RETRO RÁDIÓ

Covid-fertőzöttnek hitte magát, végül kiderült, hogy majomhimlős





Egy férfi először azt hitte, hogy Covid-fertőzése van, aztán kiderült, hogy majomhimlős. Azt mondja, még soha nem voltak ilyen fájdalmai.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.08.13.
vírusfertőzés

Hiszi, nem hiszi

A majomhimlőt általában enyhe tünetekkel, néhány héten belül átvészeli a legtöbb fertőzött, de persze akadnak kivételek. Közéjük tartozik Harun Tulunay, egy 35 éves jótékonysági dolgozó, aki olyan komoly tüneteket tapasztalt, amelyekkel kórházban is ápolták két hétig. A Londonban élő férfi még június elején tapasztalta magán elsőként az olyan influenzára emlékeztető tüneteket, mint a magas láz, a hidegrázás és az izomfájdalom. Mivel azonban a panaszok megjelenése előtt nem sokkal covidos volt, „meg volt győződve róla”, hogy újra elkapta a vírust, ám minden tesztje negatív lett. Néhány napra rá azonban a testén vörös-fehér kiütések jelentek meg, amely allergiás reakcióhoz hasonlított, és egyáltalán „nem hasonlított az interneten látható majomhimlős képekhez”. Újabb pár nappal később azonban egy fájdalommentes foltot észlelt az orrán, amelyet szúnyogcsípésnek vagy pattanásnak vélt.

Ismerte, de nem ismerte fel a majomhimlő jeleit

A férfi bár egészségügyben dolgozik, és jól ismeri a majomhimlőt, valamint annak tüneteit, mégsem gondolta, hogy kiütése összefüggésbe lehet a betegséggel. Az orrán lévő folt megjelenését követően hamarosan rosszabbra fordult az állapota, a láza 40 fokra szökött fel, és elmondása alapján semmilyen fájdalomcsillapító nem enyhítette a fájdalmát. A panaszai alapján az orvosok mandulagyulladással kezdték kezelni, ők sem gondolták ugyanis, hogy majomhimlős lenne.

Még időben kiderült az igazság

Mivel azonban Harun HIV-pozitív, a háziorvosa a tünetei miatt úgy látta, hogy nem működik az immunrendszerét erősítő gyógyszere. Ezért a férfi elment a nemibeteg-gondozóba, ahol felmerült a majomhimlő gyanúja, így elküldték kivizsgálásra.

Ekkorra már a mandulája is megduzzadt, nagyon fájt, és elfertőződött a torka.

„Nem tudtam lélegezni, nyelni vagy beszélni” – mondta Harun, aki az orrán egyre nagyobb folttal volt kénytelen élni, és aki ekkor már a fájdalomtól sírva hívta fel a kórházat, ahová végül befektették a többi betegtől elkülönítve.

Amikor tesztje megerősítette, hogy majomhimlős, a majomhimlővel gyakran összefüggő elváltozások is kezdtek megjelenni a kezén, a lábán és a lábfején. Ezért egy speciális kórházba szállították, ahol a rokonvírus, himlő elleni kísérleti gyógyszert kapott.

„Féltem, hogy egyedül fogok meghalni a kórházi szobámban” – emlékezett vissza a férfi, aki megerősítette, hogy soha életében nem szenvedett annyira, mint akkor.

Emlékszem, néztem egy kulacsot, és sírtam, mert nem tudtam inni” – tette hozzá.

A férfi mostanra teljesen felépült, és arra szólította fel azóta a kormányt, hogy gyorsítsa fel az oltási folyamatot.

Sok ember tünetmentes lehet, és nem jelennek meg foltok a nyilvánvaló helyeken. Vagy nagyon kicsik, mint az enyém” – magyarázta.

„Ezek az emberek könnyen és akaratlanul is átadhatják a vírust másoknak. Minél gyorsabban kapjuk meg a vakcinát, annál gyorsabban tudjuk megállítani a terjedését.”

Új vírus riogatja az embereket, már 50 országban kimutatták jelenlétét Fotó: Getty Images

Nem csak melegek kaphatják el

Harun azt is elmondta, hogy sokan még mindig tévesen azt hiszik, hogy a majomhimlő egy melegbetegség.

Harun egyike a 2768 igazolt majomhimlő-fertőzésnek az Egyesült Királyságban, ami májusban legalább 50 országban jelent meg, és amely Európában mostanra két halálesetért tehető felelőssé, igazoltan.





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás