RETRO RÁDIÓ

Merkely Béla mindent tisztáz: 100 ezerből egy embernél okozott anafilaxiás sokkot az oltás





A Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádióban válaszolt a vakcinával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.18.
Vírusinfó

Új közérdekű rovat indult a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A Vírusinfóban a hallgatók a koronavírus-járvánnyal kapcsoltban felmerült kérdéseikre kaphatnak választ Merkely Bélától, a Semmelweis Egyetem rektorától és Szlávik Jánostól, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosától. A mai adásban Merkely professzor válaszolt a legfontosabb kérdésekre.

Hallgató: Ha átestem a betegségen, kell-e felvennem oltást?

Merkely Béla: Amennyiben három hónap eltelt, akkor már nyugodtan oltható, de ebben az esetben első körben egy oltás is elegendő.

Hallgató: Édesanyám 90 éves, számtalan gyógyszerre allergiás. Influenza ellen sosem kapott védőoltást, és nem tudjuk, hogy a koronavírus elleni oltást megkaphatj-e.

Merkely Béla: Az idős hölgyet rég be kellett volna oltani a korára és betegségeire való tekintettel. Azt javaslom, hogy a jövőben ez mindenképp történjen meg kórházi oltóponton, ahol nagyon valószínűséggel Pfizert vagy Modernát kap majd.

A regisztrált időseket sok esetben kórházi oltópontokon oltják be.
(Fotó:MTI/Vajda JánosI

Két hete tetanusz oltást kaptam. Felvehetem már valamelyik vakcinát?

Két héttel a tetanusz oltás után a koronavírus elleni védőoltás már nyugodtan beadható, de lehet, hogy a jövőben erre a két hétre sem lesz szükség.

Egyik hozzátartozóm autoimmun beteg, kivették a fél pajzsmirigyét. Korábban egy orvos a kínai vakcinát nem ajánlotta neki. Valóban nem kaphatja meg?

Én úgy gondolom, hogy bármelyiket megkaphatja, és lehetőség szerint minél hamarabb.

A fiam 43 éves, egy éve esett át a víruson, minden szervét megtámadta, és még most is refluxot, fejfájást, magasabb vérnyomást tapasztal. Ennek ellenére nem találtak ellenanyagot a szervezetében, és mivel többször volt anafilaxiás sokkja, nem meri beoltatni magát.

Érdemes megnézni, hogy biztos nincs-e a szervezetében antitest, mert mindenképp lennie kellene. Az oltást kórházi oltóponton mindenképp érdemes beadatni.

Mitől függ, hogy egy igazolt Covid-fertőzés után van-e antitest a vérben? Ha valakinek nincs, akkor miért kaphat védettséget igazoló dokumentumot?

Én még nem láttam olyat, hogy valamilyen antitest ne lett volna a szervezetben, ebből is van ugyanis többféle, ezért fontos, hogy azt alaposan kivizsgálják. Ha valakinek erős tünetekkel zajló betegsége volt, akkor egy oltás is elegendő, de idővel természetesen a másodikat is megkaphatja. Védettséget igazoló dokumentumot pedig azért kaphat, mert a klinikai tapasztalat az, hogy aki átesett a betegségen, az hosszú ideig védettséget élvez.

Merkely Béla professzor szerint a vírusnak sokkal nagyobb kockázata van, mint az oltásnak (Fotó: Facebook/Dr Merkely Béla)

Gyermeket várók mire számítsanak? 8 hónapos terhes vagyok, a babát veszélyezteti-e a vírus vagy az oltás?

A vírus veszélyeztetheti, amennyiben az anyánál súlyos tüneteket idéz elő, akár lélegeztetésre is szorulhat, ami várandósan komoly kockázat. Van már egy 40 ezres klinikai vizsgálat, ahol kismamák Pfizer vakcinát kaptak, és semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak.

Ha volt már anafilaxiás sokkom, kaphatok-e oltást?

Nálunk, a Semmelweis Egyetemen 100 ezerből eddig egy embernél idézett elő az oltás anafilaxiás reakciót, de az sem veszélyeztette az illető életét. Mégis, a biztonság kedvéért, akinél felmerül a gyanú, inkább kórházi oltóponton vegye fel az oltást, baj esetén ott ugyanis gyorsabban és szakszerűbben el tudják látni, mint a háziorvosnál.

Mi történik, ha valaki vírusfertőzött, de nem tud róla, mert nincsenek tünetei, és oltást kap?

A járvány intenzitása miatt ez bizony előfordulhat, de veszélyt nem jelent. Ha később viszont igazolódik, hogy valóban átesett a koronavíruson, és mellé még oltást is kapott, akkor dupla védettséget élvez. Ebben az esetben a második oltással lehet várni, de három hónap elteltével azt is érdemes felvennie.

Megkaptam az oltást, elképzelhető, hogy így is összeszedem a vírust? Ha igen, akkor fertőzhetek-e?

Ha valaki nem esett át a betegségen, és két vakcinán túl van, akkor súlyosan már nem betegedhet meg, de a nyálkahártyáján hordozhatja a vírust, így kisebb valószínűséggel, de fertőzhet, átadhatja. A klinikai tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy erre jóval kisebb az esély abban az esetben, ha be van oltva. Erről szól a nyájimmunitás, hogyha sokan vagyunk beoltva, akkor a vírus kisebb eséllyel terjedhet el köztünk. Ugyanakkor a lehetősége megvan, így az oltottaknak is kötelező marad a maszkhasználat.

Ha antibiotikumot szedek, megkaphatom az oltást?

Az oltás előtt rákérdezünk, és meggyőződünk arról, hogy van-e lázas megbetegedése. Ha van, akkor javasolt az oltás elhalasztása.

A férjem március 1-jén kapta meg a kínai oltást, de néhány napja nem érez szagokat.

Elképzelhető, hogy az első oltást követően valaki megfertőződik, és némi tünetet mutat. Amennyiben elérte a tünetmentességet, konzultáljon a háziorvosával a hogyan továbbról. Sajnos, amikor a járvány felszálló ágban van, és még várakozunk a második oltásra, megvan az esélye a fertőződésnek.





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás