RETRO RÁDIÓ

Megbüntetik, aki maszk nélkül megy boltba





Szigorítanak az ellenőrzéseken! A jövőben senki nem vásárolhat maszk nélkül a boltokban, nem lesz olyan, hogy csak gyorsan beszaladok valamiért, figyelmen kívül hagyva a szabályokat. Ha valaki mégis megteszi, akkor a maszk hiánya miatt nem csak a vevőt, de a boltost is megbüntethetik, sőt akár be is zárhatják az adott üzletet. A Metropol összegyűjtötte a ránk váró legfontosabb változásokat!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.09.14.
kötelező a maszk

Szombaton 916, vasárnap 484 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek Magyarországon, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy minden szabályt betartsunk. Gyakran mossunk kezet, tartsuk a távolságot és hordjuk a maszkot.

Jön a mindennapi ellenőrzés

A maszkhasználattal kapcsolatban ne keressünk kibúvókat, mert most már a pénztárcánk is bánni fogja! A kormány ugyanis a mindennapos ellenőrzések szigorításáról döntött, ami azt jeleni, hogy a maszk hiánya miatt a boltost és a vevőt is megbüntethetik. Ha újra előfordul, akkor figyelmeztetik a kereskedőt, harmadik alkalommal azonban már akár be is zárhatják az üzletet. Belátást, együttműködést kérnek mindenkitől, hisz közös cél, hogy vigyázzunk egymásra.

Nem engedik be a vevőt, akin nincs maszk

– Ez egy keserű pirula a kereskedők számára, hiszen azt jelenti, hogy már a bejáratnál ellenőrizniük kell a vásárlót, hogy visel-e maszkot, és a boltost is felelősség terheli a maszkviselésért az üzlet területén. Ahogy a kormányfő is utalt rá, ne akarjunk virológusok lenni, de azt látjuk, hogy súlyosbodik a fertőzöttség mértéke az országban, ezért az ilyen jellegű intézkedést el kell fogadni a vásárlók és az eladók érdekében, le kell nyelni a pirulát – közölte a Magyar Nemzettel Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György. Kitért arra is, hogy erre az egyetlen megoldás, ha egész egyszerűen nem engedik be a kereskedők azt a vevőt, aki nem hajlandó felvenni a maszkot.

Bírságot fizet a vevő és a bolt is

A vásárlói tájékoztatást ki kell egészíteni azzal, hogy a maszk nélküli bent tartózkodás esetén minden esetben bírságolás jár, amit ki kell fizetnie a vevőnek, ha őt éri tetten az ellenőrzés. Emellett a boltost is megbüntethetik. A kereskedőknek pedig meg kell kezdeniük a felkészülést az ellenőrzések szigorításával járó feladatok ellátására, előfordulhat, hogy a boltokban ehhez a feladathoz több dolgozóra lesz szükség. Vámos György arról is beszélt, hogy a vásárlók többsége eddig is felelősen viselkedett.

Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet

Mi változott és változik?

  • A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalmat rendeltek el
  • A szülők nem léphetnek be az iskolába
  • Október 1-től kötelező hőmérsékletvizsgálat lesz az iskolába történő belépéskor, minden iskolában meglesznek a feltételek ehhez
  • Hatósági árasak lesznek a koronavírustesztek, ennek áráról a szerdai kormányülésen döntenek
  • Az önkéntes influenza elleni védőoltást ingyenessé teszik az egész országban
  • Hamarosan dönthetnek arról, hogy 23 óra után bezárják-e a bárokat és a szórakozóhelyeket
  • Leszállíthatják vagy fel sem engedik a maszk nélkül utazókat

    Keddtől leszállítják a maszk nélkül utazókat a vonatokról és a Volán buszairól. A budapesti tömegközlekedésben már ma is 8000 forintra büntethető, akin nincs maszk. A vonatokon a kalauzok leszállíthatják a maszk nélkül utazókat, az autóbuszokra a sofőrök pedig fel sem engedik azokat az utasokat, akik nem takarják el az arcukat. A munkatársak rendőri intézkedést kérhetnek, a hatóság ilyen esetben szabálysértési eljárást kezdeményezhet, és 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A rendőrség emellett az autóbusz-állomásokon és az autóbuszokon szúrópróbaszerűen ellenőrzi a maszkviselési kötelezettség betartását, szabályszegés esetén bírságot ró ki.

    Mire készüljenek a vásárlók?

    Maszk nélkül nem fognak beengedni minket az üzletekbe. Érdemes több maszkot is magunknál hordani, legyen egy pótmaszk is a táskánk mélyén vagy a zsebünkben, lehetőleg egy külön, tiszta zacskóban.





    Ezeket olvastad már?
    Olyat tett egy férfi a 4-6-os villamoson, amit nagyon nem kellett volna – videó

    Olyat tett egy férfi a 4-6-os villamoson, amit nagyon nem kellett volna – videó

    Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

    Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás