RETRO RÁDIÓ

Merkely Béla mindent tisztába tesz a kismamák oltásával kapcsolatban





A Semmelweis Egyetem rektora egy műsorban osztotta meg a vírus kismamákra kifejtett hatásával és a babát váró nők oltásával kapcsolatos eddigi tapasztalatokat.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.23.
szakmai vélemény

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora az M1 egyik műsorában összegezte a tapasztalataikat a koronavírusos kismamák kezelésével kapcsolatban. Elárulta, milyenek a külföldi tapasztalok a kismamák oltásával kapcsolatban, és ezek alapján tájékoztatott két szakembergárda javaslatáról is.

„A 35. héten világra hozott baba életképes”

Az M1 csatorna egy olyan esetről számolt be, amelyben egy koronavírusos, tüdőgyulladással küzdő anyuka gyermekét császármetszéssel világra hozták. Azóta mindketten jól vannak, ezzel kapcsolatban kérdezte a Semmelweis Egyetem rektorát a műsorvezető.

(Fotó: Facebook/Dr. Merkely Béla)

„A 35. héten császármetszéssel világra hozott baba életképes, ebben a helyzetben ez a legjobb döntés. Egy tüdőgyulladásban szenvedő édesanya egyszerre kell táplálja a saját szervezetét, és biztosítania az oxigénben, táplálékban gazdag vért a babája számára. Mindketten akkor járnak jól, ha az életképes korú csecsemő világra jön” – magyarázta Merkely Béla.

A favipiravirt nem ajánlja

„Természetesen alkalmazhatóak azok a gyógyszerek, néhány kivétellel, amelyet a nem várandósok esetében is alkalmazunk. Egyet mondjak, amit nem lehet, favipiravir nem alkalmazható náluk” – mondta a kezelésről.

„Nem igaz az, hogy a terheseknél súlyosabb a koronavírus lefolyása. Ez a H1N1 influenzavírusnál így volt, ám a koronavírus esetében csak statisztikailag tűnik soknak az adat” – jelentette ki Merkely Béla, aki egy példával is szolgált. Alapul azt vette, hogy napi 10 ezer fős igazolt fertőzés történik, és hogy mintegy 80 ezer várandós kismama lehet az országban. „Ha ez arányos lenne, napi 80 új esetet jelentene, de a kismamákra jobban vigyáznak és ők is jobban óvják magukat, ezért nagyjából ennek a negyede lehet a valós, vagyis napi szinten 20 kismama fertőződhet.”

Az országos kiemelt ellátó Semmelweis Egyetemre sok kismama érkezett már eddig is. Az első hullámban 38 kismama, közülük 3 került lélegeztetőgépre, a harmadik hullámban eddig 33, és 6 szorult közülük intenzív kezelésre.

Az oltás lehetősége

A koronavírus-oltások alkalmazási előiratában általában az szerepel, hogy csak nagyon megfontolt esetben adhatók kismamának. Ám a külföldi tapasztalatok alapján már vannak konkrétabb információk és adatok: bizonyos vakcinák esetében igazolható, hogy biztosan nem káros a kismamákra.

Az Egyesült Államokban és például Izraelben is oltják a várandósokat – említette meg a szakember. Amit a négy orvosegyetem nőgyógyászati klinikáinak tanszékvezető egyetemi tanárai, valamint az általa vezetett klinikai munkacsoport javasol:

  • a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és az AstraZeneca-oltások a várandós kismama kérésére és kezelőorvosának kockázatértékelése után a 2. és 3. trimeszterben adható be.
  • Ez nagyon fontos. Legyen közös konszenzus, ne automatizmus legyen.

    Az újszülöttek védelme

    Az eddigi tapasztalatok alapján a rektor elmondta: a koronavírus nem jut át a placentán, de az ellenanyag bejut a keringésbe, védi a születendő gyermeket. Ami a károsodást okozza a magzatban, az a kismama elégtelen oxigénellátottsága. „Kiterjedt tüdőgyulladásnál a kismamánál a saját szervei oxigénellátása is nehézséget okoz, így a magzat is oxigénhiányos állapotba kerülhet – ezért javasolhatják a lehető legjobb megoldásként a császármetszést.”

    „Lázcsillapításra vannak megfelelő gyógyszerek kismamák számára, ez könnyebb, mint az oxigénnel való ellátottsága” – idézte Merkely Bélát az InfoRádió honlapja, az InfoStart.

    Az ellenanyaggal születő babáknak viszont sejtes védettségük valószínűleg nincs, ám az átfertőződött, átoltott vagy a szoptatás alatt beoltott kismama az anyatejen keresztül folyamatosan megfelelő védettséget tud adni a gyermekének.

     





    Ezeket olvastad már?
    Tojok a Ferraridra, gondolhatta, és meg is tette - Videó

    Tojok a Ferraridra, gondolhatta, és meg is tette - Videó

    Tragédia a hotelben: vérbe fagyva találtak rá a férfira

    Tragédia a hotelben: vérbe fagyva találtak rá a férfira

    Horror: 3 kutya mart halálra egy 1 éves kisfiút – Szívbe markoló részletek

    Horror: 3 kutya mart halálra egy 1 éves kisfiút – Szívbe markoló részletek

    "Az utolsó percig reméljük, hogy megtaláljuk épségben" - Égre-földre keresi családja Fricit, aki napozás közben tűnt el Tiszaderzsen

    "Az utolsó percig reméljük, hogy megtaláljuk épségben" - Égre-földre keresi családja Fricit, aki napozás közben tűnt el Tiszaderzsen

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás