„Megalázod a rokkant embereket meg az öregeket?” – szögezte neki a kérdést Márki-Zaynak egy utcafórumon egy rokkantnyugdíjas hölgy. A számonkért politikus, aki az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, január 23-i élő facebookos bejelentkezésében szitokszóként használta a „fogyatékos” szót. „Annyira fogyatékosak szegény fideszes propagandisták…” – így próbálta sértegetni Márki-Zay a jobboldali újságírókat.
Az idős asszonyt láthatóan nagyon megviselték Márki-Zay Péter szavai. A politikus az elmúlt időszakban sértést sértésre halmoz. Az említett eset után öt nagy fogyatékosságügyi szervezet az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete – közös közleményben szólította fel Márki-Zayt bocsánatkérésre, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke pedig „visszataszítónak” nevezte a megnyilvánulást.
„A fogyatékosság kifejezés negatív jelzőként való használata sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik és segítőik számára” – közölte az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége. „Megbélyegzés helyett programokat várunk, amelyek segítenek a közösség egyenrangú tagjaiként élni” – tették hozzá. „Az ilyen minősítésnek nincs helye a közéletben. Nem csak a politikában, sehol! Ebben nem ismerek bocsánatot. Ezt nem tartom kimagyarázhatónak” – mondta el videoüzenetében Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője. A politikus, aki egyben a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke hozzáfűzte: „Márki-Zay Péternek lehetősége lett volna megszólalni azóta, bocsánatot kérni, de nem tette, és ez beszédesebb a tegnap elhangzott szavainál is… Siketként, fogyatékossággal élő személyként nagyon mélyen érint ez.”