RETRO RÁDIÓ

Kiemelték a Dunából a Várkert Bazárnál talált légibombát - Fotók!





A Magyar Honvédség tűzszerészei kiemelték a száz kilogrammos, második világháborús légibombát a Dunából hétfő délelőtt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.09.12.
I. kerület Bomba

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: a tűzszerész búvárok rögzítési pontokat alakítottak ki a Várkert Bazárnál, a hajóállomás közelében előkerült légibombán, majd az aknamentesítő hadihajó speciális darujával kiemelték azt.

Az emelést végző hadihajós katonák és a műveletet biztosító tűzszerész búvárok elhagyták a biztonsági zónát, a tűzszerészek pedig megkezdték a robbanóeszköz hatástalanítását az aknamentesítő hadihajó fedélzetén - tette hozzá.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Dunában talált második világháborús, százkilogramm tömegű, szovjet gyártmányú légibomba kiemelésének, illetve hatástalanításának megkezdésén (j) a Duna Erzsébet híd és a Lánchíd közé eső szakaszán, a Várkert Bazár közelében 2022. szeptember 12-én Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvárai a múlt héten, gyakorló merülés közben bukkantak rá a százkilós, szovjet gyártmányú légibombára az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti folyamszakaszon.

A robbanóeszköz biztonságos kiemelése és hatástalanítása idejére a rendőrség mintegy négyszáz méter sugarú körben lezárta a területet, így a budai alsó rakpart Clark Ádám tér és a Fátyol park közötti szakaszát, a Lánchíd utcát a Clark Ádám tér és az Ybl Miklós tér közötti szakaszon, az Ybl Miklós teret, valamint a Várkert rakpartot.

A Lánchíd utcára, az Ybl Miklós térre, a Döbrentei utcára, valamint Várkert rakpartra néző ingatlanokat kiürítették.

A környékét négyszáz méter sugarú körben lezárták Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Várkert Bazár tudatta: a lezárások érintik a Várkert Bazár teljes területét, nem látogatható a Neoreneszánsz kert és zárva vannak az információs pontok a Clark Ádám téren, a keleti felvezetőnél és a Savoyai-teraszon is.

A hatástalanítás idejére hétfő reggeltől a Budavári Önkormányzat befogadási helyként üzemelteti a Virág Benedek Házat (Döbrentei utca 9).

Frissítés:

13: 49 - A Magyar Honvédség tűzszerészei hatástalanították a száz kilogrammos, Dunában talált második világháborús légibombát - mondta el a honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek hétfőn. Gajdos Milán főhadnagy tájékoztatása szerint a tűzszerészek kiszerelték a légibomba gyújtószerkezetét, a robbanótestet pedig vízi úton szállítják el.

A környéken elrendelt rendőrségi zárást feloldották, a forgalmi rend helyreállt - tette hozzá.





Ezeket olvastad már?
Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás