RETRO RÁDIÓ

Maszk-kisokos: hányféle maszk van, mennyit érnek és mennyibe kerülnek?





A maszk a mindennapjaink részévé vált, de nem mindegy, hogy milyet és hogyan használjuk. A Metropol összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.11.13.
kórokozók koronavírus védelem maszk Maszk-kisokos

A járvány ellen az egyik legjobb védőeszköz a maszk, amit zárt térben és közterületeken is mindehol kötelező használni. Fontos azonban, hogy a védőeszközt helyesen hordjuk, mert így tudjuk csak valóban elkerülni a fertőzést.

- A maszk felvételét megelőzően mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítőt, a maszk külső felszínét ne érintsük meg, az orrot és szájat pedig tökéletesen takarni kell. Ha tüsszentünk, köhögünk, így nyál kerül a maszk belsejébe, akkor cseréljük le. A maszkjainkat rendszeresen cseréljük, és ne adjuk kölcsön egymásnak - mondta korábban Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A vírus kezdete óta többféle maszkot is lehet kapni, azonban nem mindegy melyiket válasszuk. Melyik mi ellen véd leginkább?

Sebészeti maszk

  • Ára: 80 és 150 forint között
  • Kit véd? Főleg a többieket tőlünk
  • Meggátolja, hogy a maszk viselője megfertőzze a többi embert. Arra alkalmas, hogy ha mi magunk betegek vagyunk - köhögünk, tüsszögünk - a kórokozókat ne „szórjuk szét” a környezetünkben. Ugyanakkor a maszk viselőjének nem nyújt védelmet a fertőzésekkel szemben, hiszen nem illeszkedik rendesen az archoz, így könnyen bejutnak alá a vírusok, baktériumok. A sebészeti maszkok egyszer használatosak, ezért fontos, hogy levétele után azonnal dobjuk a kukába, és ne vegyük fel többször. Legfeljebb egy napig hordjuk, de ha nyirkos lesz, azonnal cseréljük le.

    A sebészeti maszkot legfeljebb egy napig hordjuk (Fotó: Shutterstock)

    Textil maszk

  • Ára: 500 és 3000 forint között
  • Kit véd? Főleg a többieket tőlünk
  • A sebészeti maszkhoz hasonlóan a használatával a többieket védjük a maszkot viselőtől, minket nem véd kellőképp a vírussal szemben - de persze sokkal jobb, mint a semmi, hiszen használatával jóval kisebb „dózist” kapunk a vírusból, ha valaki a közelünkben fertőző. Csak akkor jó, ha megfelelő anyagsűrűségű, kellően illeszkedik az arcra, és jól használjuk, vagyis eltakarjuk vele az orrunkat, szánkat. A textil maszkokat is legfeljebb egy napig viseljük, és 60 fok felett mossuk, majd vasaljuk ki, így az összes vírust el tudjuk távolítani róla.

    A textil maszkot 60 fok felett mossuk (Fotó: Shutterstock)

    FFP2-es maszk

  • Ára: 300 és 1200 forint között
  • Kit véd? Főleg minket a többiektől
  • A FFP2-es maszk a viselőjét védi a többiekkel szemben, fordítva azonban nem hatásos. Ilyen maszkkal nagyobb eséllyel terjeszthetünk bármilyen cseppfertőzéssel terjedő megbetegedést. Használata nem megakadályozza, hanem inkább segíti a vírusok terjedését. Fontos, ha valakinél gyanú merül fel a fertőzésre, beteg vagy igazolt pozitív eset környezetében él, egyáltalán ne használja ezt a típusú maszkot, mivel kilégzésnél légzéskönnyített, így a vírusok nagyobb szóródását teszi lehetővé

    A FFP2-es maszk főként minket véd a többi emberrel szemben (Fotó: Shutterstock)

    FFP3-as maszk

  • Ára: 2000 és 4500 forint között
  • Kit véd? Minket is és a többieket is
  • Az FFP3-as maszk a viselőjét és a környezetét is védi a kórokozokkal szemben. A maszkon lévő szűrő képes a levegőben jelenlévő részecskék 99,95 százalékát kiszűrni, ebbe beletartozik a koronavírus baktériuma is. Használatánál nagyon fontos, hogy a megfelelő méretűt válasszuk, mert ha elmozdul vagy nem illeszkedik az arcunkhoz nem ad megfelelő védelmet.

    Az FFP3 maszk képes a a levegőben jelenlévő részecskék 99,95 százalékát kiszűrni (Fotó: Shutterstock)

    Mindennapi használatara jó a sebészeti és a textil maszk is

    Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa kiemelte: a maszk a leghatásosabb védőeszköz a vírussal szemben, ezért fontos, hogy minden olyan zárt térben használjuk, ahol nem tudjuk betartani a másfél méteres távolságot. Hozzátette: a mindennapi használatra a sebészeti és textilmaszkok is megfelelő védelmet nyújtanak.





    Ezeket olvastad már?
    Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

    Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

    Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

    Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

    Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

    Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

    Na, még csak ez hiányzott: ők szenvednek majd leginkább az időjárástól a következő napokban

    Na, még csak ez hiányzott: ők szenvednek majd leginkább az időjárástól a következő napokban

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás