsik és -kosarak számának korlátozásával garantálja, hogy mindig legfeljebb annyi vásárló tartózkodjon üzleteiben, amennyit a hatályos jogszabály lehetővé tesz. Az üzletlánc hosszabb nyitvatartásra tér majd át, ami hozzájárul a vásárlószám egyenletesebb eloszlásához.

  • Egyedül érkezzenek a vásárlók!

  • Az EURONICS saját vásárlói etikettet vezetett be: a 10 négyzetméterenkénti egy fős létszám korlátozás és rendszeres, fokozott fertőtlenítés mellett, rendes nyitvatartási időben várja a vásárlókat, akiket felkér a maszkviselésre és a 1.5 méter távolság betartására, illetve a bankkártyás fizetésre. Továbbá arra, hogy a vásárló lehetőség szerint egyedül érkezzen. A kisgyermekek védelme érdekében arra kérik a szülőket, hogy ne vigyék magukkal a vásárlásra őket.

  • Applikáció segíti a beléptetést az áruházakban

  • A MEDIAMARKT-ban a korábban megszokott nyitvatartási időben fogadják a vásárlókat. 10 négyzetméterenként egy látogató tartózkodhat az üzletekben, de ebbe nem számítanak bele a 14 éven aluliak, a 65 éven felüliek és a fogyatékossággal élő személyek segítői. Az áruházakba való beléptetést egy applikáció segítségével szabályozzák.

  • A szabad térre is koncentrálnak

  • A WESTEND újítással készül, május elején nyit a Workout, az új szabadtéri edzőpark. Az egészségvédelmi intézkedések természetesen a szabadtéri részein is érvényesek a bevásárló központban.

    Így fogadtuk a nyitást

    Zdravics Gigi : Már időszerűnek találom, szerintem minden embert igen megviselt már ez a hosszú bezártság. A fokozatos nyitás mellett állok, hogy ne forduljon elő az, hogy hirtelen megnyit minden, majd be kell zárni újra. Remélem, nyáron már sokkal szabadabban lehet járkálni, és maszkot sem kell már hordani majd az utcán sem.

    Mészáros Fanni : Nem gondoltam, hogy már most nyitnak majd az üzletek, de szerintem még korai a nyitás és szomorú, hogy zárni kellett, de szerintem ebben a helyzetben érthető, hogy a szolgáltatók sem lehettek nyitva. Én egyelőre azért, ami nem fontos nem is megyek, de engem egyedül az zavart, hogy az iskolámnak is be kellett zárnia.

    Burai Hajnalka : Szerintem egy picit korai egyenlőre a nyitás, de mondjuk én a szolgáltatókat nem zártam volna be, mert egy fodrászban nincsenek olyan sokan. Én a nagyobb üzletláncokat korlátoznám jobban, mert ott ki tudja számon tartani, hogy hányan vannak. Azon egyébként meglepődtem, hogy ennyien már ma kinyitottak, azt hittem, hogy hétfőn fogunk tudni csak.





    Ezeket olvastad már?
    Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

    Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

    A tudósok is megdöbbentek: minden eddiginél rejtélyesebb helyet fedeztek fel

    A tudósok is megdöbbentek: minden eddiginél rejtélyesebb helyet fedeztek fel

    Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

    Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

    Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

    Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás