RETRO RÁDIÓ

Kell vagy nem kell a második oltás is a védettségi igazolvány érvényességéhez – itt a válasz





A többség már az első vakcina után megkapja a oltást igazoló dokumentumot.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.05.04.
covid-19

Ha valaki megkapta a vakcinát, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítását külön nem kell kérni. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza a védőoltás idejét is. Mivel már az első oltás után postázzák a kártyát, sokakban felmerült, hogy el sem mennek a második oltásraírta meg a Ripost, hogyan működik a védettséget bizonyító dokumentum kipostázása.

A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. A betegségen átesettek kártyájával ellentétben az oltásos védettségi igazolványnak nincs lejárati ideje ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy az érvényességét nem veszítheti el – ismerteti a portál.

A kártyán levő QR-kód beolvasásával az e-egészségügyi rendszerhez (EESZT) jutunk, ahol kiírja az adatainkat és azt, hogy érvényes-e a védettségünk. Ez azért lehetséges, mert az oltás után az orvos bevitte az adatainkat és az oltás tényét a rendszerbe, amihez hozzá van kapcsolva a QR-kód. Ha valaki nem megy el a második oltásra, akkor nem jelenik meg a rendszerben az, hogy megkapta a második oltást, és akkor már nem biztos, hogy a QR-kód beolvasása után azt fogja kiírni, hogy érvényes a védettségi kártya – így nem biztos, hogy beengedik a moziba, a meccsre, a strandra, az étterem belső részébe! – részletezi a lap.

Kell a második oltás is a védettségi igazolvány érvényességéhez (Fotó: Shutterstock/Illusztráció)

A betegségen átesettek esetében azért van lejárati dátum, mert azt az igazolványt csak meghatározott időre adják. Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy negatív antigéngyorstesztje lett, miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak).

Ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt – akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. Oltás után azért nincs ilyen dátum, mert még nem tudják, hogy mennyi ideig véd az oltás, a klinikai tesztek és az első oltások óta még nem telt el annyi idő, hogy ezt meg lehessen mondani. Viszont ha nincs érvényességi idő, az nem jelenti azt, hogy nem járhat le az igazolvány – tehát, ahogy Müller Cecília is elmondta, nem érdemes hezitálni, mindenképp kérjük a második oltást! – hangsúlyozta a lap, hogy miért fontos a második oltás.





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás