RETRO RÁDIÓ

Nem tudod, hol kell maszk és védettségi igazolvány? Mutatjuk!





Mostantól új szabályok szerint élünk! Elértük az 5 millió beoltottat, így életbe lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának újabb fokozata. Közterületen szabadtéren már nem kell a maszk, de zárt térben még mindig kell. Az oltásnak köszönhetően legyőztük a koronavírus-járvány harmadik hullámát, de mivel több millióan még nincsenek beoltva, továbbra is indokolt a járványügyi készültség. Témánként csoportosítva összeszedtük a legfontosabb szabályokat.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.05.25.
új szabályok

Hatályba léptek a következő szabályok:

  • vége az éjszakai kijárási tilalomnak, néhány kivételtől eltekintve
  • közterületen nem kötelező a maszkviselés és a távolságtartás
  • megszűnik az este 11 órás zárási kötelezettség az üzletek, a vendéglátóüzletek és a szabadidős létesítmények esetében
  • engedélyezett az egyéni és csapatsport a közterületeken
  • 50 fővel korlátozás nélkül meg lehet tartani a magán- és családi rendezvényeket
  • akár 200 fővel is lehet tartani lakodalmakat
  • lehet szabadtéri rendezvényeket tartani legfeljebb 500 fő részvételével, de 500 főnél nagyobb rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható.
  • Maszkviselés:

    A települések belterületén nem kötelező a maszkviselés, a 10 ezer fő feletti településeken sem szabályozhatják külön a polgármesterek a közterületi maszkhasználatot. Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben. Zenés, táncos rendezvény helyszínén beoltatlan dolgozó is foglalkoztatható, de a fellépők kivételével végig köteles maszkot viselni. Ha egy magánrendezvényt vendéglátóipari üzletben szerveznek és ott biztosítható a résztvevők elkülönítése, akkor ott nem kell maszkot viselni.

    Vásárlás:

    A bevásárlóközpontokban, boltokban egyelőre marad a távolságtartás és a kötelező maszkviselés. Vásárlás közben az üzletekben kötelező a maszk használata.

    Családi események:

    Lakodalomban legfeljebb 200 fő vehet részt, más családi vagy magánrendezvényen az 50 fős létszámkorlát érvényes. Ha a rendezvény céljára az egész vendéglátóüzletet kibérelik, vagy biztosítható a résztvevők elkülönítése másoktól, akkor nem védett személy is részt vehet. Ugyanez vonatkozik a szállodai rendezvényekre, de a védettségi igazolás nélküli személyek a szálláshelyet az esemény végén kötelesek elhagyni, kivéve, ha egyébként jogszerűen tartózkodnak a szálláshelyen.

    Most már 200 főig mulathatunk az esküvőn (Fotó: Shutterstock)

    Házasságkötés, temetés:

    A házasságkötésre és temetésre nem vonatkozik korlátozás. Vallási szertartások esetén a védelmi intézkedéseket az egyházak határozhatják meg. Ha a polgári házasságkötésre nem erre rendelt hivatalos helyiségben kerül sor, akkor a lakodalomra vonatkozó rendelkezések érvényesek.

    16–18 évesek:

    Mivel kérhetik az oltást, ez a korosztály védettségi igazolvánnyal felügyelet nélkül is járhat étterembe, moziba.

    Kultúra, koncertek:

    A kulturális eseményeket – a zenés, táncos rendezvény kivételével –, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott 500 résztvevőnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal/applikációval rendelkezők, vagy a védettek felügyelete alatt lévő kiskorúak látogathatják. Kivétel: 500 résztvevőnél kisebb rendezvény bárki által látogatható! Ám a zenés-táncos rendezvények létszámtól és helyszíntől függetlenül kizárólag védettségi igazolvánnyal látogathatóak.

    Ha egy koncerten ülőhelyünk van, azt nem hagyhatjuk el (Fotó: MTI)

    Sport:

    Megszűnt az egyéni és csapatsportokra vonatkozó összes korlátozás, de 500 fő felett nézők csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be! Ha az 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvény sportfesztivál, ott versenyzőként a koronavírus ellen nem védett versenyszerűen sportoló is szerepelhet. Sportrendezvényen kizárólag versenyszerűen sportoló vehet részt, sportfesztiválon azonban szabadidős sportoló is.

    A stadionokban is kell majd a védettségi igazolvány (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

    Egyéb rendezvények, gyűlések:

    A fentieken kívül eső egyéb rendezvényeken, ha szabadtéren tartják és 500 főnél kevesebben vannak jelen, akkor a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet. Ha ennél többen vannak – a sportfesztivál kivételével –, akkor kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő 18 évnél fiatalabb személy vehet részt. Ha az egyéb rendezvényt zárt térben tartják – az ott foglalkoztatottakon kívül –, kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő 18. életévét be nem töltött személy vehet részt. A spontán gyűlés tilos. Zárt téri rendezvény továbbra is csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

    Mikortól érvényesek a változtatások?

    Az új szabályok vasárnap léptek érvénybe, a gyűlésekre vonatkozó korlátozások június 14. után szűnnek meg.

     





    Ezeket olvastad már?
    Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

    Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

    Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

    Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

    Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

    Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

    Csepeli horrorpanel: halála előtt meztelenül sétálgatott az ablakon kiugró, fiatal nő

    Csepeli horrorpanel: halála előtt meztelenül sétálgatott az ablakon kiugró, fiatal nő

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás