RETRO RÁDIÓ

Egy matektanár elárulta, milyen feladatok a legesélyesebbek az érettségin





Mosóczi András matektanár elárulta lapunknak, hogy az idén érettségizők milyen feladatokra számíthatnak a sokak számára legrettegettebb tantárgyból. A matektanár szerint a sikerességhez a kulcs a sok gyakorlás.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.07.
rettegett matek

– Idén május 3-án lesz a matematikaérettségi. A felkészülés nagyon sok diák számára szörnyű kínlódást jelent. Sokan csak most kezdenek majd hozzá a négyéves anyag átismétléséhez. A tanároknak is komoly feladatot jelent ilyenkor a négy év teljes matematikaanyagát rendszerezni a diákok fejében úgy, hogy jól áttekinthető legyen, és minden témakörben gyorsan és egyszerűen kiderüljön, mi az, amit jó lenne tudni – kezdte lapunknak Mosóczi András matektanár, a mateking.hu weboldal alapítója.

Ezek a feladattípusok várhatók az érettségin

Egy friss statisztikából kiderül, hogy az elmúlt évek 10 legutóbbi középszintű matekérettségi feladatai közül a legtöbb pontot érő témakör a valószínűségszámítás volt, ezzel átlagosan 13,4 pontot lehetett szerezni a maximálisan elérhető 100-ból. Az elmúlt évek tapasztalataihoz tartozik az is, hogy egyre gyakoribbak a függvényes feladatok, szinte mindig van lineáris függvény is. A diákok nagy örömére pedig jóformán teljesen eltűntek a trigonometrikus és logaritmikus egyenletek a középszintű érettségiből. Azonban nem tűnnek el az ezekhez a témakörökhöz kapcsolódó geometriai feladatok. Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordulnak elő kimondottan hosszú szövegű és sokszor három vagy négy részfeladatból álló példák. A diákokat egy vizsgahelyzetben ezek a feladatok nagyon stresszelhetik, pedig valójában nem túl bonyolult számításokat igényelnek – árulta el lapunknak a matektanár.

Mi a titka a sikeres matekérettséginek?

– A hátralevő időben nagyon fontos, hogy a diákok főleg olyan feladatokon keresztül gyakoroljanak a matekérettségire, amelyek az elmúlt évek tapasztalatai alapján évről évre biztosan felbukkannak. A felkészülés során nagyon fontos, hogy minél több korábbi érettségi-feladatsort oldjanak meg, egyrészt azért, hogy lássák, milyen nehézségű példákra számíthatnak, másrészt azért, hogy ráhangolódjanak egy kicsit az érettségifeladatok stílusára– tanácsolta Mosóczi András, aki hozzátette, hogy a www.mateking.hu oldalon a legutóbbi évek középszintű feladatsorai ingyenesen elérhetőek, részletes videóban szemléltetett megoldással együtt.

Fotó: Shutterstock





Ezeket olvastad már?
„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás